Η φάβα, αποτελεί το κατ'
εξοχήν μεσογειακό έδεσμα και σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό
υποκατάστατο του κρέατος. Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ας εντάξουμε στο
διαιτολόγιό μας αυτή την θρεπτική τροφή.
Απλή,
γευστική και με μεγάλη θρεπτική αξία η φάβα, αποτελεί το κατ' εξοχήν
μεσογειακό έδεσμα. Προέρχεται από το φυτό λαθούρι ένα είδος κουκιού. Τα
αλεσμένα ή βρασμένα σπέρματα λαθουριού σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν
τη φάβα.
Πολλοί της αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του κατεξοχήν καλοκαιρινού
φαγητού- σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια- που θεωρούνται χειμερινά.
Όμως η φάβα επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη συντηρησιμότητα, οπότε μπορείτε να
την διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι σας.
Σερβίρεται σε μορφή πουρέ, με λίγο χυμό λεμονιού και μπόλικο ελαιόλαδο
και ενίοτε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη ή ακόμη ντομάτα και ελιές
(είναι η περίφημη «παντρεμένη» φάβα). Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ψάρια
και τα θαλασσινά. Ακόμη μπορούμε να την σερβίρουμε σαν σούπα ή να την
χρησιμοποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες ή το ριζότο μας.