ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

0 San Rafael Glacier, Παταγονία



 
Το San Rafael Glacier είναι ένας από τους σημαντικότερους παγετώνες της Βόρειας Παταγονίας στη νότια Χιλή. Πρόκειται για έναν tidewater παγετώνα (δηλαδή είναι κάτι σαν μια παγωμένη παλίρροια) και είναι ο πλησιέστερος παγετώνας στον ισημερινό. Όμως οι μέρες του ίσως και να είναι μετρημένες.


Η San Rafael είναι μία λιμνοθάλασσα που βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Laguna San Rafael στην περιοχή του Aysen.  Έχει έκταση 123τετ.χλμ. και η δημιουργία της χρονολογείται στην προ-παγετώνων εποχή. Μέσα σε αυτή τη λιμνοθάλασσα χύνεται το San Rafael Glacier. Για πάνω από 3.000 χρόνια, ο παγετώνας και τα παγόβουνα τριγύρω του είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Το 1979 ολόκληρο το πάρκο, συνολικής εκτάσεως 17.420τετ.χλμ., κηρύχθηκε Προστατευόμενη Περιοχή από την Unesco.



Σήμερα πολλά είναι τα πλοία που κάνουν τουρ του παγετώνα. Τα σκάφη αυτά δεν ποικίλουν μόνο σε μέγεθος άλλα και στο είδος του τουρ που προσφέρουν. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πάρει μία γεύση από τον παγετώνα χαζεύοντας από μακριά το μέγεθός και τη μεγαλοπρέπειά του ή να πλησιάσει τόσο κοντά του που να μπορέσει και να τον ακουμπήσει. Οι κρουαζιέρες ξεκινούν από τις πόλεις Puerto Montt και Puerto Chacabuco.



Το μέγεθός του δεν είναι δυνατόν να οριστεί με ένα νούμερο, διότι δυστυχώς το San Rafael Glacier μειώνεται σε μήκος περίπου 100μ. κάθε χρόνο λόγω της υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο καπετάνιος του Skorpios II, Λούις Κότσυφας (ναι είναι ελληνικής καταγωγής), που κάνει κρουαζιέρες στον παγετώνα από το 1978, λέει ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια το μέγεθός του έχει μειωθεί κατά 12χλμ. Ο Κότσυφας και το πλήρωμά του, μάλιστα, θεωρούν υποχρέωσή τους και είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στους χιλιάδες τουρίστες που φέρνουν κάθε χρόνο σε αυτό το κορυφαίο τουριστικό προορισμό στη νότια Παταγονία της Χιλής. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέχρι ποιο σημείο της λίμνης έφτανε ο παγετώνας το 1978, το 1982, το 1985, το 1989 και το 2000 χάρη στις σημαδούρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί.


http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...