ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

0 Αχνιστές παραδοσιακές σούπες από όλον τον κόσμο...

Είναι ζεστές, είναι νόστιμες, είναι παραδοσιακές και μας ξετρελαίνουν. Οι σούπες ταιριάζουν στον χειμώνα και οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, τις προτιμούμε…

Η λέξη σούπα φημολογείται ότι έχει τις ρίζες της στα σανσκριτικά και πιο συγκεκριμένα, στις λέξεις su και po, που σημαίνουν «σωστή διατροφή». Άλλοι πάλι, ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το λατινικό suppa που σημαίνει «ψωμί βουτηγμένο σε ζωμό». Ό,τι κι αν ισχύει βέβαια, ένα είναι σίγουρο: είναι εξαιρετικά νόστιμες.

Το click@Life σας παρουσιάζει 37 παραδοσιακές σούπες από όλον τον κόσμο και σας αφήνει να περιπλανηθείτε ελεύθερα στο γευστικό αυτό πανδαιμόνιο…


Ajiaco
Κατάγεται από την Κολομβία και ανάμεσα στα βασικά της συστατικά, περιλαμβάνει κοτόπουλο, καλαμπόκι και τουλάχιστον δύο είδη πατάτας, κρέμα γάλακτος, κάπαρη και αβοκάντο.

Borscht
Η κόκκινη-μωβ αυτή σούπα κατάγεται από την Ανατολική Ευρώπη και βασίζεται στο παντζάρι. Σε πολλές χώρες όμως, το παντζάρι αντικαθίσταται από ντομάτα. Μπορεί να αποτελεί παραδοσιακό πιάτο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η χάρη της έχει φτάσει μέχρι την Αμερική και την Αγγλία.

Αυγολέμονο
Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, η σούπα αυγολέμονο έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα και όπως μαρτυρά και το όνομά της, στα βασικά της συστατικά συγκαταλέγονται το λεμόνι και το αυγό, ενώ αν προσθέσετε και κοτόπουλο, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Bouillabaisse
Με χαρακτηριστικό γαλλικό όνομα, η συγκεκριμένη σούπα προέρχεται από τη Μασσαλία. Περιέχει κυρίως, θαλασσινά, ψάρια κι οστρακοειδή, τα οποία νοστιμεύουν με σκόρδο, φλούδες πορτοκαλιού, δάφνη, μάραθο και σαφράν.

Caldo verde
Από την πιο βόρεια επαρχία της Πορτογαλίας, Μίνιο, η σούπα Caldo verde, που στα πορτογαλικά θα πει «πράσινος ζωμός», φτιάχνεται από πουρέ πατάτας, λάχανο, κρεμμύδια και παραδοσιακό καπνιστό λουκάνικο από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Callaloo
Η συγκεκριμένη παχύρευστη σούπα από το Τρινιντάντ & Τομπάγκο της Καραϊβικής, έχει ως βασικά συστατικά της τις μπάμιες και το καβούρι. Κι επειδή στην Καραϊβική το γάλα καρύδας είναι σαν το νερό, μπορεί να το συναντήσετε ανάμεσα στα συστατικά της πρασινωπής αυτής σούπας.

Cock-a-leekie
Πράσα, πατάτες και ζωμός κοτόπουλου αναμιγνύονται όμορφα για να φτιάξουν αυτή την υπέροχη παραδοσιακή σούπα από τη Σκωτία, που ενίοτε ενισχύεται γευστικά και με ξερά δαμάσκηνα.

Cullen Skink
Μία ακόμα γευστική πρόταση έρχεται από το χωριό Κάλεν στη βορειο-ανατολική Σκωτία και συχνά σερβίρεται ως πρώτο πιάτο. Φτιάχνεται από καπνιστό μπακαλιάρο, πατάτες και κρεμμύδια και σερβίρεται μαζί με το γνωστό oatcake, ένα είδος κράκερ.

Egg Drop
Είναι από τις πιο γνωστές κινέζικες σούπες. Περιέχει αυγό, ζωμό από κοτόπουλο και βραστό νερό. Αλάτι, μαύρο πιπέρι και φρέσκο κρεμμυδάκι, ταιριάζουν πολύ στη συγκεκριμένη σούπα. Το μυστικό για την εξαιρετική της υφή και εμφάνιση, είναι η προσθήκη του αυγού στο τέλος του μαγειρέματος, σιγά σιγά με τη μορφή λεπτών κλωστών που ψήνονται και δημιουργούν μικρές ίνες αυγού μέσα στη σούπα.

Erwtensoep
Η συγκεκριμένη ολλανδική σούπα, θεωρείται παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο της χώρας και καταναλώνεται στα μεγάλα κρύα. Φτιάχνεται από φασόλια και παραδοσιακά, σερβίρεται με ψητά λουκάνικα σε κομμάτια.

Φακές
Οι γνωστές μας φακές, εμπλουτίζονται με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ξίδι και δημιουργούν ένα ελληνικότατο πιάτο, πολύ δημοφιλές και στα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη, αλλά και τη Μέση Ανατολή. Οι Ινδοί έχουν κι αυτοί τις δικές τους κίτρινες φακές που μαζί με μπόλικο κάρυ, φτιάχνουν μια εξαιρετική παχύρρευστη σούπα.

Fanesca
Παραδοσιακό φαγητό του Εκουαδόρ, σερβίρεται συνήθως, την εβδομάδα πριν από το Πάσχα και φτιάχνεται από κολοκύθα, 12 διαφορετικά είδη καρπών και φασολιών –που αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Χριστού- και μπακαλιάρο, μιας και το κόκκινο κρέας απαγορεύεται τις μέρες αυτές σε όσους νηστεύουν.

Φασολάδα
Είναι γνωστό διεθνώς ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων και ως εκ τούτου, η συνταγή μάς είναι μάλλον γνωστή: φασόλια, ελαιόλαδο, σέλινο, κρεμμύδι, καρότο και ντομάτα.

Κρεμμυδόσουπα
Ένα κρεμμύδι με βοδινό κρέας ή ζωμό κρέατος είναι η βάση αυτής της απλής αλλά υπέροχης γαλλικής σούπας. Παραδοσιακά, σερβίρεται με κρουτόν ή ψημένη μπαγκέτα και λιωμένο τυρί, ενώ πολλές φορές σερβίρεται σε πήλινο σκεύος, το οποίο καλύπτεται από λιωμένο τυρί.

Fufu and Egusi
Κατάγεται από τη Γκάνα και περιλαμβάνει λαχανικά, ντομάτα, κρέας, ψάρι και νερό. Είναι αρκετά πηχτή και συνήθως σερβίρεται μαζί με τη συνοδεία βρασμένου ρυζιού.

Ginataan
Το φιλιππινέζικο Ginataan σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «gata», που στα φιλιππινέζικα σημαίνει γάλα καρύδας και το οποίο είναι και το βασικό της συστατικό μαζί με φρούτα και ρίζες κατά προτίμηση.

Ginseng
Ανήκει στην κινέζικη και την κορεάτικη κουζίνα και φτιάχνεται, όπως μαρτυρά και το όνομά της, από ρίζα ginseng. Συχνά, για πιο δυνατή γεύση, προστίθενται μπαχαρικά και κοτόπουλο μαζί με τον ζωμό του.

Goulash
Η πικάντικη αυτή σούπα από βοδινό, κρεμμύδι, κόκκινες πιπεριές και πάπρικα, είναι μια παραδοσιακή ουγγρική συνταγή, που έχει πάρει το όνομά της από τη λέξη που σημαίνει «κτηνοτρόφος». Είναι κόκκινη, λαχταριστή και παραδοσιακά σερβίρεται μέσα σε στρογγυλό καρβέλι ψωμί από το οποίο έχει αφαιρεθεί η ψίχα. Προτιμάται και σε πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και αλλού.

Gumbo
Κρέας ή οστρακοειδή και η αγία τριάδα των λαχανικών: σέλερι, πιπεριές και κρεμμύδια, συνθέτουν την παραδοσιακή, από τον 18ο αιώνα, συνταγή από τον αμερικανικό Νότο και συγκεκριμένα, τη Λουιζιάνα. Πολλοί προσθέτουν επίσης, αρακά, μπάμιες ή άλλα λαχανικά και ζαρζαβατικά.

Kimchi jigae
Κορεάτικο φαγητό που θυμίζει το δικό μας «βραστό». Έχει κρεμμύδια, τόφου, τσίλι, χοιρινό και θαλασσινά, αν και τα δύο τελευταία γενικά, αποτελούν έναν όχι και τόσο διαδεδομένο συνδυασμό.

Menudo
Η μεξικανική αυτή σούπα από πατσά και τσίλι, θεωρείται από πολλούς, η θεραπεία στο hangover. Περιέχει επίσης, κρεμμύδι, lime, κόλιαντρο και ρίγανη και τρώγεται μαζί με μεξικανικές tortillas.

Minestrone
Η συγκεκριμένη σούπα κατάγεται από την Ιταλία και έχει ως βασικό της συστατικό τα μακαρόνια ή το ρύζι, που της δίνουν τη χαρακτηριστική της πηχτή υφή. Φασόλια, κρεμμύδια, καρότα, ντομάτες και ζωμός είναι συνηθισμένα υλικά της συγκεκριμένης σούπας. Είναι απλή, εύκολη και γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Miso soup
Από τις πιο γνωστές σούπες της ιαπωνικής κουζίνας, φτιάχνεται με ζωμό ψαριού, σόγια και «ντάσι» -ζωμός που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες στα περισσότερα φαγητά τους. Πολλά ακόμα συστατικά προστίθενται στο μίγμα της σούπας, ανάλογα με την εποχή.

Mulligatawny Soup
Φτιάχνεται στην Ινδία και όπως ήταν αναμενόμενο, έχει βάση της το κάρυ. Η ονομασία της σούπας σημαίνει «πιπεράτο νερό». Πολλοί βάζουν κρέας, κοτόπουλο ή αρνί στον ζωμό, ενώ κάποιες φορές προτίθεται και ρύζι.

Iskembe Corbasi
Συνταγή ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ουσιαστικά πρόκειται για πατσά «ενισχυμένο» με ξίδι ή λεμόνι και ενδείκνυται για μετά το ξενύχτι και το ποτό.

Pho
Βιετναμέζικη σούπα με βοδινό ή κοτόπουλο, η οποία αποκτά την ιδιαίτερη γεύση της, από τα κρεμμύδια, την πιπερόριζα, τον κόλιανδρο, τον βασιλικό, την κανέλα, τον γλυκάνισο και το γαρίφαλο που προστίθενται στη σούπα.

Pozole
Η σούπα αυτή από την Κολομβία, φτιάχνεται από χονδροκομμένο καλαμπόκι με χοιρινό ή κοτόπουλο και τσίλι και γαρνίρεται ιδανικά, με λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, αβοκάντο, ραπανάκι και χυμό lime.

Scotch Broth
Σκωτσέζικη –όπως φαίνεται κι από το όνομά της- η σούπα Scotch Broth έχει σαν βασικό της συστατικό το κριθάρι, το βοδινό ή το αρνί, καρότα, γογγύλια, λάχανο και πράσα.

Solyanka
Πηχτή και πικάντικη λαχανόσουπα με κρέας, ψάρι ή μανιτάρια από τη Ρωσία. Εμπλουτίζεται με αγγουράκι τουρσί, μανιτάρια, λάχανο, κρέμα γάλακτος και άνηθο.

Shark Fin
Τυπικό και ιδιαίτερα δημοφιλές κινέζικο πιάτο είναι η σούπα με πτερύγιο καρχαρία. Έχει συνδεθεί άρρηκτα με γιορτές, όπως γάμοι και δεξιώσεις, μιας και είναι σύμβολο της ευμάρειας, του πλούτου και του κύρους στην Κίνα.

Sopa Negra
Μαύρα φασόλια, ζωμός κοτόπουλου, αυγά, κόλιναδρος, κρεμμύδια, σκόρδο και γλυκό πιπέρι είναι τα βασικά συστατικά αυτής της συνταγής από την Κόστα Ρίκα.

Sour Soup
Κλασικό βιετναμέζικο πιάτο με ρύζι, ψάρι, λαχανικά, ενίοτε και ανανά. Αποτελεί επίσης, τη βάση για πληθώρα άλλων πιάτων.

Tom Kha Gai
Γάλα καρύδας, galangal (είδος ginger), λεμονόχορτο και κοτόπουλο είναι οι πρώτες ύλες για τη συγκεκριμένη σούπα από την Ταϊλάνδη, ενώ οι επιπλέον τηγανιτές πιπεριές τσίλι χαρίζουν στη σούπα μοναδική υφή, χρώμα και γεύση.
Tom Yam
Μοιάζει με την παραπάνω σούπα και όσοι αγαπούν τις πικάντικες και ξινές γεύσεις της ταϊλενδέζικης κουζίνας, δεν θα απογοητευτούν από αυτή την επιλογή που περιλαμβάνει ζωμό μαζί με λεμονόχορτο, galangal, χυμό lime, σως ψαριού και πιπεριές τσίλι.

Τραχανάς
Ιδιαίτερα διαδεδομένο φαγητό σε Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ιράκ. Ο τουρκικός τραχανάς φτιάχνεται από πλιγούρι, γιαούρτι και λαχανικά, που πρώτα αναμιγνύονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται. Η ελληνική παραλλαγή αποτελείται μόνο από πλιγούρι και γιαούρτι.

Waterzooi
Στα ολλανδικά σημαίνει «υδαρές χάος» και αν δει κανείς το Waterzooi σερβιρισμένο, πραγματικά θα πειστεί ότι είναι το κατάλληλο όνομα για αυτό το πιάτο. Φτιάχνεται από ψάρι ή κοτόπουλο, καρότα, πράσα, πατάτες, βότανα, αυγά, κρέμα γάλακτος και βούτυρο.

Zurek

Φτιαγμένη από αλεύρι σίκαλης και κρέας (βραστό λουκάνικο ή καπνιστό ζαμπόν), μπορείτε να τη δοκιμάσετε στην Πολωνία και σε άλλες βόρειες σλαβικές χώρες, όπως η Σλοβακία, η Ρουμανία κ.α.

http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...