Είναι ζεστές, είναι νόστιμες, είναι παραδοσιακές και μας ξετρελαίνουν. Οι σούπες ταιριάζουν στον χειμώνα και οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, τις προτιμούμε…
Το click@Life σας παρουσιάζει 37 παραδοσιακές σούπες από όλον τον κόσμο και σας αφήνει να περιπλανηθείτε ελεύθερα στο γευστικό αυτό πανδαιμόνιο…
Ajiaco
Κατάγεται από την Κολομβία και ανάμεσα στα βασικά της συστατικά, περιλαμβάνει κοτόπουλο, καλαμπόκι και τουλάχιστον δύο είδη πατάτας, κρέμα γάλακτος, κάπαρη και αβοκάντο.
Borscht
Η κόκκινη-μωβ αυτή σούπα κατάγεται από την Ανατολική Ευρώπη και βασίζεται στο παντζάρι. Σε πολλές χώρες όμως, το παντζάρι αντικαθίσταται από ντομάτα. Μπορεί να αποτελεί παραδοσιακό πιάτο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η χάρη της έχει φτάσει μέχρι την Αμερική και την Αγγλία.
Αυγολέμονο
Bouillabaisse
Με χαρακτηριστικό γαλλικό όνομα, η συγκεκριμένη σούπα προέρχεται από τη Μασσαλία. Περιέχει κυρίως, θαλασσινά, ψάρια κι οστρακοειδή, τα οποία νοστιμεύουν με σκόρδο, φλούδες πορτοκαλιού, δάφνη, μάραθο και σαφράν.
Caldo verde
Από την πιο βόρεια επαρχία της Πορτογαλίας, Μίνιο, η σούπα Caldo verde, που στα πορτογαλικά θα πει «πράσινος ζωμός», φτιάχνεται από πουρέ πατάτας, λάχανο, κρεμμύδια και παραδοσιακό καπνιστό λουκάνικο από την Ιβηρική Χερσόνησο.
Callaloo
Η συγκεκριμένη παχύρευστη σούπα από το Τρινιντάντ & Τομπάγκο της Καραϊβικής, έχει ως βασικά συστατικά της τις μπάμιες και το καβούρι. Κι επειδή στην Καραϊβική το γάλα καρύδας είναι σαν το νερό, μπορεί να το συναντήσετε ανάμεσα στα συστατικά της πρασινωπής αυτής σούπας.
Cock-a-leekie
Cullen Skink
Μία ακόμα γευστική πρόταση έρχεται από το χωριό Κάλεν στη βορειο-ανατολική Σκωτία και συχνά σερβίρεται ως πρώτο πιάτο. Φτιάχνεται από καπνιστό μπακαλιάρο, πατάτες και κρεμμύδια και σερβίρεται μαζί με το γνωστό oatcake, ένα είδος κράκερ.
Egg Drop
Είναι από τις πιο γνωστές κινέζικες σούπες. Περιέχει αυγό, ζωμό από κοτόπουλο και βραστό νερό. Αλάτι, μαύρο πιπέρι και φρέσκο κρεμμυδάκι, ταιριάζουν πολύ στη συγκεκριμένη σούπα. Το μυστικό για την εξαιρετική της υφή και εμφάνιση, είναι η προσθήκη του αυγού στο τέλος του μαγειρέματος, σιγά σιγά με τη μορφή λεπτών κλωστών που ψήνονται και δημιουργούν μικρές ίνες αυγού μέσα στη σούπα.
Erwtensoep
Η συγκεκριμένη ολλανδική σούπα, θεωρείται παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο της χώρας και καταναλώνεται στα μεγάλα κρύα. Φτιάχνεται από φασόλια και παραδοσιακά, σερβίρεται με ψητά λουκάνικα σε κομμάτια.
Φακές
Fanesca
Παραδοσιακό φαγητό του Εκουαδόρ, σερβίρεται συνήθως, την εβδομάδα πριν από το Πάσχα και φτιάχνεται από κολοκύθα, 12 διαφορετικά είδη καρπών και φασολιών –που αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Χριστού- και μπακαλιάρο, μιας και το κόκκινο κρέας απαγορεύεται τις μέρες αυτές σε όσους νηστεύουν.
Φασολάδα
Είναι γνωστό διεθνώς ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων και ως εκ τούτου, η συνταγή μάς είναι μάλλον γνωστή: φασόλια, ελαιόλαδο, σέλινο, κρεμμύδι, καρότο και ντομάτα.
Κρεμμυδόσουπα
Fufu and Egusi
Κατάγεται από τη Γκάνα και περιλαμβάνει λαχανικά, ντομάτα, κρέας, ψάρι και νερό. Είναι αρκετά πηχτή και συνήθως σερβίρεται μαζί με τη συνοδεία βρασμένου ρυζιού.
Ginataan
Το φιλιππινέζικο Ginataan σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «gata», που στα φιλιππινέζικα σημαίνει γάλα καρύδας και το οποίο είναι και το βασικό της συστατικό μαζί με φρούτα και ρίζες κατά προτίμηση.
Ginseng
Ανήκει στην κινέζικη και την κορεάτικη κουζίνα και φτιάχνεται, όπως μαρτυρά και το όνομά της, από ρίζα ginseng. Συχνά, για πιο δυνατή γεύση, προστίθενται μπαχαρικά και κοτόπουλο μαζί με τον ζωμό του.
Goulash
Gumbo
Κρέας ή οστρακοειδή και η αγία τριάδα των λαχανικών: σέλερι, πιπεριές και κρεμμύδια, συνθέτουν την παραδοσιακή, από τον 18ο αιώνα, συνταγή από τον αμερικανικό Νότο και συγκεκριμένα, τη Λουιζιάνα. Πολλοί προσθέτουν επίσης, αρακά, μπάμιες ή άλλα λαχανικά και ζαρζαβατικά.
Kimchi jigae
Κορεάτικο φαγητό που θυμίζει το δικό μας «βραστό». Έχει κρεμμύδια, τόφου, τσίλι, χοιρινό και θαλασσινά, αν και τα δύο τελευταία γενικά, αποτελούν έναν όχι και τόσο διαδεδομένο συνδυασμό.
Menudo
Η μεξικανική αυτή σούπα από πατσά και τσίλι, θεωρείται από πολλούς, η θεραπεία στο hangover. Περιέχει επίσης, κρεμμύδι, lime, κόλιαντρο και ρίγανη και τρώγεται μαζί με μεξικανικές tortillas.
Minestrone
Miso soup
Από τις πιο γνωστές σούπες της ιαπωνικής κουζίνας, φτιάχνεται με ζωμό ψαριού, σόγια και «ντάσι» -ζωμός που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες στα περισσότερα φαγητά τους. Πολλά ακόμα συστατικά προστίθενται στο μίγμα της σούπας, ανάλογα με την εποχή.
Mulligatawny Soup
Φτιάχνεται στην Ινδία και όπως ήταν αναμενόμενο, έχει βάση της το κάρυ. Η ονομασία της σούπας σημαίνει «πιπεράτο νερό». Πολλοί βάζουν κρέας, κοτόπουλο ή αρνί στον ζωμό, ενώ κάποιες φορές προτίθεται και ρύζι.
Iskembe Corbasi
Συνταγή ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ουσιαστικά πρόκειται για πατσά «ενισχυμένο» με ξίδι ή λεμόνι και ενδείκνυται για μετά το ξενύχτι και το ποτό.
Pho
Pozole
Η σούπα αυτή από την Κολομβία, φτιάχνεται από χονδροκομμένο καλαμπόκι με χοιρινό ή κοτόπουλο και τσίλι και γαρνίρεται ιδανικά, με λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, αβοκάντο, ραπανάκι και χυμό lime.
Scotch Broth
Σκωτσέζικη –όπως φαίνεται κι από το όνομά της- η σούπα Scotch Broth έχει σαν βασικό της συστατικό το κριθάρι, το βοδινό ή το αρνί, καρότα, γογγύλια, λάχανο και πράσα.
Solyanka
Πηχτή και πικάντικη λαχανόσουπα με κρέας, ψάρι ή μανιτάρια από τη Ρωσία. Εμπλουτίζεται με αγγουράκι τουρσί, μανιτάρια, λάχανο, κρέμα γάλακτος και άνηθο.
Shark Fin
Sopa Negra
Μαύρα φασόλια, ζωμός κοτόπουλου, αυγά, κόλιναδρος, κρεμμύδια, σκόρδο και γλυκό πιπέρι είναι τα βασικά συστατικά αυτής της συνταγής από την Κόστα Ρίκα.
Sour Soup
Κλασικό βιετναμέζικο πιάτο με ρύζι, ψάρι, λαχανικά, ενίοτε και ανανά. Αποτελεί επίσης, τη βάση για πληθώρα άλλων πιάτων.
Tom Kha Gai
Tom Yam
Μοιάζει με την παραπάνω σούπα και όσοι αγαπούν τις πικάντικες και ξινές γεύσεις της ταϊλενδέζικης κουζίνας, δεν θα απογοητευτούν από αυτή την επιλογή που περιλαμβάνει ζωμό μαζί με λεμονόχορτο, galangal, χυμό lime, σως ψαριού και πιπεριές τσίλι.
Τραχανάς
Ιδιαίτερα διαδεδομένο φαγητό σε Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ιράκ. Ο τουρκικός τραχανάς φτιάχνεται από πλιγούρι, γιαούρτι και λαχανικά, που πρώτα αναμιγνύονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται. Η ελληνική παραλλαγή αποτελείται μόνο από πλιγούρι και γιαούρτι.
Waterzooi
Στα ολλανδικά σημαίνει «υδαρές χάος» και αν δει κανείς το Waterzooi σερβιρισμένο, πραγματικά θα πειστεί ότι είναι το κατάλληλο όνομα για αυτό το πιάτο. Φτιάχνεται από ψάρι ή κοτόπουλο, καρότα, πράσα, πατάτες, βότανα, αυγά, κρέμα γάλακτος και βούτυρο.
Zurek
http://www.clickatlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου