ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

0 Στην Ελλάδα προστατεύουν τις χελώνες, με ρυθμούς... χελώνας!

 Στη δίνη της αδιαφορίας της πολιτείας και των ιδιωτικών συμφερόντων πλέει η καρέτα - καρέτα, καθώς η έλλειψη επαρκούς και συνεχούς χρηματοδότησης δυσχεραίνει τη λειτουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).
 Από την άλλη, το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έχει διευθετήσει 10 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΘΠΖ το ζήτημα της απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών εκτάσεων που έχουν δεσμευτεί, δημιουργεί αρνητικό κλίμα από πλευράς ντόπιων για την καρέτα - καρέτα. Ελλιπέστατη είναι το φετινό καλοκαίρι η φύλαξη στο Πάρκο Ζακύνθου, λόγω μη πρόσληψης των εποχικών φυλάκων. Πέρυσι το ΕΘΠΖ διέθετε 80 φύλακες, ενώ φέτος μόλις 18.
 Η χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος φέτος είναι πενιχρή, ανήλθε στις 600.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα του ΕΘΠΖ ανέρχονται στα 750.000 ευρώ ετησίως.

 «Δίχως προστασία είναι ο σημαντικότερος μεσογειακός βιότοπος της ....θαλάσσιας χελώνας και μάλιστα τη θερινή περίοδο, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν το νησί και είναι η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών», λέει ο διευθυντής της Medasset, βιολόγος Κωστής Γριμάνης.
«Τις νύχτες ορισμένοι παρενοχλούν με φακούς τις χελώνες την ώρα που γεννούν, με αποτέλεσμα να χάνουν τον προσανατολισμό τους, αφού μπερδεύουν το φως του φεγγαριού. Καθημερινότητα είναι τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης οικονομικής δραστηριότητας, τοποθέτησης ομπρελών και κυκλοφορίας οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας».
H ταυτότητα της καρέτα - καρέτα
ΒΑΡΟΣ: 90 κιλά κατά μέσο όρο
 ΜΉΚΟΣ: 1 μέτρο
 Η ΓΕΝΝΑ: Η καρέτα - καρέτα γεννά κατά μέσον όρο 120 αβγά τους καλοκαιρινούς μήνες, βγαίνοντας αργά το βράδυ στην παραλία
 ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ: Καβούρια, γλάροι, μεγάλα ψάρια. Υπολογίζεται ότι σε κάθε 1.000 χελωνάκια επιζεί μόνο ένα
 Το λιμενικό δεν έχει καύσιμα για περιπολίες
 Το Λιμενικό Σώμα αδυνατεί να περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή του Πάρκου, διότι δεν έχει ούτε καύσιμα. Μάλιστα, ο Φορέας Διαχείρισης παραχώρησε στο Λιμενικό σκάφος και καύσιμα για τις περιπολίες. Την ίδια ώρα η επιστημονική ομάδα του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘνικού Θαλάσσιου Πάρκου και οι οικολογικές οργανώσεις Αρχέλων, Medasset και WWF, επιδίδονται σε τιτάνιο αγώνα για να προστατέψουν τις χελώνες.
 Αύξηση προσέλευσης, Ανεπαρκής η φύλαξη
 Φέτος έχουν βρεθεί 30 νεκρές χελώνες στη Ζάκυνθο, ορισμένες από τις οποίες ήταν δαγκωμένες. «Εκτιμούμε ότι οι χελώνες αυτές τραυματίστηκαν από κάποιον φυσικό εχθρό. Πιθανώς από φώκιες ή σκυλόψαρα. Πάντως, μόνο τρεις ήταν τραυματισμένες από αγκίστρι», εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος της οργάνωσης Αρχέλων στη Ζάκυνθο και εκπρόσωπος στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης των οργανώσεων ΜΟΜ και WWF Σμαρώ Τουλιάτου.
  «Η Ζάκυνθος τώρα φιλοξενεί 1.036 φωλιές χελωνών. Φέτος, περίπου 400 χελώνες επισκέπτονται καθημερινά τις παραλίες για να γεννήσουν τα αβγά τους και συνεχίζουν να έρχονται. Είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο πάρκο, το οποίο κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, να μη διαθέτει επαρκή φύλαξη. Θα πρέπει η πολιτεία να εφαρμόσει μια σταθερή πολιτική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...