Από νωρίς στο ιντερνετικό ... χάος χωρίς δικλείδες ασφαλείας
Εξ απαλών ονύχων γνωρίζουν τα Ελληνόπουλα τα social media, αλλά χωρίς τις δικλείδες ασφαλείας που επιβάλλει η ενασχόλησή τους με τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της ηλικίας τους.
Τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» είναι αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις που έχει λάβει πλέον η χρήση του Διαδικτύου στον παιδικό πληθυσμό.
Ένας στους τρεις μαθητές Δημοτικού ηλικίας 9 έως 12 χρόνων έχει προφίλ στο Facebook! Μ’ άλλα λόγια, τα παιδιά πριν καλά καλά διδαχθούν τα στοιχειώδη στο μάθημα της Πληροφορικής που συστηματικά εισάγεται στην Γ’ Δημοτικού, φτιάχνουν προφίλ στο πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ένας στους τρεις μαθητές Δημοτικού ηλικίας 9 έως 12 χρόνων έχει προφίλ στο Facebook! Μ’ άλλα λόγια, τα παιδιά πριν καλά καλά διδαχθούν τα στοιχειώδη στο μάθημα της Πληροφορικής που συστηματικά εισάγεται στην Γ’ Δημοτικού, φτιάχνουν προφίλ στο πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα, όπως έδειξε η έρευνα της Μονάδας δηλώνουν ψευδώς μεγαλύτερη ηλικία ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Facebook. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 12% των παιδιών εμφανίζουν τη διεύθυνση του σπιτιού τους ή το τηλέφωνό τους στο προφίλ –κι ενδεικτικό βεβαίως της άγνοιας ή της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι Έλληνες γονείς.
Κατά τους ειδικούς, η ενασχόληση με το Facebook αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις καταλυτική για τη σύγχρονη εξάρτηση από το Διαδίκτυο που πλήττει πολλούς εφήβους. Τα παιδιά αντικαθιστούν τους πραγματικούς φίλους με τους «φίλους» του Facebook και η διαδικτυακή επαφή τους μονοπωλεί τον ελεύθερο χρόνο τους. Επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς, η έρευνα έδειξε ότι και στη χώρα μας οι «φίλοι» του Facebook προσθέτουν πόντους στο status των Ελληνόπουλων καθώς το 20% των παιδιών και εφήβων ηλικίας 9-16 ετών δήλωσε ότι έχει περισσότερους από 300 «φίλους».
«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν στη γειτονιά ή αργότερα στο εμπορικό κέντρο, τώρα γίνεται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα συχνά συγκρίνονται με τα «στέκια» των προηγούμενων γενεών» αναφέρουν στην έκθεση οι ειδικοί της Μονάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Χάρι Τζουμάκα – Μπακούλα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι μαθητές –αλλά οφείλουν να αντιληφθούν οι γονείς και οι δάσκαλοί τους – είναι ότι «εάν χάσουμε την προσωπική μας επαφή με τους άλλους υπάρχει ο κίνδυνος να λείψει η εμπειρία στην ερμηνεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της γλώσσας του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, στην ισορροπία, στις κοινωνικές δεξιότητες».
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» διοργανώνει σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Stratos Vassilikos» ( Μιχαλακοπούλου 114, Αθήνα). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
http://id-ont.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου