ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

1 Από πού προήλθε η ονομασία ''ούζο'' ;

Κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας η Θεσσαλία είχε φημισμένες μεταξοκαλλιέργειες.  Τα εκλεκτότερα κουκούλια συγκεντρώνονταν, συσκευάζονταν σε κιβώτια και τα έστελναν στον Βόλο όπου θα έφευγαν για εξαγωγή. Τα περισσότερα είχαν προορισμό την Μασσαλία γι ΄ αυτό τα κιβώτια έγραφαν από έξω << Uso Massalia>>, δηλαδή << προς χρήσιν της Μασσαλίας>>.

Έτυχε τότε, ο Αναστάς Μπέης, γιατρός της τουρκικής υπηρεσίας, να καλεστεί σε ποτοποιείο για να πιεί ένα νέο ποτό, το οποίο είχε προέλθει από την πρόσθεση κάποιας νέας ουσίας κατά το βράσιμο του τσίπουρου. Όταν ήπιε το οινοπνευματώδες ποτό του άρεσε τόσο πολύ που αναφώνησε περιχαρής << Μα αυτό φίλοι μου είναι ούζο Μασσαλίας>> δηλαδή <<Uso Massalia>> , με άλλα λόγια αυτή η φράση την εποχή εκείνη σήμαινε την εκλεκτή ποιότητα κάποιου προϊόντος: Αυτό είναι για την Μασσαλία.
Έτσι δημιουργήθηκε η λέξη ούζο, η χρήση της γενικεύτηκε ώσπου επικράτησε σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή νονός του ούζου ήταν ο Έλληνας έμπορος Αντώνιος Μακρής από τον Τίρναβο και η συνταγή ήταν του παντοπώλη Δημήτριου Λουμενικιώτη.  

Ενημερωτικά:
Για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει:
α) να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης)
β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά.
γ) Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Με αυτό δεν εννοούμε ότι το 20% προέρχεται από απόσταξη στέμφυλων αλλά ότι με απόσταξη το οινόπνευμα αντλεί το άρωμα των μυρωδικών.

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ ωραίο το άρθρο!! το ούζο είναι απτα καλύτερα ελληνικά προϊόντα!! Μακάρι να το εξάγουμε και περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...