ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

0 Ματιά στην άκρη του σύμπαντος


Οι γαλαξίες που φαίνονται πιο αμυδρά στην εικόνα,  εκπέμπουν το ένα δεκατοδισεκατομμυριοστό της λάμψης  που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι!   Οι σπειροειδής γαλαξίες είναι παρόμοιοι σε σχήμα με τον δικό μας  και τον γειτονικό σε μας Ανδρομέδα. Οι μεγαλύτεροι, κοκκινωποί  και νεφελώδεις γαλαξίες, είναι, δήλωσαν οι επιστήμονες, παλιοί και ανενεργοί, δηλαδή δεν σχηματίζονται μέσα τους πλέον αστέρια! Είναι  απομεινάρια από προηγούμενες συγκρούσεις  ανάμεσα σε άλλους γαλαξίες.  Σπαρμένοι μέσα στο πεδίο της φωτογραφίας είναι μικροσκοπικοί, πιο μακρινοί γαλαξίες, οι «σπόροι» από τους οποίους μεγάλωσαν οι μαγευτικοί γαλαξίες του σήμερα.

 Η άνω εικόνα ονομάζεται XDF (eXtreme Deep Field) και αποκαλύπτει το πιο μακρινό κομμάτι του σύμπαντος που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Το σύμπαν «φιλοξενεί» χιλιάδες γαλαξίες δισεκατομμυρίων ετών, και προσέξτε, λόγω της απόστασης από τη Γη, γαλαξίες που το φως τους μόλις τώρα φτάνει σε μας!! Για αυτό το λόγο η φωτογραφία, δείχνει γαλαξίες όπως ήταν τη στιγμή που δημιουργήθηκαν, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ στην σημερινή «πραγματικότητα» είναι τελείως διαφορετικοί !! Η εικόνα που βλέπουμε είναι στην κυριολεξία ένας ζωντανός χάρτης της ιστορίας του σύμπαντος και δίκαια θεωρείται “σταθμός” στον αγώνα της ανθρωπότητας να κατανοήσει το σύμπαν που την περιβάλλει.

Η φωτογραφία αποτελεί σύνθεση από εκατοντάδες άλλες οι οποίες πάρθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σε διάστημα δέκα ετών. Το Hubble εστίασε σε ένα, στην κυριολεξία κατάμαυρο, στα υπόλοιπα τηλεσκόπια, μικρό κομμάτι του ουρανού και το φωτογράφισε συνολικά 2 εκατομμύρια φορές.
Από τις δύο κάμερες του Hubble, η «ματιά» των οποίων πλησιάζει αυτή που έχουν οι υπέρυθρες ακτίνες, επιλέχθηκαν περισσότερες από 2000 φωτογραφίες του ίδιου οπτικού πεδίου.
Όταν αναλύθηκαν οι λήψεις, αποκάλυψαν ένα…σύμπαν μέσα στο σύμπαν.  Δηλαδή ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από γαλαξίες υπάρχουν σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ουρανού. Οι εικόνες έκαναν τους επιστήμονες να παραληρούν. Στο μικρό κομμάτι «μαύρου ουρανού» στο οποίο εστίαζε για δέκα χρόνια, το Hubble αποκάλυψε χιλιάδες γαλαξίες, περί τους 5,500, από τους πιο παλιούς έως τους πιο «νέους». Το πρώιμο σύμπαν ήταν μια εποχή όπου οι γαλαξίες γεννιόντουσαν, συγκρούονταν μεταξύ τους με απίστευτες εκρήξεις και μετά συγχωνεύονταν. Οι γαλαξίες που δημιουργούνταν περιείχαν λαμπερά μπλε (!) αστέρια χιλιάδες φορές πιο φωτεινά από τον δικό μας ήλιο! Ο πιο «νέος» γαλαξίας που φαίνεται στην XDF δημιουργήθηκε 450 εκατομμύρια χρόνια μετά το big bang. Διαβάστε μερικά “ασύλληπτα” δεδομένα στο photogallery που ακολουθεί:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...