ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

0 Αφιέρωμα του BBC στους Έλληνες καλλιτέχνες της κρίσης


bleeps

Αποτελεί ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, κυρίως ανάμεσα στους κύκλους των καλλιτεχνών, ότι «τέχνη» και υλική «ευημερία» δεν πάνε μαζί.

Ότι η υλική ευημερία συνοδεύεται από ένα είδος «εφησυχασμού» και αποευαισθητοποίησης που δεν συμβαδίζει με τα βαθύτερα χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής ύπαρξης: εγρήγορση, ευαισθησία εσωτερική όσο και κοινωνική, καταγγελτικό ύφος κ.ο.κ.


Όσο κι αν ευσταθεί μία τέτοια αντίληψη, η αντίθεση «τέχνης» και «ευημερίας», αν και υπάρχει ως ζήτημα από πολύ παλιά, μόλις στον μοντέρνο 20 αιώνα είδε τον εαυτό της να εγκαθιδρύεται και να παγιώνεται ως νοοτροπία, ταυτόχρονα με την ανάδυση των μοντέρνων κινημάτων (Νταντά, σουρεαλισμός, Καταστασιακοί, Fluxus κ.α.), τα οποία εισήγαγαν στην τέχνη μία έντονη κοινωνικο-πολιτική διάσταση με την ευρύτερη έννοια του όρου.


Από τα μέσα του 20ου αιώνα κι έπειτα, ο καλλιτέχνης δεν είναι μία οντότητα αποκομμένη από την πραγματικότητα, αλλά συμμετέχει σε αυτήν, τη σχολιάζει, την «προκαλεί», την κριτικάρει, ενίοτε την ανατρέπει. Οι δημιουργίες του ενέχουν μία παρεμβατική αξία.
Χωρίς, βέβαια, κάτι τέτοιο να σημαίνει αναγκαστικά ότι η τέχνη δεν έχει γίνει πολλές φορές το όχημα των καλλιτεχνών προς την ευημερία και τον εφησυχασμό…

Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι περίοδοι κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ταλαντώσεων υπήρξαν πάντοτε δεξαμενές δημιουργικής σκέψης και πράξης, γενικής ευαισθητοποίησης, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για την ευδοκίμηση πλήθους καλλιτεχνικών εγχειρημάτων.
Με ένα τέτοιο πνεύμα, πρόσφατο σύντομο ντοκιμαντέρ του BBC «ρίχνει τα φώτα» στην Αθήνα της κρίσης και σε ορισμένους καλλιτέχνες που εμπνέονται από αυτήν: γκραφιτάδες-καλλιτέχνες του δημόσιου χώρου (όπως ο γνωστός άγνωστος Bleeps), θεατρικές ομάδες (Patari Project) και μουσικοί (Ψυχόδραμα) με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και της αποτύπωσης της αίσθησης κατάρρευσης που αποπνέει η Ελλάδα του 21ου αιώνα.

(Για να δείτε το βίντεο του BBC, μεταβείτε στη διεύθυνση:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20571655 )

http://www.iefimerida.gr

http://www.kala-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...