ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

0 Κάντε οικοτουρισμό, όχι τον τουρίστα


Αν νομίζετε πως οικοτουρισμός σημαίνει ένα βαρύ σακίδιο στον ώμο, ώρες πεζοπορίας στα βουνά και τα λαγκάδια, αντίσκηνα και φαγητό σε μεταλλική καραβάνα, τότε πλανάστε πλάνη οικτρά. Υπάρχουν πολλά θετικά στο να γνωρίζει κανείς τον τόπο που επισκέπτεται χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το International Ecotourism Society ορίζει τον οικοτουρισμό ως: «σκεπτόμενο τουρισμό που σέβεται το περιβάλλον και τους ντόπιους». Οι σημερινοί ταξιδιώτες γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι σε θέματα οικολογίας και τοπικής κουλτούρας του προορισμού που επισκέπτονται κι αυτό είναι κάπως αισιόδοξο για το μέλλον του πλανήτη. Δείτε 5 λόγους/τρόπους να ακολουθήσετε την τάση.

Οι επιλογές σας περιορίζονται μόνο από τη φαντασία σας

Οι επιλογές που έχετε αν επιλέξετε αυτού του είδους τις διακοπές είναι απεριόριστες, οπότε αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Αν θέλατε ποτέ να ζήσετε τη ζωή ενός νομάδα, τότε μπορείτε να πάτε στη Μογγολία να μείνετε σε γκερ ή να ακολουθήσετε τους ταράνδους καθώς αυτοί μεταναστεύουν στη Νορβηγία. Αν, πάλι, θέλετε μια εμπειρία πραγματικής ζούγκλας, τότε μπορείτε πάντα να γίνετε εθελοντές σε κάποια από της φιλοζωικές οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων στην Αφρική. Τέτοιες επιλογές μπορούν να κάνουν τις διακοπές σας αληθινή εμπειρία ζωής.

Το παν είναι το ταξίδι

Πολλές φορές, όπως έχουμε εμπεδώσει άλλωστε και από τον Καβάφη, το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό. Η ιδέα του οικοτουρισμού θεωρεί ότι έχουν ισάξια σημασία το πώς κινείται κανείς από μέρος σε μέρος με το πού θα μείνεις και τι θα κάνεις όταν φτάσεις. Αντί να προσπαθείτε να περάσετε όσο το δυνατό λιγότερη ώρα στο δρόμο, απολαύστε όσο μπορείτε και αυτό το μέρος του ταξιδιού σας. Ταξιδέψτε με πλοίο, με ποδήλατο, με καγιάκ, με λεωφορείο, με τραμ, μετακινηθείτε ακόμα και με τα πόδια όσο γίνεται. Απολαύστε τα βουνά και τις πεδιάδες της βόρειας Ισπανίας μέσα από το τρένο της διαδρομής Παρίσι – Μαδρίτη, διασχίστε τα κανάλια του Άμστερνταμ με houseboat, ερήμους με καμήλα και ζούγκλες με ελέφαντα. Όλοι αυτοί οι τρόποι μετακίνησης και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και κάνουν κάθε λεπτό του ταξιδιού σας αξιομνημόνευτο.

Είναι μια ευκαιρία να προσφέρετε βοήθεια
Μιάς και ο σκοπός του οικοτουρισμού είναι η συνεισφορά στην προσπάθεια διατήρησης του φυσικού πλούτου και των τοπικών πολιτισμών, γιατί να μην κάνετε ακριβώς αυτό. Μερικές από τις γνωστότερες οικολογικές οργανώσεις συνεχώς ζητούν εθελοντές που θα τους βοηθήσουν στο έργο τους. Δηλώνοντας συμμετοχή θα δείτε μέρη και θα γνωρίσετε καταστάσεις που διαφορετικά δε θα είχατε την ευκαιρία. Σε sites όπως τα Ecotourists Save the World και National Wildlife Federation, θα βρείτε μία λίστα από 300 τέτοιους οργανισμούς που χρειάζονται τη βοήθειά σας. Από την προστασία της Καρέτα- Καρέτα στη Σαντορίνη και των γοριλών στη Ναμίμπια μέχρι την παρατήρηση και ανοικοδόμηση των κοραλλιογενών υφάλων στην Αυστραλία.






Μπορείτε να εξασκηθείτε και στην πόλη

Το «περιβάλλον» δεν είναι μόνο τα δάση του Αμαζονίου και οι πάγοι της Ανταρκτικής. Ακόμα και σε κάποια πολυσύχναστη τουριστική πόλη σαν το Παρίσι, για παράδειγμα, υπάρχει ο οικολογικός τρόπος να την εξερευνήσεις και ο μη οικολογικός. Οι αστικοί eco-travelers μετακινούνται με τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς, με ποδήλατο ή με τα πόδια, μένουν σε όσο το δυνατό «πράσινα»  ξενοδοχεία, τρώνε σε εστιατόρια και ταβέρνες που ανήκουν σε ντόπιους και χρησιμοποιούν ντόπια υλικά. Φυσικά δεν ρυπαίνουν τους δρόμους της πόλης και προσπαθούν να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους.

Εκφράστε το πάθος σας
Υπάρχει κάποια τέχνη που θα θέλατε να ξέρετε αλλά δεν είχατε ποτέ το χρόνο; Ποιά καλύτερη ευκαιρία από τις διακοπές σας, μαθαίνοντας παράλληλα και περισσότερα για την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεστε; Γραφτείτε σε μαθήματα ποίησης, φωτογραφίας ή ζωγραφικής στο Ελληνικό Κέντρο Διεθνών Σπουδών Τέχνης ή Hellenic International Studies in the Arts (HISA) στο κέντρο της Πάρου ή μάθετε να μαγειρεύετε με βιολογικά προιόντα του τόπου που ταξιδεύετε. Μπορείτε μέχρι και να εξερευνήσετε κοραλλιογενείς υφάλους στα παράλια της Αυστραλίας. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και πάλι.


Photos: credit visualphotos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...