ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

0 Τι είναι η ασπαρτάμη;

Η ασπαρτάμη ασφαλής; Τότε γιατί ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειγόντως επανεξέταση της ασφάλειας της;


Όπως φαίνεται δεν είμαστε οι μόνοι που δεν πιστεύουμε ότι η ασπαρτάμη είναι ακίνδυνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να κάνει πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης γιατί μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της αλλά και γιατί η EFSA αποφάσισε να μελετήσει εκτενέστερα 2 πρόσφατες έρευνες σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση αλλά την επιρροή που μπορεί να έχει η ασπαρτάμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Αυτό είναι λίγο περίεργο αφού μόλις πριν μερικούς μήνες η EFSA επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για αυτές τις 2 έρευνες, τότε γιατί η ίδια ξαναμελετά αυτές τις ίδιες 2 έρευνες; Επιπλέον τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να υπάρχει υποχρεωτικό προειδοποιητικό μήνυμα σε προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη που να αναφέρει ότι "μπορεί να είναι ακατάλληλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης". Το θέμα δεν έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα στα ΜΜΕ (ξένα και Ελληνικά), γιατί άραγε; Ευχαριστούμε τον αναγνώστη που μας ενημέρωσε και μας έστειλε πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Η ασπαρτάμη είναι μια έντονη γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, η οποία είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη).
Περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Όπως και η ζάχαρη αποδίδει 4cal/gr, αλλά λόγω της ισχυρής της γλυκύτητας χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερες δόσεις, μ' αποτέλεσμα οι συνολικές θερμίδες που προσδίδει στα τρόφιμα και ποτά που χρησιμοποιείται να είναι πρακτικά μηδαμινές.


Όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής της να πούμε ότι η ασπαρτάμη (Ε 951) παρασκευάζεται εργαστηριακά από την ένωση δύο αμινοξέων (συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη, και από μικρή ποσότητα μεθανόλης.

Χρήσιμες πληροφορίες :

Συνετέθη για πρώτη φορά το 1965, ενώ στις μέρες μας πλέον χρησιμοποιείται στην παρασκευή τροφίμων και ποτών σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA) των Η.Π.Α. το 1981 για να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά τροφίμων (π.χ. γλυκαντική ουσία σε δισκία, δημητριακά πρωινού, τσίχλες). Η έγκριση αυτή επεκτάθηκε δύο χρόνια αργότερα το 1983 για να συμπεριλάβει τη χρήση ασπαρτάμης και σε ανθρακούχα αναψυκτικά.



http://natofao.blogspot.com/
http://www.xwrisanaisthitiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...