ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

0 Με αφανισμό απειλούνται τα λιοντάρια και άλλα μεγάλα ζώα της Αφρικής

λιοντάρι

Υπό αφανισμό απειλείται ο βασιλιά της ζούγκλας και άλλα μεγάλα θηλαστικά. Σύμφωνα με τις έρευνες ειδικών επιστημόνων, τα εθνικά πάρκα της Αφρικής, τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν χάσει πάνω από το μισό πληθυσμό των μεγάλων θηλαστικών τους, όπως λιοντάρια και βουβάλια.
Σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, αυτό οφείλεται στο…

ανεξέλεγκτο κυνήγι και στην επέκταση των αγροτικών καλλιεργειών.
Η μελέτη που έγινε από ειδικούς επιστήμονες σε όλη την Αφρική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών μέσα στα εθνικά πάρκα έχει μειωθεί κατά 59%, μεταξύ του 1970 και του 2005.
“Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι αφρικανικές προστατευόμενες περιοχές έχουν γενικά αποτύχει ως προς τη μείωση των απειλών για τους πληθυσμούς των μεγάλων θηλαστικών, που προέρχονται από τον άνθρωπο”, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Biological Conservation.
Οι ελέφαντες και οι ρικόνεροι δεν περιλαμβάνονται στη μελέτη, διότι υπάρχουν διαφορετικοί περιοριστικοί όροι για το εμπόριό τους, σε σχέση με τα άλλα ζώα.
“Πιθανώς δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Στην Αφρική έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός αυτή την περίοδο. Υπάρχει απίστευτη πίεση από το κυνήγι για την εξασφάλιση τροφής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNEP, Νικ Νάταλ, προσπαθώντας να εξηγήσει τη μείωση του αριθμού των θηλαστικών.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που συνδέεται επίσης με την ανάγκη του ανθρώπου για την εξασφάλιση τροφής.
Ωστόσο οι Αφρικανοί ηγέτες αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη οικονομική αξία που έχουν τα μεγάλα θηλαστικά στα εθνικά πάρκα, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες, προσπαθούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς των ζώων. Κάτι που όμως αποδεικνύεται δύσκολος στόχος, δεδομένου ότι τα πάρκα εκτείνονται σε πολύ μεγάλες εκτάσεις και είναι δύσκολο η επίβλεψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...