ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

0 Τι σημαίνει και ποιους αφορά το κούρεμα του χρέους;


Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει πλέον φτάσει προ των πυλών, και οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από μερικούς μήνες το απέρριπταν ως το χειρότερο σενάριο, ετοιμάζονται να το παρουσιάσουν ως μεγάλη διπλωματική τους νίκη.
Το μόνο διακύβευμα πλέον, είναι το ύψος του κουρέματος. Κάποιοι εκτιμούν πως ένα ποσοστό μεταξύ 50%-60% είναι αρκετό, άλλοι θεωρούν πως το 60% είναι λίγο, κάποιοι λένε μέχρι και για 80%. Χάριν παραδείγματος, ας πούμε πως το κούρεμα θα είναι της τάξης του 50%.

Αυτό που πολλές φορές -άλλες εσκεμμένα και άλλες ακούσια- δεν εξηγείται, είναι το πεδίο εφαρμογής του κουρέματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακούγοντας τη φράση "50% κούρεμα του ελληνικού χρέους", εύλογα σκέφτονται πως το ποσοστό αφορά στο σύνολο του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ -άρα μείωσή του κατά 183 δις. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ποιους δεν αφορά

Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, από το κούρεμα εξαιρούνται:
  • τα Ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 60 δις)
  • τα δάνεια της Τρόικας (65 δις)
  • άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 20 δις)
  • τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (15 δις)
  • όσα ομόλογα λήγουν μετά το 2020 (άλλα 40 – 45 δις)
  • άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες)
  • όσοι δανειστές μας δε συμμετείχαν εξ αρχής ούτε στο "κούρεμα" του 21% στο PSI του Ιουλίου

Τι μένει λοιπόν; Χοντρικά (και χωρίς να υπολογίζω τις δύο τελευταίες κατηγορίες εξαιρεθέντων, για τις οποίες δεν έχω στοιχεία), περίπου 150 δις ευρώ, το κούρεμα των οποίων κατά 50% θα μειώσει το συνολικό χρέος κατά 75 δις, δηλαδή 20,5% επί του συνολικού ποσού.

Ποιους αφορά

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, «όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα». Με απλά λόγια, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να χρωστάει στο ακέραιο το ίδιο ποσόν προς τους μεγάλους δανειστές του στο εξωτερικό, και θα "κουρέψει" στο μισό τις δανειακές υποχρεώσεις του προς τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από αυτούς τους δύο "άτυχους" της υπόθεσης, το κράτος έχει ήδη δεσμευτεί πως θα επανακεφαλαιοποιήσει, δηλαδή θα καλύψει, τη χασούρα των ιδιωτικών τραπεζών (και για να το κάνει, θα χρειαστεί να πάρει νέα δάνεια ύψους αρκετών δις).
Έτσι, από τους δεκάδες κατόχους του υπέρογκου ελληνικού χρέους, τελικά το κούρεμα αφορά δύο, τον εξής έναν: τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή την ασφάλιση, τις συντάξεις και τα εφάπαξ των εργαζομένων.
Πέρα από το προφανές κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει, δημιουργείται και μια εύλογη απορία καθαρά οικονομικής φύσης: αν ένα χρέος 366 δις θεωρείται μη βιώσιμο, πόσο βιώσιμο θεωρείται ένα χρέος 291 δις, όταν μάλιστα πρόκειται να αυξηθεί άμεσα για τις ανάγκες της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;
Πηγή: www.salata.tv
http://jimmy--pee.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...