Μπορεί το ηφαίστειο λάσπης που απασχολεί τη δημοσιότητα να είναι αυτό που ισοπεδώνει την Ανατολική Ιάβα από το 2006, ωστόσο περίπου τα μισά από τα 700 ηφαίστεια λάσπης στον κόσμο βρίσκονται συγκεντρωμένα στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν και στην Κασπία Θάλασσα. Δείτε τα από κοντά.






Τα κλασικά (μαγματικά) ηφαίστεια και οι ηφαιστειακές εκρήξεις συνδέονται συνήθως με τεράστια έκλυση ενέργειας που καταλήγει σε δραματική αλλαγή του τοπίου. Μας παραπέμπουν σε εποχές όπου δεν υπήρχε ζωή στη γη και κυριαρχούσε η φωτιά και το νερό. Τα ηφαίστεια λάσπης διαφέρουν από τα μαγματικά «ξαδερφάκια» τους γιατί δεν εκλύουν τηγμένα πετρώματα, λάβα ή εξαιρετικά μεγάλη θερμότητα. Δίνουν και αυτά δυναμικές εκρήξεις και φλόγες που φτάνουν σε αρκετά μεγάλα ύψη αλλά εκλύουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίων και τόνους λάσπης χωρίς να αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον τρόπο διεξόδου προς την επιφάνεια που βρίσκουν τα πεπιεσμένα αέρια (κυρίως μεθάνιο), το νερό, η λάσπη και ορισμένες φορές το πετρέλαιο. Γι’ αυτό και τα ηφαίστεια λάσπης είναι ένα από τα ορατά σημάδια για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βάθος της γης ή της θάλασσας.
Τα περισσότερα ηφαίστεια λάσπης του Αζερμπαϊτζάν αποτελούνται από πολλούς μικρούς κώνους, δύο όμως από αυτά (το Boyuk Khanizadagh και το Turaghai) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα στον κόσμο και φτάνουν σε ύψος τα 700μ.
Παρόλο που υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα αίτια της δημιουργίας των ηφαιστείων λάσπης, οι γεωλόγοι συμφωνούν ότι οι εκρήξεις λαμβάνουν χώρα όταν η λάσπη και το χώμα στο εσωτερικό της γης πιέζονται από τις τεκτονικές κινήσεις και οδηγούνται προς την επιφάνεια. Ο συνολικός όγκος αερίου που απελευθερώνεται από τα ηφαίστεια λάσπης στο Αζερμπαϊτζάν είναι περίπου 20 εκατομμύρια κ.μ. το χρόνο, ωστόσο η μεγαλύτερη ποσότητα απελευθερώνεται κατά τις εκρήξεις τους. Επειδή τα ηφαίστεια λάσπης εκρήγνυνται μακριά από τις κατοικημένες περιοχές και οι εκρήξεις είναι μικρές σε διάρκεια και λαμβάνουν χώρα απροειδοποίητα, σπάνια παρατηρούνται από την αρχή μέχρι το τέλος. Για τους ίδιους λόγους δεν έχουν προκαλέσει πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Δεδομένου του μικρού αριθμού επισκεπτών που δέχεται το Αζερμπαϊτζάν κάθε χρόνο τα ηφαίστεια λάσπης δεν κινδυνεύουν από ανθρώπινη παρέμβαση. Όμως, η πιθανή χρήση τους για spa (έρευνες έχουν δείξει ότι η λάσπη δεν περιέχει τοξικές ουσίες αλλά αντίθετα έχει θεραπευτικές ιδιότητες) και το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από αυτά καθιστά την προστασία τους απαραίτητη.

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην ανάδειξη των Νέων Θαυμάτων της Φύσης, δεν έχετε παρά να μπείτε στο σχετικό site και να ακολουθήσετε τα απλά βήματα για την ψηφοφορία.
 
http://www.tnsite.gr