ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

0 Το γρήγορο περπάτημα προστατεύει την καρδιά


perpathma kardia1Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιά (τουλάχιστον το 80%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι έθεταν υπό έλεγχο τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία και καθιστική ζωή).

Η άσκηση και ειδικότερα το περπάτημα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, το 25% των ανθρώπων δεν έχει συναίσθηση του πόση ώρα περπατάει κάθε μέρα.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) και αφορούσε περίπου 7.400 ενήλικες, άνω των 18 ετών, δείχνει ότι το 14-37% των ενηλίκων δεν γνωρίζουν πόση ώρα βαδίζουν καθημερινά.


Σήμερα είναι πολύ εύκολο να ξέρει κάποιος πόσο περπατάει με τη βοήθεια ενός βηματομετρητή. Έχει παρατηρηθεί εξάλλου ότι όσοι άνθρωποι έχουν βηματομετρητή ή ανάλογη εφαρμογή σε κάποια φορητή ηλεκτρονική συσκευή, αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα κατά 27%.

Βάδισμα και τρέξιμο

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, 30 με 60 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 11% και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Ακόμα και 15 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης (π.χ. γρήγορο περπάτημα) κάθε μέρα μπορεί να «χαρίσει» έως 3 χρόνια ζωής επιπλέον.

Μάλιστα, το γρήγορο βάδισμα συντελεί στην καύση περισσότερου λίπους (αναλογικά) από το τρέξιμο. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια ώρα τρέξιμο την μέρα μειώνει κατά 5% περίπου τον κίνδυνο για την καρδιά, ενώ το αντίστοιχο γοργό βάδισμα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 10%.
Ωστόσο το 55% των ανθρώπων παγκοσμίως βαδίζουν λιγότερο από μισή ώρα με γρήγορο βήμα, κάθε μέρα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια υγιή καρδιά. Το να προσέχουμε πόσο περπατάμε, θα έπρεπε να είναι τόσο απλό, όσο το να παρακολουθούμε τι τρώμε», εξηγεί η Δρ Κάθριν Τάουμπερτ, επικεφαλής επιστήμονας της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας. «Πολλοί πρόωροι θάνατοι θα αποφεύγονταν εάν γυμναζόμασταν καθημερινά με μέτρια ένταση επί 30 λεπτά και περιλαμβάναμε το γρήγορο περπάτημα σ’ αυτό το πρόγραμμα άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα», υπογραμμίζει η Τάουμπερτ.

http://www.healthyliving.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...