ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

0 Σκι στην Ελλάδα (μέρος 1ο)


Σλάλομ σε Παρνασσό και Καρπενήσι

 Παρνασσός: Cosmopolitan Chic 
 Ελιτίστικος και υπερβολικά trendy ταυτόχρονα, ο Παρνασσός και τα χιονοδρομικά του αποτελούν μία ακόμη από τις παραδοσιακές εστίες γκρίνιας κάθε Αθηναίου, μαζί με τις πορείες που κλείνουν το κέντρο και τα «σατανικά» φανάρια της Κηφισίας. Δεν είναι καθόλου δίκαιο όμως το πιο δημοφιλές χιονο-βουνό της Ελλάδος (με τους επισκέπτες φέτος να αναμένεται να φτάσουν στους 150.000) να βρεθεί κατηγορούμενο εξαιτίας της ίδιας του της επιτυχίας. Δεν φταίει σε καμία περίπτωση αυτό για τα καραβάνια SUV που μποτιλιάρονται στον κεντρικό δρόμο της Αράχοβας στον πηγεμό για τα χιονοδρομικά του, δεν ζήτησε ποτέ να το απαξιώνουν χαρακτηρίζοντάς το «winter Mykonos» μόνο και μόνοι επειδή κάποιοι επέλεξαν το Λιβάδι για να το σπείρουν με πετρόχτιστες βίλες (κομπλέ, με εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες) και τα εστέτ bar club του.


Το μόνο που έκανε είναι να μείνει πιστό στο όραμα των ανθρώπων που το δημιούργησαν το 1976 (αρχικά το Χ.Κ. Φτερόλακκας, πέντε χρόνια αργότερα το Χ.Κ. Κελάρια) χρησιμοποιώντας το πολύ καλό χιόνι και την εξαιρετική κλίση των πλαγιών ως μαγιά για να δημιουργήσει μια μαγική χιονο-χώρα την οποία μπορούν να απολαύσουν όλοι, κοσμικοί και alternative, ερωτευμένα ζευγάρια και οικογένειες, με τον ίδιο τρόπο.

Άλλωστε, υπάρχει πάντα τρόπος για να διαχωρίσεις τους δήθεν από τους αυθεντικούς ski lovers και αυτός δεν είναι άλλος από μια πρωινή ανάβαση στα δύο χιονοδρομικά –ουσιαστικά λειτουργούν ως ένα– που βρίσκονται στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα, σε απόσταση περίπου 24 χιλιομέτρων από την Αράχοβα. Μια ματιά στην ειδικά σχεδιασμένη πίστα half pipe ανάμεσα στις πίστες «Ηρακλής» και «Περικλής» (αγαπημένο στέκι των snowboarder) ή της κίνησης στις πίστες «Περικλής 1 & 2» (αυτές που προτιμούν οι σκιέρ για πρωινό ζέσταμα) θα σε πείσει ότι η κοσμικότητα αρχίζει και τελειώνει στα σαλέ.

Από εκεί και πέρα το μόνο που έχει σημασία είναι το χιόνι το οποίο και μπορείς να απολαύσεις σε μία από τις 18 πίστες όλων των επιπέδων δυσκολίας και συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων. Επίσης, υπάρχουν 8 χιονοδρομικές διαδρομές για cross country σκι, 9 μονοπάτια, τρεις πίστες αρχαρίων που εξυπηρετούνται από δύο baby lifts και 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι. Τις πίστες εξυπηρετούν 13 αναβατήρες, μεταξύ των οποίων και η διάσημη «Αφροδίτη» (τετραθέσια τηλεκαμπίνα). Μέσα, στα επόμενα δύο χρόνια μάλιστα θα γίνει αντικατάσταση των εναέριων αναβατήρων με αναβατήρες τελευταίας τεχνολογίας.

Οι κάθε χρόνο ολοένα και καλύτερες εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου και πιο οργανωμένου χιονοδρομικού της χώρας περιλαμβάνουν αυτή τη στιγμή δύο πολυτελή σαλέ με café και restaurants, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, δύο καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού, κατάστημα συντήρησης για snowboard και σκι (φετινή προσθήκη στη θέση Κελάρια), πάρκινγκ και ελικοδρόμιο. Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα και τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που προσφέρει τόσο στις εγκαταστάσεις του, όσο και στα μηχανήματα:

Όλοι οι επισκέπτες κατοχυρώνονται με ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη, η σηματοδότηση είναι εξαιρετικά προσεγμένη, με πινακίδες που δίνουν στοιχεία για τις πίστες να βρίσκονται τόσο στις αφετηρίες αλλά και στα πιο κρίσιμα σημεία, ενώ οι έμπειροι πιστέρ της ειδικής και πλήρως εξοπλισμένης ομάδας διάσωσης είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή ή –ο μη γένοιτο– σε περίπτωση ατυχήματος, να φροντίσουν για τη μεταφορά των τραυματιών σε ένα από τα τρία οργανωμένα ιατρεία που λειτουργούν στο κέντρο. Η σούπερ επέκταση που αναμένεται προσεχώς θα προσθέσει τρεις πίστες συνολικού μήκους 22 χλμ. μετατρέποντας το χιονοδρομικό του Παρνασσού στο μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Για πιο incognito ski υπάρχει το τρίτο, μικρότερο (και πιο chic) χιονοδρομικό του Παρνασσού που βρίσκεται στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του βουνού, το Γεροντοβράχο, ανήκει στον Αθηναϊκό Όμιλο Φίλων Σκι και λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί να διαθέτει μόλις 4 πίστες και 3 αναβατήρες (υπάγεται σε άλλο χιονοδρομικό), θα σας αποζημιώσει όμως με την ομορφιά του τοπίου από τα 2.390 μέτρα και το gourmet μενού του που ετοιμάζει καθημερινά το catering του Santa Marina Arachova.

Tip με νόημα: Στη λογική ότι χρειάζεσαι περισσότερο κόπο για να μείνεις στην κορυφή παρά για να φτάσεις ως εκεί, το Χ.Κ. προσφέρει εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων, αναβάθμιση της ιστοσελίδας -με προσθήκη webcam, μετεωρολογικού σταθμού, on line έκδοση εισιτηρίων, ενώ θα βγει και σαν application για iPhone και Blackberry-, πάρκο περιπέτειας για τα παιδιά στη Φτερόλακκα, τοποθέτηση ειδικού χλοοτάπητα συγκράτησης χιονιού για επιμήκυνση της χιονοδρομικής περιόδου, ενοποίηση-επέκταση στις πίστες που βρίσκονται ανάμεσα σε Κελάρια και Φτερόλακκα και, το καλύτερο από όλα, δυνατότητα νυχτερινού σκι με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού.

Αποστάσεις: από Αθήνα 180 χλμ., από Θεσσαλονίκη 370 χλμ., από Αράχοβα 24 χλμ.
Υψόμετρο: 1.640μ. ως 2.260μ.
Αναβατήρες: 6 εναέριοι, 6 συρόμενοι, 1 τετραθέσια τηλεκαμπίνα
Πίστες: 7 κόκκινες, 11 μπλε
Λειτουργία: καθημερινά 08:00 - 16:00
 

Καρπενήσι: Χαμένοι στην ομίχλη


«Χιονοσκέπαστα βουνά με πανύψηλα έλατα, αγέραστες κορφές, ποτάμια, λίμνες και γραφικά χωριουδάκια φυτεμένα στο καταπράσινο τοπίο». Τα της αλπικής ομορφιάς της ευρυτανικής φύσης, εξ ου και «Ελβετία της Ελλάδας», έχουν γραφτεί ξανά και ξανά σε σημείο να ακούγονται κλισέ. Αρκεί όμως να περάσει κανείς τη σήραγγα του Τυμφρηστού και να αποκαλυφθεί μπροστά του μια παραμυθένια ορεινή χώρα για να συνειδητοποιήσει την αλήθεια των ταξιδιωτικών περιγραφών. Σε ένα τόσο alpine chic περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να λείπει το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται κρυμμένο σε υψόμετρο 1.840μ. σ’ ένα οροπέδιο του Τυμφρηστού (βλ. Βελούχι, όπως είναι ευρύτερα γνωστό), στη θέση Διαβολότοπος. Κατά τα άλλα, το πρώτο αυτό Χ.Κ. που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (το 1974) από ιδιωτική πρωτοβουλία, επιμένει χρόνο με το χρόνο να βελτιώνει τις προδιαγραφές του σύμφωνα με τα υψηλά standards των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Πέρα από τη fun in the snow προσθήκη στις 11 πίστες του -πίστα για έλκηθρα και σαμπρέλες- εδώ θα βρείτε κι ένα όμορφο και λειτουργικό σαλέ με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, καθώς επίσης σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και μηχανοκίνητων έλκηθρων –scooters– για χαλαρές βόλτες στις πλαγιές του χιονοδρομικού, μίνι μάρκετ και ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες. Eξίσου «πρώτης ανάγκης» facilities είναι σίγουρα και τα υπαίθρια μπαρ που λειτουργούν δίπλα στις πίστες. Το φετινό χειμώνα θα προβλέπονται επίσης νυχτερινό σκι και άλλα happenings, ενώ για τον επόμενο χρόνο έχει προγραμματιστεί το opening ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων και ενός snow bar.

Όσοι πάλι έχετε όρεξη για λίγη adrenaline rush παραπάνω μπορείτε να εξερευνήσετε τις λευκές απάτητες πλαγιές του επιβλητικού βουνού, διαλέγοντας ανάμεσα στο ελεύθερο και στο ορειβατικό σκι ή –χρησιμοποιώντας ειδικευμένες υπηρεσίες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή– να επιλέξετε ακόμη πιο extreme δραστηριότητες, όπως jeep safari στον Τρικεριώτη, rafting στον Ταυρωπό, canoeing στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών ή κατάβαση στο φαράγγι του Βόθωνα με τους 8 καταρράκτες.

Tip με νόημα: Το ski προφανώς και μπορεί να είναι μόνο η αφορμή για μια mini εξερεύνηση του Μικρού και του Μεγάλου Χωριού και των ιστορικών Κορυσχάδων, καθώς επίσης και πρελούδιο μιας –απαραίτητης– επίσκεψής σας στη σκαρφαλωμένη στο βράχο Μονή της Προυσιώτισσας και στο ασύλληπτης ομορφιάς φαράγγι του Πανταβρέχει (αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες).


Αποστάσεις: από Αθήνα 306 χλμ., από Θεσσαλονίκη 380 χλμ., από Καρπενήσι 12 χλμ.,

Υψόμετρο: 1.800μ. ως 2.040μ.

Αναβατήρες: 1 συρόμενος, 4 εναέριοι

Πίστες: 2 μπλε, 2 πράσινες, 4 κόκκινες, 2 μαύρες, 1 παιδική/αρχαρίων

Λειτουργία: καθημερινά 09:00 -16:00
 http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...