ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

2 Ταινία για Σήμερα - Ένας άνδρας μόνος (A Single Man)

Πριν ένα χρόνο περίπου,  μετά από μια πολύ γεμάτη μέρα για μένα, βρέθηκα στις 2 το χάραμα να κοιτάω αυτό το dvd που είχα δανειστεί και κυριολεκτικά κόντευα να το ξεχάσω. «Ένας άνδρας μόνος». Από τον τίτλο του και μόνο καταλάβαινα ότι πρόκειται για δράμα και σκέφτηκα ότι μετά από τέτοια μέρα δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να δω δράματα να ψυχοπλακωθώ. Έλα όμως που μ’ έτρωγε! Θες το καστ, θες διαίσθηση, θες που μ’ αρέσουν οι ταινίες και θέλω να βλέπω τα πάντα, κάτι με έτρωγε να το δω! Κι έβαλα το dvd. Μια λέξη έχω για να το περιγράψω: ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΟ! Από τους τίτλους αρχής ,ακούγοντας την υπέροχη μουσική του Αbel Korzeniowski, κόλλησα.

Το θέμα: Ο Βρετανός καθηγητής Τζωρτζ Φάλκονερ σχεδιάζει να αυτοκτονήσει και συλλογίζεται το παρελθόν του, από τη στιγμή που έχασε εξ αιτίας ενός τροχαίου τον επί δεκάξι χρόνια σύντροφό του, Τζιμ. Αφού λοιπόν έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του το βράδυ, προσπαθεί να καταφέρει να αντέξει εκείνη τη μέρα. Κάνει κανονικά το μάθημά του, συναντά όμως διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι επηρεάζουν την απόφαση που έχει πάρει. Μέσα σε αυτούς είναι η καλύτερή του φίλη η Τσάρλι, η οποία παρότι γνωρίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Τζωρτζ, τον επιθυμεί με έναν ρομαντικό τρόπο, και ένας από τους μαθητές του, που ενδιαφέρεται για αυτόν πέρα από το μάθημά του.
Η ταινία: Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στο γνωστό σχεδιαστή μόδας Tom Ford. Η έκπληξη είναι ότι τα καταφέρνει τόσο καλά, ώστε θα τον ζήλευαν μεγάλοι και τρανοί σκηνοθέτες –ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε. Τι να πρωτοπώ δεν ξέρω.! Με ενθουσίασαν οι χρωματικές αλλαγές των πλάνων, ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα. Οι εικόνες του όμως, αν και έντονα στυλιζαρισμένες, δεν είναι ποτέ φορτωμένες και ψεύτικες. Αυτή η ταινία είναι τόσο όμορφη, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.
Επίσης, έχουμε και την καλύτερη –μέχρι τώρα- ερμηνεία του Κόλιν Φέρθ. Συγκινητικός, δραματικός –ποτέ μελοδραματικός-, εξαιρετικός. Είναι ίσως κι ο μόνος που ξεφεύγει από το στυλιζάρισμα του Φορντ σε αυτήν την ταινία, εν αντιθέσει με τη Τζούλιαν Μουρ, η οποία βέβαια περνάει σε δευτερεύον επίπεδο, λόγω του συγκλονιστικού Κόλιν Φερθ, που προτάθηκε και για Οσκαρ.
Η ταινία αποτελεί ένα θαυμάσιο επίτευγμα τόσο για τον Φορντ, όσο και για τον Κόλιν Φέρθ. Και μην το δείτε οι περισσότεροι ως «ταινία που εξυμνεί τους gay», γιατί δεν είναι καθόλου έτσι. Το θέμα του στην πραγματικότητα «ξεπερνά τα όρια του φύλου», όπως είχε πει κι ο ίδιος ο Φορντ. Ισως πιο σωστό θα ήταν να λέγεται η ταινία «Ενας άνθρωπος μόνος».


Aλεξάνδρα Βέττα
Ανοιχτή Ματιά στον Κόσμο

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...