ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

0 Σκι στην Ελλάδα (μέρος 3ο)


Οι τελευταίες εξελίξεις από τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας



ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ: Δάσος από καϊμάκι

Στα σύνορα με τη FYROM –η κορυφογραμμή του Καϊμάκτσαλαν αποτελεί τo φυσικό σύνορο των δύο χωρών– το απόλυτο κοσμοπολίτικο χειμερινό meeting point της βορείου Ελλάδας αποτελεί δικαίως το αντίπαλο δέος της Αράχοβας. Από τη στιγμή δηλαδή που η φυλή των rich & beautiful people της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μετατρέψει τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στη δική της –μποτιλιαρισμένη με σαλέ– εκδοχή της Κουρσεβέλ. Με ένα μπουκέτο συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως το υψόμετρο (το Καϊμάκτσαλαν ή Βόρας, είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας με την κορυφή του να φλερτάρει με τα 2.524μ.), τη φυσική ομορφιά, την υψηλή ποιότητα του χιονιού και των προσφερόμενων υπηρεσιών, ο «ληστής αυτός του καϊμακιού» –ένα όνομα που κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ένεκα του ότι όλη η περιοχή ήταν καλυμμένη με παχιά σαν καϊμάκι δάση– επιμένει να εντυπωσιάζει όποιον τον επισκέπτεται πρώτη φορά με την πανοραμική θεά στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού και τις χιονισμένες βουνοκορφές του Ολύμπου, ως τα μοναστήρια του Άθω. O ναός του χειμερινού lifestyle διαθέτει φυσικά το δικό του χιονοδρομικό. Παρά τη σχετικά μικρή διάρκεια ζωής του που ξεκινάει κάπου στα μέσα των ’90s, συγκαταλέχτηκε πολύ γρήγορα στα καλύτερα, μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα της χώρας με επιπλέον προνόμιο τη μεγάλη διάρκεια χιονιού, γεγονός που επιτρέπει τη λειτουργία του σχεδόν έξι μήνες, από Νοέμβριο μέχρι τέλη Απριλίου. Στο χώρο δεσπόζει και με το παραπάνω το φτιαγμένο από ξύλο, πέτρα και γυαλί κεντρικό σαλέ. Ό,τι πρέπει για να απολαύσετε ένα ζεστό καφέ μπροστά στο τζάκι ή ένα ποτό σε κάποια αναπαυτική ξαπλώστρα ακριβώς απέξω, στο Ski Bar. Απλό και ευρύχωρο, το σαλέ εκτείνεται σε τρεις ορόφους. Στα 2.000τ.μ. του θα βρείτε μίνι μάρκετ, ιατρείο, fast food, μια καφετέρια -παράδεισο για τους γονείς αφού περιλαμβάνει και φουσκωτό παιδότοπο- εστιατόριο, δύο σχολές σκι, εκδοτήρια, καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και πλήρως εξοπλισμένα πολυτελή δωμάτια (πέρα από το αυτονόητο τζακούζι, κάθε μία από τις επτά σουίτες προσφέρει υπηρεσίες personal Power Plate, χαμάμ, αρωματοθεραπείας και υπηρεσίες spa.

Όσον αφορά τα εκτός τζακιού τεκταινόμενα, εκεί θα βρεθείτε μπροστά σε 16 ολόλευκες φυσικές πίστες συνολικού μήκους 3χλμ. και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας –μεταξύ των οποίων και δύο για αγώνες με ηλεκτρονικά χρονόμετρα– και 7 αναβατήρες (μεταξύ των οποίων και ο υψηλότερος στην Ελλάδα με το σταθμό άφιξής του να βρίσκεται στα 2.480μ.). Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι η εθνική ομάδα προετοιμάζεται και προπονείται εδώ. Το Χ.Κ. διαθέτει επιπλέον σύστημα τεχνητής χιόνωσης με κανόνια που τροφοδοτούνται με νερό και το απλώνουν σε μορφή χιονιού πάνω στις πίστες για περιστάσεις που το χιόνι αργεί βασανιστικά να πέσει.

Οι υπόλοιπες 1.000+1 διαθέσιμες δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν για αρκετές ώρες μακριά από τη θαλπωρή του ξενώνα σας περιλαμβάνουν νυχτερινό snowboard στο έκτασης 4 στρεμμάτων snow fun park, ειδικά διαμορφωμένο με μπάρες και δοκούς, νυχτερινό σκι, βόλτες με snowbikes και έλκυθρα και κατάβαση με ειδικές σαμπρέλες χιονιού Airboard (έχουν ραβδώσεις από κάτω και έτσι μπορείς να επιταχύνεις ή να φρενάρεις ανάλογα με την κλίση του σώματός σου). Στις εκτός χιονοδρομικού επιλογές σου –πέρα από περιήγηση στα γραφικά χωριά της γύρω περιοχής– οφείλεις να συμπεριλάβεις μια βόλτα στους Καταρράκτες της Έδεσσας, trekking στο Μαύρο Δάσος (εκεί από όπου έπαιρνε την ξυλεία για τις σάρισες ο Μέγας Αλέξανδρος), αλεξίπτωτο ή παραπέντε με έδρα το κοντινό ανεμοδρόμιο Παναγίτσας ή μια βουτιά στα ιαματικά λουτρά Πόζαρ (μην ανησυχείτε, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 37 βαθμούς).

Tip με νόημα: Η βόλτα με ένα από τα διαθέσιμα snowcats (όχημα με ερπύστριες) μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (φτιαγμένο από τα απομεινάρια πολεμικού υλικού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου προς τιμήν των Σέρβων που πολέμησαν εδώ) στα 2.524μ. αποτελεί δικαίως μία από τις πλέον εμβληματικές χειμερινές εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει κάποιος εντός ελλαδικών συνόρων. Ενδιάμεση -αλλά απαραίτητη- στάση αποτελεί και το 110τ.μ. snowbar στα 2.069μ., το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε το πρώτο ποτό της βραδιάς.

Αποστάσεις: από Αθήνα 600 χλμ., από Θεσσαλονίκη 130 χλμ., από Έδεσσα 45 χλμ.
Υψόμετρο: από 2.018μ. ως 2.480μ.
Αναβατήρες: 1 εναέριος, 3 συρόμενοι, 3 baby lifts
Πίστες: 4 μπλε, 6 κόκκινες, 4 μονοπάτια cross country ski, 1 για snowboard, 1 για snowmobile
Ωράριο: καθημερινά 09:00 - 16:00 (σχολές)
Επικοινωνία:  23810 39000



ΣΕΛΙ - ΒΕΡΜΙΟ: Ο γίγας του Βορρά


Αν υπάρχει χιονοδρομικός παράδεισος στην Ελλάδα, τότε αυτός θα πρέπει δικαιωματικά να βρίσκεται στο νομό Ημαθίας. Με τρία χιονοδρομικά στο δυναμικό του, όλα στις πλαγιές του Βερμίου, ένα είναι σίγουρο: Οι άνθρωποι του νομού ξέρουν σίγουρα από καλό σκι. Πρωτοπόροι μάλιστα στο είδος, μπορούν κάλλιστα να καυχιούνται ότι η ιστορία του σκι στην Ελλάδα ουσιαστικά ξεκίνησε από εδώ (ναι, υπήρχε σκι και προ Παρνασσού)! Συγκεκριμένα το 1934, όταν αυτό το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας άρχισε ταπεινά τη λειτουργία του σε υψόμετρο 1.520μ. στις νοτιοδυτικές κορυφές του Βερμίου με τη διοργάνωση των πρώτων πανελλήνιων χιονοδρομικών αγώνων, ενώ εδώ λειτούργησε το 1955 και ο πρώτος αναβατήρας μήκους 750μ. Με τόσες πρωτιές στο ενεργητικό του, το Σέλι μετατρέπεται πλέον το 1972 σε Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο και μάλιστα με τη βούλα, με βασιλικό διάταγμα, και ξεκινάει μια τρελή κούρσα ανάπτυξης, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας (και το δεύτερο σε μέγεθος σε όλη τη χώρα).

Με την άρτια υποδομή του, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και την εξαιρετικά προνομιακή του θέση –αφού οι ούτως ή άλλως μικρές αποστάσεις που το χώριζαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής πλέον με την Εγνατία έχουν εκμηδενιστεί– το Σέλι είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί άλλη μια γενιά επισκεπτών στη μικρή του πολιτεία. Σε απάνεμη τοποθεσία με ελεύθερο ορίζοντα και τη βάση του γεμάτη καφέ, εστιατόρια και ξενώνες, θυμίζει πραγματικά ορεινό χωριό όπου οι κάτοικοί του επιστρέφουν κάθε Σαββατοκύριακο για να του δώσουν ζωή. 36 ολόκληρα στρέμματα χώρων στάθμευσης, 16 πίστες (4 μάλιστα είναι αναγνωρισμένες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας) με μεγάλο πλάτος και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας αλλά και δύο πίστες δρόμων αντοχής (μία αγωνιστική μήκους 5χλμ. και μία τουριστική 3χλμ.), το μάξιμουμ των παροχών (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, παιδικές χαρές, ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και δύο υπέροχα καταφύγια), ξενοδοχεία με σάουνα, γυμναστήριο, γήπεδο, παγοδρόμιο και ο μικρότερος δυνατός συνωστισμός ακόμη και με τα πλήθη του Σαββατοκύριακου, καθώς η δυναμικότητα των lift φτάνει τα 6.200 άτομα την ώρα, εξηγούν γιατί οι bon viveurs της βόρειας Ελλάδας κάνουν κλασικά το πέρασμά τους από εδώ.

Tip με νόημα: Στο multiplex χειμερινής ευεξίας του Σελίου κάθε χειμερινή σας ευχή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Είτε αυτό περιλαμβάνει εκδρομές με snowmobiles στο Βέρμιο, ειδικές πίστες για snowboard και ορειβατικό ski, χαλαρά σλάλομ σε πίστες χαραγμένες μέσα στο δάσος ή ανάσες ελευθερίας (καθώς όσο κόσμο και να έχει, στην κατάβαση δεν θα βρείτε ποτέ συνωστισμό) με πανοραμική θέα στις κορυφογραμμές του Ολύμπου και του Κόζιακα.

Αποστάσεις: από Αθήνα 520 χλμ., από Θεσσαλονίκη 95 χλμ., από Βέροια 24 χλμ., από Νάουσα 20 χλμ.
Υψόμετρο: από 1.520 μ. ως 1.900 μ.
Αναβατήρες: 1 εναέριος ( διπλός ), 6 συρόμενοι, 3 baby lifts
Πίστες:  μπλε, 5 κόκκινες, 4 πράσινες, 2 lang-lauf
Ωράριο: καθημερινά 08:00 – 16:00 και από 15 Φεβρουαρίου 08:00 – 16:30
Επικοινωνία: 23310 – 26237, 23310 - 49226




3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ: Αλπικό πάρκο αδρεναλίνης


Το πλέον ατίθασο από τα χιονοδρομικά που βρίσκουν καταφύγιο στις πλαγιές του στιβαρού Βέρμιου βρίσκεται τοποθετημένο στη δυτική πλευρά του βουνού, σε απόσταση 17χλμ. από τη γοητευτικά γραφική πόλη της Νάουσας. Σημείο αναφοράς για το νεαρόκοσμο της Ημαθίας αλλά όχι μόνο, και σαφώς πιο adrenaline oriented από το γειτονικό Σέλι που λόγω και της ιστορίας του διαθέτει έναν πιο classy χαρακτήρα, τα 3-5 Πηγάδια σφύζουν από ενέργεια: Φανατικοί σκιέρ, snowboarders σε παράταξη και επαγγελματίες αθλητές που προτιμούν τις απολαυστικές ατέλειωτες καταβάσεις του (καθώς και το καλά οργανωμένο snowboard park του), extreme fun δραστηριότητες, από cross country ski στις ειδικές πίστες μέχρι αλεξίπτωτο πλαγιάς και αιωροπτερισμό.

Οι εγκαταστάσεις του Χ.Κ. ξεκινούν στα 1.403μ. με τη διαδρομή ως εδώ από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από τη Νάουσα να διασχίζει πυκνά δάση οξιάς και να θεωρείται δικαίως ως ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς εντός των ελλαδικών συνόρων. Στη βάση του υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης για 800 περίπου αυτοκίνητα (λειτουργεί και ειδικά διαμορφωμένος και ηλεκτροδοτούμενος χώρος για 85 τροχόσπιτα), ενώ τα facilities του κέντρου περιλαμβάνουν εκτός από τα standards –βλ. εστιατόρια, καφετέριες, ιατρείο, σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού– και... ελικοδρόμιο. Επίσης, εδώ λειτουργούν ένα ξενοδοχείο και ένας ξενώνας με όλες τις ανέσεις αλλά και πολλά extras, όπως εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνες και γυμναστήριο. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ομοσπονδίες –ακόμα και εθνικές ομάδες– που επιλέγουν τα 3-5 Πηγάδια ως κέντρο προετοιμασίας. Ανάμεσα στις 10 συνολικά πίστες, κάποιες αξίζουν ειδικής αναφοράς: Η διεθνώς εγκεκριμένη πίστα «Αριστοτέλης», όπου η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας διοργανώνει την τελευταία δεκαετία πρωτάθλημα γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης, είναι η μεγαλύτερη πίστα της Ελλάδας με συνεχόμενη μέτρια κλίση. Από τις 3 –εγκεκριμένες κι αυτές από την Παγκόσμια Ομοσπονδία– πίστες δρόμων αντοχής, αυτή των 10χλμ. (οι άλλες δύο είναι 3 και 5χλμ.) είναι επίσης η μεγαλύτερη του είδους στην Ελλάδα, ενώ η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο στην πίστα «Φίλιππος», μία από τις καλύτερες δύσκολες της χώρας. Άξιο αναφοράς και το υπερσύγχρονο σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το οποίο λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και εξασφαλίζει πάντα άριστη ποιότητα χιονιού. Αν όλα αυτά ακούγονται κουραστικά στο χιονοδρομικό έχετε πάντα την επιλογή να χαλαρώσετε στο lift bar δίπλα στους αναβατήρες, στο snow bar στα 1.400μ. ή –ιδανικά– στο ατμοσφαιρικό σαλέ στα 2.005μ., δηλαδή στην κορυφή του βουνού, με πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας και τα γύρω βουνά.

Tip με νόημα:Στα φετινά σχέδια περιλαμβάνεται ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού και της τεχνητής χιόνωσης.

Αποστάσεις: από Αθήνα 557 χλμ., από Θεσσαλονίκη 108 χλμ., από Νάουσα 17 χλμ.
Υψόμετρο: από 1.403μ. ως 2.005 μ.
Αναβατήρες: 1 εναέριος, 4 συρόμενοι, 2 baby lifts
Πίστες: 2 πράσινες, 2 μπλε, 2 κόκκινες, 1 μαύρη, 3 lang-lauf
Ωράριο: καθημερινά 09:00 - 16:00




ΒΙΤΣΙ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σλάλομ στο βουνό με τις αρκούδες


Στις νότιες πλαγιές του όρους Βιτσίου και σε απόσταση μόλις 22χλμ. από την Καστοριά βρίσκεται από το 1985 το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου ή Βέρνου, όπως είναι η άλλη του ονομασία. Μια μικρή όαση χειμερινού πολιτισμού μέσα στο όργιο μιας επιβλητικής φύσης που κάνει αισθητή την παρουσία της ήδη κατά τη διαδρομή σας προς τα εκεί, στον ρουστίκ ομορφιάς δρόμο που οδηγεί από Καστοριά προς Φλώρινα ανάμεσα σε γραφικούς οικισμούς, πυκνά δάση από έλατα και πανύψηλες οξιές και minimum σημάδια ανθρώπινης παρουσίας ή δραστηριότητας (αφού το Βίτσι προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα). Οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού, όπου παρεμπιπτόντως διεξάγονται κάθε χρόνο αγώνες καταβάσεων παίδων από την Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, προβάλλουν ξαφνικά στα 1.610μ. ύψος, σχεδόν ως οφθαλμαπάτη, και περιλαμβάνουν χώρο στάθμευσης, ένα όμορφο σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια, σχολή εκμάθησης σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και ένα εξαιρετικό χρήσιμο snowbar δίπλα στα baby lifts. Best sellers η πίστα για snowboarders, κομπλέ φυσικά με αναχώματα και άλματα, αλλά και η πίστα για τους λιλιπούτειους φίλους του σκι. Σημειώστε επίσης ότι στην κορυφή του Βιτσίου υπάρχουν εγκαταστάσεις της Αεροπορίας, τουτέστιν οι δρόμοι εκχιονίζονται τακτικά.

Tip με νόημα: Η απόλαυση μιας μοναχικής (αφού το Χ.Κ. σπάνια ασφυκτιά από κόσμο) κατάβασης στην πίστα «Αρκούδα» -μια πρασινομπλέ πίστα δρόμου 2.500μ. που διασχίζει το πυκνό δάσος από οξιές- με θέα την παγωμένη λίμνη, θεωρείται από τις πιο ξεχωριστές εν Ελλάδι χειμερινές εμπειρίες.

Αποστάσεις: από Αθήνα 580 χλμ., από Θεσσαλονίκη 240 χλμ., από Καστοριά 22 χλμ.
Υψόμετρο: από 1.610μ. ως 1.875μ.
Αναβατήρες: 1 συρόμενος, 2 baby lifts
Πίστες: 3 μπλε και 2 πράσινες
Ωράριο: Σαββατοκύριακα και αργίες 09:00 - 16:00, περίοδος Χριστουγέννων καθημερινά
Επικοινωνία: 24670 24884, 24670 82666




ΠΙΣΟΔΕΡΙ - ΦΛΩΡΙΝΑ: Σκι πάνω από τα σύννεφα


Στο μοναδικό χιονοδρομικό της χώρας που μπορείς να συνδυάσεις εξαιρετικές συνθήκες χιονιού, συγκλονιστική φυσική ομορφιά (καθώς βρίσκεται μέσα σ’ ένα κατάφυτο από οξιές δάσος, στο σημείο που οι οροσειρές του Βαρνούντα και του Βιτσίου ενώνονται, μόλις 19χλμ. από τη Φλώρινα), διαμονή σε παραμυθένιους ξενώνες της περιοχής (βλ. Νυμφαίο) που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 200 άτομα, και πάντα με φρέσκο λιμνίσιο ψάρι από τις γειτονικές Πρέσπες στη διάθεση σας. Με 1.000 θέσεις parking για αυτοκίνητα, 100 για τροχόσπιτα, η άρτια οργάνωση και η απιθανότητα του να χρειαστείς να περιμένεις στην ουρά σε κάποιον από τους συνολικά 5 αναβατήρες (συν 2 baby lifts), είναι απλώς δύο ακόμη λόγοι που σε αναγκάζουν να γίνεις φαν του. Στο χώρο δεσπόζει δικαίως το τριώροφο σαλέ με μπαρ και καναπέδες για χαλάρωση μπροστά στο τζάκι, η σχολή εκμάθησης σκι, το κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, το εστιατόριο και –φυσικά– η καφετέρια του 2ου ορόφου με πανοραμική θέα στις 12 συνολικά πίστες Ολυμπιακών προδιαγραφών που καλύπτουν πλήρως όλα τα γούστα και επίπεδα δυσκολίας. Εδώ βρίσκεται επίσης και το καταφύγιο του Συλλόγου Ορειβατών-Χιονοδρόμων Φλώρινας, που εκτός της φιλοξενίας προσφέρει και υπηρεσίες εστιατορίου. Οι καιρικές συνθήκες γενικώς δεν αποτελούν πρόβλημα. Ειδικό μηχάνημα δημιουργίας τεχνητού χιονιού και 7 χιονοστρωτήρες διαμορφώνουν άψογα τους χιονοδιαδρόμους, ενώ παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και -32) κατεβαίνει το χειμώνα ο υδράργυρος), ο δρόμος δύσκολα θα τύχει να κλείσει. Extra bonus στο Χ.Κ. η αναζωογονητική εμπειρία του Extreme Snow Bus και η νέα πίστα Πισοδέρι που με μήκος 2.500μ. είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Προσφορά: Κυριακή με Παρασκευή με 230 € το άτομο. Το πακέτο περιλαμβάνει 5 διανυκτερεύσεις με πρωινό, 6 κάρτες για τα lift, 6 γεύματα και 6 ενοικιάσεις εξοπλισμού.

Tip με νόημα: Μεγάλη ευκολία η ύπαρξη διθέσιου αναβατήρα μήκους 2χλμ. που συνδέει απευθείας το χωριό της Βίγλας με το χιονοδρομικό (αυτονόητο facility στο εξωτερικό, απρόσμενη η ύπαρξή του για τα ελληνικά δεδομένα). Ακόμη μεγαλύτερη η ευεξία που θα νιώσετε κατά τη διάρκεια του after party που ακολουθεί τις φημισμένες βραδιές νυχτερινού σκι κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη φωτισμένη σε όλο το μήκος των 1.500μ. της κεντρική πίστας «Ηρακλής».

Αποστάσεις: από Αθήνα 590 χλμ., από Θεσσαλονίκη 180 χλμ., από Φλώρινα 19 χλμ.
Υψόμετρο: από 1550μ. ως 1900μ.
Αναβατήρες: 3 συρόμενοι (800, 350, 200 μέτρα), 2 εναέριοι (ο ένας 1950μ. ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ο άλλος 1450μ.)
Πίστες: 4 πράσινες, 4 μπλε, 3 κόκκινες, 1 μαύρη, 3 lang-lauf
Ωράριο: καθημερινά 09:00 - 16:00
Επικοινωνία: 23850 – 45800 -1




ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ: Snowrafting στα λημέρια των μαμούθ


Ανακαινισμένοι αναβατήρες, easy access μέσω του ολοκληρωμένου δρόμου πρόσβασης, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού χωρητικότητας 20 ατόμων για mini εξερευνήσεις 1,5 ώρας στις χιονισμένες πλαγιές και διπλό bungee trampoline για όσους προτιμούν το σκι τους με extra δόσεις fun μέσα τους. Οι παροχές του eco friendly Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, δημιουργική φλασιά μιας παρέας από τα Γρεβενά που το ξεκίνησε το 1975, απλώς αποδεικνύουν το αυτονόητο. Όταν έχεις όραμα και μεράκι, το κοινό σου και θα σε βρει και δεν πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψει. Όσο μακριά και αν βρίσκεσαι, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ακριβώς στην αετοφωλιά της Πίνδου σε ύψος 1.788μ., εκεί που στα προϊστορικά χρόνια έβοσκαν μαμούθ (εξ ου και το σήμα του Χ.Κ. δηλ. ένας χιονοδρόμος στους χαυλιόδοντες του μαμούθ). Η πανοραμική θέα στα πέντε ψηλότερα βουνά της Ελλάδος (Όλυμπος, Σμόλικας, Καϊμάκτσαλαν, Γράμμος, Τύμφη) με φόντο μια φυσική πανδαισία που περιλαμβάνει πυκνά δάση από ρόμπολα και έλατα, αλπικά λιβάδια και λίμνες σε υψόμετρο άνω των 1.900μ. είναι απλώς το πρελούδιο σε μια γιορτή του χιονιού που ξεκινάει –αλλά δεν τελειώνει– σε μια από τις 16 συνολικά πίστες (2 από τις οποίες είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών) διαφόρων επιπέδων δυσκολίας με extra bonus τη μήκους 3.680μ. πίστα για αρχάριους (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα), τη δυνατότητα για νυχτερινό σκι συνοδεία πυροτεχνημάτων τα Σαββατόβραδα ή τις Παρασκευές (κατόπιν συνεννόησης) που το επιτρέπει ο καιρός και τις ειδικές εγκαταστάσεις για snowboard όπου διοργανώνονται συχνά και εκδηλώσεις με επιδείξεις δεξιοτεχνίας. Εξίσου συναρπαστική θα βρείτε σίγουρα την πρώτη σας κατάβαση στην πίστα Τυμφαία (το μοναδικό σημείο στο χιονοδρομικό που βλέπει προς τη Σαμαρίνα) ή την παγωμένη αλπική λίμνη μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου που θα βρείτε μπροστά σας στην κατάληξη της πίστας Λίμνες. Κατά τα άλλα, το κέντρο διαθέτει πάρκινγκ για 1.000 αυτοκίνητα, 2 σαλέ, 2 σχολές εκμάθησης/ενοικίασης και καταφύγιο. Στις extra παροχές του Χ.Κ. της Βασιλίτσας σημειώστε οπωσδήποτε τη δυνατότητα για βόλτες με snowmobiles, εκδρομές με χιονορακέτες και το άκρως αγχολυτικό snowrafting (βλέπε τσουλήθρα στο χιόνι με φουσκωτές βάρκες).

Tip με νόημα: Η ειδικά κατασκευασμένη για snowboard half pipe πίστα είναι μια από τις 3 μόλις στην Ελλάδα που είναι φτιαγμένες μόνιμα πάνω στο χώμα, κι ένας από τους λόγους που έχουν αναδείξει τη Βασιλίτσα σε σημείο συνάντησης των σκληροπυρηνικών snowboarders.

Αποστάσεις: από Αθήνα 417χλμ., από Θεσσαλονίκη 193χλμ., από Γρεβενά 45χλμ.
Υψόμετρο: 1.645μ. ως 2.115μ.
Αναβατήρες: 2 εναέριοι, 3 συρόμενοι, 2 baby lift
Πίστες: 16 (4 από αυτές μαύρες), 2 ολυμπιακών προδιαγραφών («Δίας», «Τυμφαία»), 1 σκαμμένη half pipe για snowboard
Λειτουργία: Καθημερινά 09:00 - 15:00, Σαββατοκύριακα 09:00 - 16:00, βραδινό: 19:00 – 21:00




ΛΑΪΛΙΑΣ: Χανούμισσες σε φόντο αλπικό


Προνομιακά τοποθετημένο σε ύψος 1.600μ. στη βόρεια πλευρά της κορυφής της Βροντούς, και μέσα σε ένα συγκλονιστικό δάσος από οξιές και έλατα, βρίσκεται το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο (δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών) που δικαιολογεί πλήρως το όνομά του, αφού το «Λαϊλιάς» είναι παραφθορά της τουρκικής λέξης Γιαϊλιάς που σημαίνει τόπος ξεφαντώματος, αναψυχής και παραθερισμού. Σε απόσταση μόλις 27χλμ. και εύκολα προσβάσιμο από την πόλη των Σερρών ακόμα και τις μέρες με έντονη χιονόπτωση (καθώς ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος σε όλο του το μήκος, γεγονός που επιτρέπει τον εύκολο εκχιονισμό του), το μικρό αλλά cosy χιονοδρομικό αποτελεί Νο1 επιλογή όσων προτιμούν να απολαμβάνουν σε ησυχία όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Αναλυτικά, 3 χώροι στάθμευσης, 3 καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, 2 σχολές εκμάθησης, 3 εκχιονιστικά μηχανήματα, 2 χιονοστρωτήρες, κοιτώνες στο ανακαινισμένο καταφύγιο Λαϊλιά με 45 κλίνες, πλατό εκμάθησης σκι, και σύγχρονο τριώροφο σαλέ με καφετέρια, εστιατόριο συν κοιτώνες, και ιατρείο με παρουσία γιατρού, σας εξυπηρετούν με το παραπάνω σε ένα φυσικό περιβάλλον που μοιάζει αναλλοίωτο από το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέων, έχουν ολοκληρωθεί αναρριχητικά πεδία σε βράχο, 11 πιστοποιημένες διαδρομές για αναρριχητές δίπλα από το ορειβατικό καταφύγιο, καθώς και η εγκατάσταση νυχτερινού φωτισμού στα τελευταία 300μ. της πίστας, ενώ υπάρχει σημείο παγοαναρρίχησης, μοναδικό στην Ελλάδα, στη θέση Καλλιθέα, δίπλα στην πίστα δρόμων αντοχής. Συχνά πυκνά εδώ διοργανώνονται αγώνες –τοπικοί, περιφερειακοί αλλά και πανελλήνιοι– καθώς και βραδιές σκι με πολλές εκπλήξεις.

Tip με νόημα: Μετά από μια mini εξερεύνηση των highlights της καταπληκτικής ομορφιάς γύρω περιοχής (Σέρρες, Κερκίνη, Σφάγνωνας) απολαύστε ένα χαλαρωτικό χαμάμ στα περίφημα λουτρά και ολοκληρώστε με έναν παραδοσιακό ακανέ Σερρών. Μόνο τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που επί Τουρκοκρατίας οι πρόκριτοι του νομού είχαν εδώ τις θερινές τους κατοικίες και οι μπέηδες έστελναν τα χαρέμια τους για να παραθερίσουν.

Αποστάσεις: από Αθήνα 600χλμ., από Θεσσαλονίκη 105χλμ., από Σέρρες 27χλμ.
Υψόμετρο: 1.600μ. ως 1.847μ.
Αναβατήρες: 2 συρόμενοι, 1 baby lift
Πίστες: 1 βασική 1.200μ. χ 70μ. με μπλε, κόκκινα και μαύρα κομμάτια, 1 πράσινη, 1 πίστα δίαθλου και αντοχής με πλήρη σήμανση
Λειτουργία: Σαββατοκύριακα και αργίες 09:00 - 16:0

 http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...