ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

0 Ιστορία σκαλισμένη σε βράχους

Τα πετρογλυφικά ή βραχογραφίες είναι εικονογράμματα και λογογράμματα, σκαλισμένα σε βράχους. Υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου και συχνά συνδέονται με τους προϊστορικούς ανθρώπους. 
 
Τα παλαιότερα πετρογλυφικά χρονολογούνται στην Νεολιθική εποχή και στα τέλη της Ανώτερης Παλαιολιθικής, δηλαδή περίπου 10.000 -12.000 χρόνια πριν.  Γύρω στα 7.000-9.000 χρόνια πριν άρχισαν να εμφανίζονται άλλα συστήματα γραφής, όπως ιδεογράμματα και εικονογράμματα. 
 
Πετρογλυφικά έχουν βρεθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, εκτός από την Ανταρκτική. Τα περισσότερα έχουν βρεθεί σε περιοχές της Αφρικής, της Σκανδιναβίας, της Σιβηρίας, στις νοτιοδυτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Αυστραλία.
Σήμερα θα επισκεφτούμε κάποιες περιοχές του πλανήτη μας, που έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά πετρογλυφικά και θα ταξιδέψουμε στο πολύ μακρινό παρελθόν.

Tassili n'Ajjer-Αλγερία
Είναι μια οροσειρά που βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα. Πρόκειται για ένα τεράστιο οροπέδιο, που καλύπτει έκταση 72.000 τετρ. χλμ. στην νοτιοανατολική Αλγερία. 
Η περιοχή είναι γνωστή για την προϊστορική τέχνη σε βράχους και άλλους αρχαιολογικούς χώρους, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 15.000 πετρογλυφικά. 
Η αντιλόπη που κοιμάται
Φωτογραφία Linus Wolf
Σκηνή κυνηγιού
Φωτογραφία Gruban
Akakus-Λιβύη
Η οροσειρά Akakus βρίσκεται στην δυτική Λιβύη και αποτελεί μέρος της ερήμου Σαχάρα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές προϊστορικές βραχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από το 12.000 π.Χ έως το 100 μ.Χ. 
Αντανακλούν τις πολιτιστικές και φυσικές αλλαγές της περιοχής και απεικονίζουν ζώα, όπως καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, στρουθοκάμηλοι κ.ά., αλλά και άνθρωποι, σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις και άλογα. 
Φωτογραφία roberdan
Twyfelffontein-Ναμίμπια
Είναι μια περιοχή στη βορειοδυτική Ναμίμπια, στην οποία έχουν βρεθεί προϊστορικές βραχογραφίες. Η περιοχή κατοικήθηκε πριν από 6.000 χρόνια από κυνηγούς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατά την τέλεση συγκεκριμένων τελετουργικών λατρείας δημιούργησαν τουλάχιστον 2.500 πετρογλυφικά, καθώς και μερικά έργα ζωγραφικής σε βράχο. Είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πετρογλυφικών στην Αφρική.
Το λιοντάρι-άνθρωπος
Ένα πλάσμα με ανθρώπινα δάχτυλα στα πόδια και μακριά ουρά.
Φωτογραφία Thomas Schoch
Η αντιλόπη Kudu που χορεύει
Φωτογραφία Thomas Schoch
Gobustan-Αζερμπαϊτζάν
Βρισκόμαστε σε μια ορεινή τοποθεσία του Καυκάσου, στο Αζερμπαϊτζάν. 
Οι βραχογραφίες που έχουν βρεθεί εδώ απεικονίζουν την πανίδα και την χλωρίδα, σκηνές από κυνήγι και από τον τρόπο ζωής των προϊστορικών ανθρώπων της περιοχής. Οι περισσότερες απεικονίζουν μορφές πρωτόγονων ανθρώπων, ζώα, σκηνές μαχών, τελετουργικοί χοροί, ταυρομαχίες, πολεμιστές με λόγχες στα χέρια τους, εικόνες από τον ήλιο και τα αστέρια. 
Έχουν βρεθεί περισσότερες από 6.000 βραχογραφίες. που χρονολογούνται 5.000-40.000 χρόνια πριν.
Φωτογραφία Azeri
Bhimbetka-Ινδία
Ένας αρχαιολογικός χώρος στην Ινδία, του οποίου τα βραχώδη καταφύγια κατοικήθηκαν από ανθρώπους πριν από 100.000 χρόνια και περισσότερο. 
Κάποιες από τις βραχογραφίες που βρέθηκαν εδώ είναι περίπου 30.000 ετών. 
Στην περιοχή αυτή έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο πετρογλυφικό, που είναι ηλικίας 150.000 ετών!!
Ο ιππέας
Φωτογραφία Conscious
Οι τοιχογραφίες στα καταφύγια απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στις σπηλιές, σκηνές από κυνήγι, χορό, τοκετούς, ζώα και θρησκευτικές τελετές.
Είναι θαύμα το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια οι ζωγραφιές δεν έχουν ξεθωριάσει.
Φωτογραφία Raveesh Vyas
Tamgaly-Καζακστάν
Περισσότερα από 5.000 πετρογλυφικά βρίσκονται σ' αυτήν την περιοχή του Καζακστάν. Χρονολογούνται κυρίως από την Εποχή του Χαλκού και σε κάποιες περιπτώσεις από την Εποχή του Σιδήρου.
Φωτογραφία Satkauskas
Val Camonica-Ιταλία
Στην περιοχή αυτή της Ιταλίας βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες συλλογές προϊστορικών πετρογλυφικών στον κόσμο. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει επισήμως αναγνωρίσει περισσότερες από 140.000 εικόνες και σύμβολα. 
Νέες ανακαλύψεις αυξάνουν τον αριθμό αυτό σε 200-300 χιλιάδες.
Πολλά από αυτά έχουν γίνει 8.000 χρόνια πριν την Εποχή του Σιδήρου (1η χιλιετία π.Χ.). 
Μονομαχία ανδρών
Φωτογραφία Luca Giarelli
Κυνήγι ελαφιού
Φωτογραφία Luca Giarelli
Alta-Νορβηγία
Στη βόρεια Νορβηγία έχουν βρεθεί περισσότερα από 6.000 πετρογλυφικά σε διάφορες περιοχές γύρω από την Alta. Διάφορα ζώα, όπως τάρανδοι, άλκες  και αρκούδες,  σκηνές από κυνήγι και ψάρεμα, διάφορα τελετουργικά και γεωμετρικά σύμβολα απεικονίζονται στα πετρογλυφικά.
Η πλώρη μιας βάρκας με σχήμα κεφαλιού άλκης
Σκηνή από κυνήγι
Όλες αυτές οι περιοχές, λόγω της μεγάλης σημασίας των έργων αυτών, έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δείτε την εγγραφή για το εκπληκτικό Σπήλαιο του Λασκό, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...