Στην περίπτωση των ξηρών καρπών οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τους, λόγω κυρίως της θερμιδικής τους αξίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που προτάσσει την υψηλή διατροφική τους αξία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, εμποδίζουμε και προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από την πρόσληψη περιττού λίπους. Ενώ σε περίπτωση που η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, μπορούμε να μειώσουμε και την συσσώρευση των ανεπιθύμητων θερμίδων.
Πώς εξηγείται αυτό; Τα πράγματα είναι απλά, καθώς οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και τα λιπαρά οξέα, ενισχύουν σημαντικά την αίσθηση του κορεσμού στον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τις ποσότητες γεύματος που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.
Περαιτέρω δε, όσοι καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς έχουν, μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν περιστασιακά ξηρούς καρπούς.
Συμπέρασμα: οι ξηροί καρποί, είναι υγιεινοί, σημαντικά θρεπτικοί και νόστιμοι, οπότε δεν συντρέχει λόγος να τους αποκλείετε από το διαιτολόγιό σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα μαζί σας μια μικρή ποσότητα από τους παρακάτω καρπούς…
Αμύγδαλα
Φιστίκια
Τα φιστίκια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ενώ είναι και μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως ο φώσφορος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Ταυτόχρονα οι φυτικές στερόλες που περιέχουν, σύμφωνα με μελέτες μπορούν να υποκαταστήσουν ακόμη και τα λιπαρά κρέατα, ρίχνοντας σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL. Επίσης, περίπου 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, περιέχουν 310 mg καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νεύρων και τη λειτουργία των μυών.
Καρύδια
Λιναρόσποροι
Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και Ω-3 λιπαρών οξέων (άλφα-λινολενικό οξύ). Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (δύο κουτάλια της σούπας περιέχουν 5 γρμ. φυτικών ινών), βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου. Ακόμη είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β και σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη μορφών καρκίνου ή και την εμφάνιση διαβήτη.
Ηλιόσποροι
Σπόροι chia
Aυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα (άλφα-λινολενικό οξύ), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι σπόροι chia, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αλλά και να περιορίσουν δραστικά το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Σπόροι κάνναβης
http://www.clickatlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου