ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

0 Η φυλή των Himpa στην Ναμίμπια

Οι Himpa, είναι μια φυλή που αποτελείται από 20.000-50.000 ανθρώπους, νομάδες κυρίως, που ζουν στην περιοχή Kunene στην βόρεια Ναμίμπια, στην Αφρική.
Η γλώσσα που μιλούν ονομάζεται Otjihimpa, διάλεκτος της γλώσσας Herero. Η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία. Εκτρέφουν βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Τα μέλη μιας οικογένειας κατοικούν σε μια μικρή κυκλική καλύβα. Οι γυναίκες ασχολούνται με το μεγάλωμα των παιδιών, φροντίζουν και τα παιδιά άλλων γυναικών, αρμέγουν τις αγελάδες, κουβαλούν νερό, χτίζουν τα σπίτια τους. 
Οι Himpa, άντρες και γυναίκες, φορούν λίγα ρούχα. Οι γυναίκες κυκλοφορούν γυμνόστηθες, φορώντας μόνο φούστες που τις έχουν φτιάξει από δέρματα ζώων σε διάφορα χρώματα
Φωτογραφία  Hans Stieglitz
Είναι επίσης διάσημες και για το otjize. Αυτό είναι ένα μίγμα από βούτυρο, στάχτη και ώχρα. Με το μίγμα αυτό αλείφονται καθημερινά από πάνω έως κάτω. Αυτό είναι που τους δίνει το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα που έχουν και τις προστατεύει από τις καυτές ακτίνες τους ήλιου. Για τις γυναίκες είναι ένα καλλυντικό με το οποίο φροντίζουν την ομορφιά τους. 
Το κοκκινωπό χρώμα που παίρνει το δέρμα τους συμβολίζει το κόκκινο χρώμα της γης και το αίμα, που με τη σειρά του συμβολίζει την ίδια τη ζωή.
Το χτένισμά τους είναι επίσης μοναδικό. Πλέκουν κοτσίδες η μια τα μαλλιά της άλλης και τα αλείφουν με το μίγμα της ώχρας.
Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο τρόπο για να μυρίζουν ωραία. Καίνε αργά ορισμένα αρωματικά φυτά και ρητίνες και με τον καπνό που παράγεται αρωματίζονται. Φορούν πολλά κοσμήματα, που τα φτιάχνουν από δέρματα ή από κοχύλια. 
Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα χρώματα. Αρκετοί ερευνητές μελέτησαν την αντίληψη που έχουν οι Himpa με τα χρώματα. Έχουν τέσσερα ονόματα για τα χρώματα: 
Zuzu-οι σκούρες αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου, πράσινου, μωβ.
 Vapa-το λευκό και κάποιες αποχρώσεις του κίτρινου. 
Buru-μερικές αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε.
Dampu-κάποιες άλλες αποχρώσεις του πράσινου, κόκκινου και καφέ.
Οι Himpa είναι μια φυλή που έχει καταφέρει να κρατήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων τους. Σε αυτό έχει συντελέσει η απομόνωσή τους από εξωτερικές επιρροές, αφού ζουν σε μια σκληρή περιοχή της ερήμου.
Φωτογραφία  Yves Picq
Όσον αφορά στην θρησκεία τους, πιστεύουν στο θεό Mukuru, που είναι ένας παντοδύναμος θεός. Κάθε οικογένεια έχει την προγονική φωτιά, η οποία φυλάσσεται από τον φύλακα της φωτιάς. Ο φύλακας, κάθε 7-8 ημέρες, προσεγγίζει τη φωτιά, επικοινωνώντας με τον τρόπο αυτό με τον Mukuru και τους προγόνους της οικογένειας. Συχνά ο Mukuru είναι απασχολημένος οι πρόγονοι τον αντιπροσωπεύουν. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι ότι ο μόνο ευλογεί και ποτέ δεν καταριέται, ενώ οι πρόγονοι κάνουν και τα δύο.
Οι Himpa παραδοσιακά πιστεύουν στο omiti. Για κάποιους το omiti είναι μαγεία, ενώ για άλλους είναι "κακή ιατρική". Ορισμένοι Himpa πιστεύουν ότι από ένα omiti μπορεί να προκληθεί θάνατος, καθώς και ότι από κάποιους χρησιμοποιείται με κακό σκοπό. Πιστεύουν ακόμα ότι κακοί άνθρωποι, που χρησιμοποιούν omiti, μπορούν να βάλουν κακές σκέψεις στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου ή να προκαλέσουν άσχημα γεγονότα.
Φωτογραφία  Thomas Schoch
Οι Himpa έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η φύση, το δύσκολο περιβάλλον της ερήμου στο οποίο ζουν, δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Το 1904 υπέφεραν από μια προσπάθεια γενοκτονίας από την γερμανική αποικιακή δύναμη, υπό τον Lothar von Trotha (1848-1920), που αποδεκάτισε άλλες φυλές της Ναμίμπια, όπως τους Herero και τους Nama.
Φωτογραφία  Hans Hillewaert
Στη δεκαετία του 1980 η ξηρασία σκότωσε το 90% των ζώων τους και οι ζωές τους απειλήθηκαν. Πολλοί εγκατέλειψαν τα κοπάδια τους κι έγιναν πρόσφυγες.
Από τη δεκαετία του 1990 η ζωή τους βελτιώθηκε. Απόκτησαν πάλι κοπάδια και συνεργάστηκαν με ακτιβιστές για να εμποδίσουν την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, που θα πλημμύριζε την γη των προγόνων τους. Η κυβέρνηση της Ναμίμπια έχει παράσχει κινητά σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να μορφώνονται.
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...