ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

0 Το Όρος Χολομώντας

Στο κέντρο της Χαλκιδικής και προς τα βόρεια, καλύπτοντας μια απόσταση που αρχίζει από το Χορτιάτη και φτάνει ως τον Στρυμονικό κόλπο δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα (με υψηλότερη κορυφή στα 1165μ), περιοχή κατάφυτη με απίστευτη ομορφιά και υπέροχη θέα προς κάθε κατεύθυνση. Γνωστός από την αρχαιότητα, για την ξυλεία του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς και για τα μεταλλεία του, ο Χολομώντας ονομάζεται και υψίζωνος, δηλαδή "υψηλά εζωσμένον", λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης.
Το τοπίο του Χολομώντα χαρακτηρίζεται από ...απότομες κοιλάδες και βραχώδη φαράγγια, ενώ το πλούσιο δάσος του, συνήθως χιονισμένο το χειμώνα, προσφέρεται για αξέχαστες περιηγήσεις. Πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές εναλλάσσονται με καστανιές και αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ ....άφθονα είναι τα ρυάκια και οι πηγές. Ο αέρας είναι τόσο καθαρός, που σου κόβει την αναπνοή.

Η βιοποικιλότητα του δάσους ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού θηραμάτων και άγριων ζώων αλλά και πουλιών. Μάλιστα το κυνήγι λαγού και αγριόχοιρου είναι πάρα πολύ διαδεδομένο στην περιοχή. Το οικολογικό σύστημα του Χολομώντα είναι χαρακτηρισμένο ως σημαντική περιοχή για τα αναπαραγώμενα αρπακτικά, όπως ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus), το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Πετρίτης (Falco peregrinus)και ο Μπούφος (Bubo bubo). Είναι επίσης πιθανόν να αναπαράγεται εδώ ο Μαυροπελαργός (iconia nigra).
Οι λάτρεις της φύσης και του περιπατητικού τουρισμού, που θέλουν να γνωρίσουν τον Χολομώντα, μπορούν ν' ακολουθήσουν ένα από τα ακόλουθα δασικά μονοπάτια που έχουν χαραχτεί στην περιοχή:
16η Διαδρομή: Ξεκινά από τον Πολύγυρο για να συνεχιστεί στους λόφους γύρω από αυτόν μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με καταπληκτική θέα. (2 ½ ώρες, υψόμετρο 942μ.).
17η Διαδρομή: Από το ορεινό χωριό του Ταξιάρχη ξεκινάμε την περιήγηση ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και οξιές για να φθάσουμε στο χωριό Βράσταμα. Η διαδρομή είναι φανταστική όλες τις εποχές του χρόνου.(υψόμετρο 600μ).
18η Διαδρομή: Είναι μια από τις δυσκολότερες διαδρομές και ξεκινά το χωριό Βράσταμα, περνά από το φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ευθυμίου, που παλαιότερα ήταν ερημητήριο μοναχών αλλά τώρα είναι εκκλησάκι, για να καταλήξει και πάλι στο χωριό Βράσταμα (υψόμετρο 540μ).
19η Διαδρομή: Από την Παλαιόχωρα ξεκινά αυτή η διαδρομή για μια περιήγηση μέσα στον καταπράσινο Χολομώντα και καταλήγει 4 χλμ πριν τον Ταξιάρχη. (υψόμετρο 960μ)
20η Διαδρομή: Ξεκινά από την Ολυμπιάδα και μας οδηγεί στα αρχαία Στάγειρα την πατρίδα του Αριστοτέλη. Το τοπίο είναι υπέροχο μέσα από κατάφυτα μονοπάτια.
Ο Χολομώντας προσφέρεται κάθε εποχή για εναλλακτικό τουρισμό και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η σήμανση παλιών μονοπατιών, η χάραξη περιηγητικών - περιπατητικών διαδρομών για πεζοπορία ή ιππασία, οι διαδρομές ποδηλάτου, οι βιότοποι, οι περιοχές ελεγχόμενου κυνηγιού και εκτροφής, η αναρρίχηση, η ορειβασία, προσελκύουν καθημερινά το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων για τον ορεινό όγκο.
strymonikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...