ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

0 «Thatcher effect»: Μια παράξενη οφθαλμαπάτη!

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα κάνει εντύπωση είναι το όνομά του! Το «Thatcher effect» -ή σε απλά ελληνικά το… «εφέ της Θάτσερ»- δεν είναι τίποτα άλλο από μια εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη που έλαβε το όνομα της «Σιδηράς Κυρίας» ακριβώς επειδή οι δημιουργοί της την εφάρμοσαν για πρώτη φορά στη φωτογραφία της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
perierga.gr - Thatcher effect: Μια παράξενη οφθαλμαπάτη!
Το δεύτερο πράγμα που εκπλήσσει είναι ότι… τίποτα δεν φαίνεται παράξενο στην αναποδογυρισμένη φωτογραφία, πέρα από το γεγονός ότι το πρόσωπο που εικονίζεται είναι… ανάποδα! Όλα καλά μέχρι εδώ. Αμ, δε! Μόλις η φωτογραφία γυρίσει στη σωστή της θέση… λύνεται το μυστήριο και το εφέ αποκαλύπτεται! Τι σημαίνει αυτό;perierga.gr - Thatcher effect: Μια παράξενη οφθαλμαπάτη!
Ο θεατής είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει τοπικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά ενός αναποδογυρισμένου προσώπου (στα μάτια, μύτη, βλέφαρα κ.λπ.), παρά το ότι οι αλλαγές αυτές είναι εμφανείς στο κανονικό πρόσωπο. Το «εφέ της Θάτσερ», λοιπόν, έχει ως εξής:
perierga.gr - Thatcher effect: Μια παράξενη οφθαλμαπάτη!
Η φωτογραφία στην κανονική της θέση έχει «πειραγμένα» μάτια, μύτη, στόμα ή βλέφαρα, που φαίνονται ξεκάθαρα. Μόλις, όμως, η ίδια εικόνα αναποδογυρίσει τότε οι αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά χάνονται ως διά μαγείας, ή καλύτερα δεν φαίνονται και το μόνο που βλέπει ο θεατής είναι μια κανονική φωτογραφία τοποθετημένη ανάποδα! Πιστεύεται πως αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε κάποιες ψυχολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην αντίληψη του προσώπου και οι οποίες είναι συντονισμένες στα «κανονικά» όρθια πρόσωπα.
perierga.gr - Thatcher effect: Μια παράξενη οφθαλμαπάτη!http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...