Το εξωτικό φρούτο rambutan ανήκει στην οικογένεια Nephelium lappaceum και ευδοκιμεί κυρίως στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και το Βόρνεο αλλά και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την Ταϊλάνδη να κατέχει τα «πρωτεία» στην παραγωγή του.
Το περίβλημά του θυμίζει κατά πολύ το δικό μας κάστανο, αφού είναι γεμάτο μαλακά αγκάθια, και μοιάζει με μια μικρή «χνουδωτή» μπάλα. Στην αρχή είναι πράσινο, ενώ όσο ωριμάζει αποκτά ένα εντυπωσιακό σκούρο κόκκινο χρώμα.
Νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, το rambutan δηλώνει αυτό ακριβώς που είναι: Ένα «τριχωτό» σφαιρίδιο (σ.σ. rambut=τριχωτός) που κρύβει στο εσωτερικό του ένα λαχταριστό «αβγό», το οποίο καταναλώνεται ωμό, ως χυμός ή μαρμελάδα.
Πιο συγκεκριμένα, η λευκή σάρκα του μοιάζει με καθαρισμένο αβγό, ενώ στη γεύση θυμίζει ένα άλλο τροπικό φρούτο, το λίτσι, και το άρωμά του παραπέμπει αρκετά σε… πράσινο μήλο!
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, το rambutan είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός στις τροπικές χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική αλλά και ως συστατικό σε πολλά γκουρμέ πιάτα.
Εκτός από τους καρπούς, και οι σπόροι του rambutan είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, αποδίδοντας ωραία γεύση και άρωμα στο φαγητό. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι το ομώνυμο δέντρο λειτουργεί και ως ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό για κήπους και πάρκα.
http://perierga.gr/
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου