ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

0 Οι πόλεις των Μάγια και τα πυραμοειδή κτίσματα τους

Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι ανάπτυξαν έναν αξιοσημείωτο πολιτισμό, τον λαμπρότερο του Δυτικού Ημισφαιρίου. Οι ρίζες του φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ. όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Οι Μάγια καλλιεργούσαν τη γη, έκτιζαν πέτρινα σπίτια, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία, χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής, είχαν μαθηματικά και αστρονομικά συστήματα.
Ο πολιτισμός τους αριθμούσε περισσότερες από 40 πόλεις, που είχαν απλωθεί σε όλο το νότιο Μεξικό, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το βόρειο Μπελίζ. Πολλά από τα ερείπια των πόλεων αυτών έχουν ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ "Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς".
 
Οι πόλεις των Μάγια ήταν γεμάτες από μεγαλοπρεπείς πέτρινους ναούς και πυραμίδες, που ήταν κυρίως τελετουργικά κέντρα. Οι πιο σημαντικοί ναοί τους ήταν κτισμένοι πάνω στις πανύψηλες πυραμίδες-ίσως για να είναι πιο κοντά στον ουρανό! Κάποιες από αυτές τις πόλεις θα δούμε με αυτή την εγγραφή, και τα ερείπια των πυραμοειδών κτισμάτων που στέκουν στο πέρασμα του χρόνου, για να μαρτυρούν την ύπαρξη αυτού του αξιοσημείωτου πολιτισμού.
 
Η Chichén Itzá
Η Τσίτσεν Ίτζα ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Μάγια. Βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Η πόλη ήταν μια μεγάλη οικονομική δύναμη στο απόγειό της. Τα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως τα στοιχεία πυρκαγιάς σε διάφορες σημαντικές δομές και αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, υποδεικνύουν ότι η κατάρρευση της Τσιτσέν Ιτζά ήταν βίαιη. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει πολλά ωραία πέτρινα κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύστημα λιθόστρωτων μονοπατιών, που ονομάζονται sacbeob. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει περισσότερα από 80 τέτοια μονοπάτια, που εκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση της πόλης.
Ο ναός του Kukulkan, της θεότητας του φτερωτού φιδιού, γνωστός και ως "Κάστρο" δεσπόζει στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου. 
Φωτογραφία Daniel Schwen
Χτισμένος μεταξύ του 9ου και 12ου αιώνα  π.Χ. αποτελείται από μια σειρά σκαλοπατιών στις τέσσερις πλευρές του, που οδηγούν στην κορυφή. Κάθε πλευρά έχει 91 σκαλοπάτια, τα οποία, όταν προστεθούν μαζί και με την τελική πλατφόρμα στην κορυφή του ναού, κάνουν άθροισμα 365, όσες είναι οι μέρες του ημερολογίου Haab των Μάγια. Γλυπτά του φτερωτού φιδιού υπάρχουν κατά μήκος των πλευρών του βόρειου κιγκλιδώματος. Η δομή έχει ύψος 24 μέτρα, συν άλλα 6 μέτρα που είναι το ύψος του ναού. Το πλάτος της τετράγωνης βάσης είναι 55,3 μέτρα. Κατά τη διάρκεια των ισημεριών της άνοιξης και του φθινοπώρου, καθώς ο απογευματινός ήλιος χτυπά την βορειοδυτική γωνία της πυραμίδας μια σειρά τριγωνικών σκιών δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός φτερωτού φιδιού, που σέρνεται στην πυραμίδα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Η Tikal
Η Τικάλ ήταν η πρωτεύουσα ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια των Μάγια. Βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή της λεκάνης Πετέν, στη βόρεια Γουατεμάλα. Τα οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους, χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., η πόλη όμως έφτασε στο απόγειό της κατά τη διάρκεια της κλασσικής περιόδου, μεταξύ του 200-900 μ.Χ. Η πόλη φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη του 10ου αιώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ερείπια ναών με ύψος μεγαλύτερο των 70 μέτρων, μεγάλα βασιλικά παλάτια, πυραμίδες, κατοικίες, διοικητικά κτίρια και λίθινα μνημεία με επιγραφές, όλα κτισμένα από ασβεστόλιθο. Το Τέμπλο Ι είναι μία από τις μεγαλύτερες δομές της πόλης. Είναι γνωστό και ως "Ναός του Μεγάλου Τζάγκουαρ", λόγω του υπερθύρου που συμβολίζει το βασιλιά που κάθεται στο θρόνο του τζάγκουαρ. Στον πολιτισμό των Μάγια, το τζάγκουαρ διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ των νεκρών και των ζωντανών και προστάτευε την βασιλική κατοικία.
Ο ταφικός ναός, ύψους 47 μέτρων, έχει εννέα κλιμακωτά επίπεδα, που μάλλον συμβολίζουν τα εννέα επίπεδα του Κάτω Κόσμου. Μια απότομη σκάλα οδηγεί στην κορυφή της πυραμίδας, εκεί που βρίσκεται το ιερό. 
Φωτογραφία chensiyuan
Η Tulum
Η Τουλούμ ήταν σημαντικό λιμάνι των Μάγια. Τα ερείπιά της βρίσκονται σε μια εκπληκτική τοποθεσία, πάνω σε έναν βράχο ύψους 12 μέτρων, στην ανατολική ακτή της Γιουκατάν, με θέα την Καραϊβική. Η Τουλούμ ήταν από τις τελευταίες πόλεις των Μάγια. Η πόλη έφτασε στο αποκορύφωμά της μεταξύ του 13ου και 15ου αιώνα. Στο παρελθόν ήταν γνωστή με το όνομα Zamα, που σημαίνει "Πόλη της Αυγής", ακριβώς γιατί αντίκριζε την ανατολή του ήλιου.
Φωτογραφία Bjørn Christian Tørrissen
Η Τουλούμ προστατευόταν από την μια πλευρά από τα απόκρημνα βράχια της θάλασσας και από την άλλη από ένα τείχος ύψους 3-5 μέτρων, πάχους 8 μέτρων και μήκους 400 μέτρων. Αυτό το εντυπωσιακό τείχος είναι που κάνει την Τουλούμ μία από τις πιο γνωστές οχυρές θέσεις των Μάγια. Το Κάστρο (φωτογραφία παρακάτω), ο Ναός των Τοιχογραφιών και ο Ναός της Καθόδου του Θεού είναι τα πιο σημαντικά οικοδομήματα της πόλης. Ο Ναός των τοιχογραφιών χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των κινήσεων του ήλιου. Η Τουλούμ είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες παράκτιες περιοχές των Μάγια και δημοφιλής περιοχή για τους τουρίστες.
Η Palenque
Η πιο ατμοσφαιρική και μαγική πόλη των Μάγια είναι η Παλένκε. Βρίσκεται στο νότιο Μεξικό και άκμασε τον 7ο αιώνα. Τα ερείπια της Palenque χρονολογούνται από το 226 π.Χ. μέχρι το 1123 μ.Χ. περίπου.Η πόλη μετά την εγκατάλειψή της καλύφθηκε από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας. Εκτιμάται ότι λιγότερο από το 10% της πόλης έχει διερευνηθεί, ενώ περισσότερες από χίλιες δομές καλύπτονται ακόμα από τη ζούγκλα.
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές δομές της Παλένκε περιλαμβάνονται: Ο Ναός των Επιγραφών, ο οποίος φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο σκαλιστό κείμενο των Μάγια. Πρόκειται για μια πυραμίδα με πλάτος 60 μέτρα και 27,2 μέτρα ύψος. Ο ναός που βρίσκεται στην κορυφή της έχει ύψος 11,4 μέτρα και πλάτος 25,5 μέτρα.
Φωτογραφία tato grasso
Οι Ναοί του Σταυρού είναι μια ομάδα τριών ναών, ο καθένας από τους οποίους βρίσκεται πάνω σε μια πυραμίδα. Περίτεχνα σκαλίσματα στολίζουν τους ναούς, που πήραν τα ονόματά τους από τους πρώτους εξερευνητές: ο Ναός του Σταυρού, ο Ναός του Ήλιου και ο ναός του φυλλώδους Σταυρού.
Φωτογραφία tato grasso
Η Uxmal
Η Uxmal είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του πολιτισμού των Μάγια. Βρίσκεται  62 χιλιόμετρα νότια της Μέριδα, πρωτεύουσα του Γιουκατάν, στο Μεξικό. Θεωρείται από τις πιο αντιπροσωπευτικές, όσον αφορά στο κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στυλ της περιοχής. Τα κτίρια είναι γνωστά για το μέγεθος και τη διακόσμησή τους. Η πόλη άκμασε από το 600-1000 μ.Χ. Η αρχιτεκτονική των Μάγια σε αυτή την πόλη συγκρίνεται σε κομψότητα, αρμονία και ομορφιά μόνο με αυτήν της Παλένκε. Ανάμεσα στα οικοδομήματα ξεχωρίζει η Πυραμίδα του Μάγου, η οποία αναφέρεται και με το όνομα η Πυραμίδα του Νάνου. Είναι η ψηλότερη και πιο αναγνωρίσιμη δομή στην Uxmal.
Φωτογραφία tato grasso
Το ακριβές ύψος της πυραμίδας αμφισβητείται. Πάντως είναι ανάμεσα στα 27-40 περίπου. Το αποδεκτό μέσο ύψος είναι 35 μέτρα.  Αποτελείται από πέντε ένθετους ναούς. Θεωρείται μοναδική λόγω των στρογγυλεμένων πλευρών της, του μεγάλου ύψους και της ασυνήθιστης ελλειπτικής βάσης.
Φωτογραφία Sybz
Το Caracol
Ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης Caracol βρίσκεται βαθιά στην καρδιά της ζούγκλας του Μπελίζ, σε ένα ψηλό οροπέδιο σε υψόμετρο 500 μέτρων.  Η πόλη είναι αξιοσημείωτη για το μέγεθός της. Καλύπτει μια έκταση 200 τετρ. χλμ. πολύ μεγαλύτερη από την πόλη Μπελίζ (τη μεγαλύτερη της χώρας) και είχε πληθυσμό 150.000 ανθρώπους, το διπλάσιο απ' όσο έχει η σύγχρονη πόλη Μπελίζ. Η περιοχή ανακαλύφθηκε τυχαία το 1937  από έναν έμπορο ξυλείας. Στο Caracol, υπάρχουν 53 πέτρινα σκαλιστά μνημεία και 200 κρύπτες. Έχουν ανασκαφεί περισσότεροι από 200 τάφοι κι έχουν βρεθεί πολλά κείμενα με ιερογλυφική γραφή. Το Caana-"Παλάτι του ουρανού" είναι το μεγαλύτερο κτίριο της πόλης. Έχει ύψος 42 μέτρα και είχε τουλάχιστον 71 δωμάτια και 45 βοηθητικά δωμάτια. 
από την wikipedia
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...