ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

0 Τα φυτά διαθέτουν μία μορφή ευφυίας! Σκέφτονται και θυμούνται!

"Τα φυτά μπορούν να "θυμούνται" και να "αντιδρούν" σε πληροφορίες που λαμβάνουν μέσω του φωτός", υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές, αφού "σκάναραν" τα φύλα των φυτών ώστε να καταγράψουν τα μέρη που ενεργοποιούνται όταν αυτά δέχονται πάνω τους το φως. Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα φυτά "μαζεύουν" πληροφορίες, τις επεξεργάζονται και αντιδρούν ανάλογα.

"Εκθέσαμε μόνο το κάτω μέρος του φυτού σε φως συγκεκριμένου χρώματος και παρατηρήσαμε τις αλλαγές που ...έγιναν στο πάνω μέρος του", εξηγησε στο BBC ο καθηγητής Stanislaw Karpinski από το Τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, επικεφαλής αυτής της έρευνας. "Διαπιστώσαμε ότι οι πληροφορίες μεταβιβάζονται σε όλη την έκταση του φυτού με ειδικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα νευρικά κύτταρα των ανθρώπων μεταβιβάζουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο", πρόσθεσε.

"Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν ότι οι αλλαγές αυτές συνέχισαν να συμβαίνουν και όταν το φως απομακρύνθηκε", συμπλήρωσε. Αυτό - κατά τους ερευνητές- σημαίνει ότι τα φυτά "θυμούνται" το ερέθισμα ακόμα κι όταν αυτό δεν είναι πλέον εκεί.

Αντιδρούν διαφορετικά στο κάθε χρώμα!

Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, αφού όπως εξήγησε ο καθηγητής οι αντιδράσεις των φυτών ήταν διαφορετικές ανάλογα με το χρώμα του φωτός που έπεφτε πάνω τους. "Υπήρξαν χαρακτηριστικές αλλαγές για το κόκκινο, το μπλε και το λευκό φως", διευκρίνησε!

Η υποψία των επιστημόνων είναι πως τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν κωδικοποιημένες με το φως, για την δημιουργία χημικών αντιδράσεων. Ενδεχομένως, λένε, να αξιοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να αναπτύσουν ανοσία κατά των ασθενειών!

"Είναι μία μορφή ευφυίας"!

Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds Κριστίν Φουαγιέ, σχολίασε ότι "η μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κατανόησή μας για τον κόσμο των φυτών. Είναι σαφές ότι τα φυτά πρέπει να επιβιώσουν από "στρεσογόνες" καταστάσεις, όπως είναι το κρύο και η ζέστη. Αυτό απαιτεί εκτίμηση της εκάστοτε κατάστασης. Αυτό είναι μία μορφή ευφυίας" κατέληξε!

obelix7.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...