ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

0 Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης: H σκόνη από τα χαλάσματα των Δίδυμων πύργων που αναλύθηκε, εμπεριέχει ίχνη εκρηκτικής ύλης!

Τις τελευταίες ημέρες, η άποψη πως οι δίδυμοι πύργοι έπεσαν θύματα ελεγχόμενης έκρηξης, άρχισε να απασχολεί εκ νέου την Αμερική. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, πως η σκόνη από τα χαλάσματα που αναλύθηκε, εμπεριέχει ίχνη εκρηκτικής ύλης. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον Niels Harrit, εξέτασαν «μπάζα» από τους δίδυμους πύργους, και κατέληξαν στο ότι η σκόνη «περιέχει στοιχεία με τα ίδια χαρακτηριστικά που..... έχουν τα εξελιγμένα εκρηκτικά υλικά που κατασκευάστηκαν σε αμερικανικά εργαστήρια, το χρονικό διάστημα πριν από την 9/11».Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για ...αυτή την εκρηκτική ύλη να υφίσταται στη σκόνη των ερειπίων.
Δεν έχει φυσική προέλευση, ούτε μπορεί να προέρχεται από τη πρόσκρουση των αεροσκαφών, εκτός και αν είχε χρησιμοποιηθεί ως πυροτεχνικό υλικό για να επιτευχθεί η πτώση των πύργων από μέσα. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να συμπληρώσει ένα ανάλογο προηγούμενο του αμερικανικού Geological Survey, που μιλάει για υψηλές συγκεντρώσεις σφαιριδίων σιδήρου που βρέθηκε στη σκόνη των χαλασμάτων και τα οποία απαιτούν θερμοκρασίες πολύ πιο υψηλές από αυτές που πετυχαίνει η καύση αεροπορικού καυσίμου, ή μια πυρκαγιά κτιρίου, για να σχηματιστούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του NIST, (National Institute of Standards and Technology), οι πύργοι κατέρρευσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσε η κηροζίνη των αεροπλάνων. Όμως η παρουσία εξελιγμένης εκρηκτικής ύλης, με τη μορφή ιχνοστοιχείων που βρέθηκαν στη σκόνη των ερειπίων, έρχεται να αντικρούσει τη παραπάνω επίσημη εκδοχή.

http://anti-ntp.blogspot.com/

0 Τί είναι η αγάπη...

Οι παρακάτω φωτογραφίες των δύο πουλιών τραβήχτηκαν στην Ουκρανία. Ο φωτογράφος τις πούλησε με συμβολικό αντίτιμο σε πασίγνωστη γαλλική εφημερίδα. Και όλα τα φύλλα της συγκεκριμένης εφημερίδας ξεπουλήθηκαν την ημέρα της δημοσίευσης αυτών των εικόνων...



Η γυναίκα του έχει τραυματιστεί και η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.

Της φέρνει φαγητό και τη φροντίζει στοργικά.

Της φέρνει κι άλλο φαγητό, όμως σοκάρεται από το θάνατό της και προσπαθεί να τη συνεφέρει.

Συνειδητοποιεί ότι είναι νεκρή και κλαίει γοερά.

Στέκεται πλάι της κι εξακολουθεί να κλαίει.

Αποδέχεται πια ότι δεν θα ξαναγυρίσει κοντά του.        

0 Καταφύγιο για «ξεχασμένους» μετανάστες τα ερειπωμένα κτίρια της Columbia

Σε στέγη για εκατοντάδες μετανάστες έχουν μετατραπεί τα μισογκρεμισμένα κτίρια της Columbia στον Περισσό. Στην πλειονότητά τους Άραβες από το Μαρόκο και την Αλγερία, περίπου 120 ψυχές έχουν βρει καταφύγιο ανάμεσα στα χαλάσματα, τους σπασμένους δίσκους και κασέτες που αποτέλεσαν κάποτε τεράστιο κομμάτι της μουσική ιστορία της χώρας.
«Ζω έναν εφιάλτη! Ξεκίνησα για τη Γαλλία, οι δουλέμποροι όμως ζητούσαν 9.000 ευρώ. Πού να τα βρω; Το αεροπορικό εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη στοίχισε 250 ευρώ και με άλλα 100 πέρασα στην Ελλάδα. Στη φυλακή της Πέτρου Ράλλη έκανα ένα μήνα. Όταν άνοιξαν οι πόρτες άρχισε η αναζήτηση, κάποια στιγμή έφθασα εδώ. Οι αστυνομικοί μάς χτυπούν με γκλομπ για να φύγουμε, πολλές φορές ζητούν χρήματα, αδειάζουμε τις τσέπες και φεύγουν. Το βράδυ ζούμε στο σκοτάδι μαζί με τα ποντίκια» δηλώνει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ένας από τους μετανάστες που τους τελευταίους 6 μήνες ζει σε ένα από τα κτίρια..........
Πίσω από τα δέντρα και το μισογκρεμισμένο κτίριο έχει στηθεί ένας ολόκληρος καταυλισμός. Οι συνθήκες διαβίωσης τραγικές: το κτίριο δεν έχει πουθενά νερό και χρειάζεται να το κουβαλούν με μπιτόνια από το διπλανό πάρκο Προμπονά. Μια δυσωδία κυριαρχεί στο χώρο, ενώ τα κλαδιά των δέντρων έχουν καταληφθεί από τις απλωμένες μπουγάδες. Από κάτω τους, μπάζα που αδειάζουν αυθαίρετα τα φορτηγά.
«Περιμένω τους Γιατρούς του Κόσμου, πότε πότε περνούν. Έχω γεμίσει πληγές από τις κατσαρίδες και τις αράχνες. Καθαρίζουμε όπου μπορούμε για να κοιμηθούμε, τόσα σκουπίδια δεν μαζεύονται εύκολα. Από το να κοιμόμαστε στα πεζοδρόμια καλύτερα εδώ. Όσοι βρίσκουν τρόφιμα μαγειρεύουν, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε στις γύρω εκκλησίες ή στο συσσίτιο του δήμου στην Ομόνοια» εξηγεί ο Καζίρ από τη νότια αλγερινή Σαχάρα.
Οι «ένοικοι» των κτιρίων έχουν καθαρίσει ένα μέρος όπου κοιμούνται. Ο χώρος αυτός λειτουργεί και ως αυτοσχέδιο τζαμί, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όπου έχουν στρώσει ένα χαλί και βγάζουν τα παπούτσια τους για να προσευχηθούν.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη μετατροπή του κτιρίου της πρώην εταιρείας σε μουσικό μουσείο, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνουν καμιά επίσημη απάντηση. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μαζί με την Ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και τους κατοίκους της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη να μη χαρακτηρισθεί όλο το εργοστάσιο ιστορικός τόπος. Μετά από αυτή την προσφυγή το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ χαρακτηρίζει μνημεία μόνο το κτίριο Α' και την πύλη εισόδου, αλλά δεν αξιολογεί το υπόλοιπο κτίριο ως πολιτιστική κληρονομιά. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ και εντός των ημερών αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.           tvxs.gr 

0 Η Σπιναλόγκα και η λέπρα



Ακούγοντας για λέπρα, το πρώτο που ίσως μας έρθει στο νου είναι παραμορφωμένα πρόσωπα και απομόνωση των αρρώστων σε καλύβες κάπου μέσα στο δάσος, από φόβο μην "κολλήσουν" κι άλλοι. Τάδε έφη η σειρά «Το Νησί» του Mega. Τι είναι όμως η λέπρα;




Λέγεται και λώβη ή λώβα. Υπήρχε στην Αίγυπτο και στις Ινδίες το 1.500 π.Χ. Ήταν αρρώστια γνωστή στους Έλληνες και στους Άραβες.

Μεταφέρθηκε στην Ευρώπη απ' τα ρωμαϊκό στρατεύματα, ξαπλώθηκε όμως επικίνδυνα στην εποχή των σταυροφοριών, οπότε, και πολλοί ευγενείς που είχαν λέπρα ζούσαν ελεύθερα κυρίως στους Άγιους Τόπους.


Τι είναι όμως πραγματικά η λέπρα;

Η λέπρα, αλλιώς ασθένεια του Χάνσεν, είναι μια ασθένεια που προσβάλει το δέρμα και τα νεύρα που βρίσκονται σ' αυτό. Το όνομα της η ασθένεια αυτή, το πήρε από την ελληνική λέξη λεπρός που έχει σχέση με τις αλλαγές που προκαλεί η λέπρα στο δέρμα των ασθενών (ξεφλουδίσματα σαν τα λέπια)

Τα νεύρα απονεκρώνονται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν την αίσθηση του κρύου, της ζέστης και του πόνου στο δέρμα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αφού ασθενείς που πάσχουν από λέπρα πολλές φορές τραυματίζονται χωρίς να το καταλάβουν (αφού δεν νιώθουν πόνο) και έτσι η πληγή κινδυνεύει να μολυνθεί εάν δεν τη φροντίσουν έγκαιρα!

Από έργα ή και βιβλία, αυτό που πιθανότατα να σας έμεινε στη μνήμη για τη λέπρα, είναι πως κάνει τους ανθρώπους άσχημους και τρομακτικούς εξωτερικά.

Ως ένα σημείο αυτό είναι αλήθεια. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό της λέπρας είναι η αλλοίωση του δέρματος. Στα αρχικά στάδια σχηματίζονται στο δέρμα μεγάλες κηλίδες κοκκινωπού (στους "ασπρόδερμους" από μας) ή λευκού (στους "σκουρόδερμους" από μας) χρώματος. Οι ασθενείς δεν νιώθουν τίποτε στα σημεία αυτά του δέρματος.

Αν η λέπρα δεν αντιμετωπιστεί σ' αυτό το στάδιο και προχωρήσει, οι κηλίδες αυτές μπορεί να διογκωθούν και στη χειρότερη των περιπτώσεων σχηματίζονται σε όλο το δέρμα μικρoί κόμποι και διογκώσεις.

Οι διογκώσεις και τα στίγματα στο κεφάλι το κάνουν να μοιάζει με κεφάλι λιονταριού (στα λατινικά facies leonina)! Αυτό μπορείτε να το δείτε πιο πάνω στην πρώτη φωτογραφία!

Ο θάνατος δεν προκαλείται από την ίδια την ασθένεια αλλά από μολύνσεις που μπορεί να πάθει ένας ασθενής λόγω της λέπρας.


Τι την προκαλεί;

Η λέπρα προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (mycobacterium leprae). Το βακτηρίδιο αυτό ανακαλύφτηκε από τον Γιατρό G.A.Hansen το 1873.

Το ότι το βακτηρίδιο μεταδίδεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο είναι γνωστό αφού παλαιότερα υπήρξαν σε διάφορες χώρες παγκόσμια, μεγάλες επιδημίες λέπρας που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Το πώς αυτό το βακτηρίδιο μεταφέρεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο παραμένει όμως άγνωστο! Προς το παρόν οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να μεταδοθεί όταν υπάρχει στενή και συχνή επαφή ενός ατόμου με ένα άρρωστο.


Πώς αντιμετωπίζεται;

Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες είναι καλά να ξέρουμε κιόλας πως η λέπρα... μπορεί να θεραπευτεί! Ουφφ... (Ανακούφιση!).

Προβληματική είναι η θεραπεία της λέπρας όμως σε χώρες του τρίτου κόσμου, αφού εκεί η φαρμακευτική φροντίδα δεν είναι επαρκής και συχνά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αντιβιοτικά που απαιτούνται για τη θεραπεία.



Οσο για την Σπιναλόγκα..

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάστηκε Σπιναλόγκα, που σημαίνει μακρύ αγκάθι (spina lunga).Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μισκινιά», έξω από το Ηράκλειο, και ήταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πυροβολεία, πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ’ εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι’ αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με την εφεύρεση των αντιβιοτικών φαρμάκων.


http://crazygreekblogger.blogspot.com/

0 Σε εξέλιξη η «σφαγή» δελφινιών στην Ιαπωνία


του Γιάννη Κουτελίδα - 12/10/2010
Ένας μήνας συμπληρώθηκε σχεδόν από τότε που ξεκίνησε το καθιερωμένο εξάμηνο “κυνηγιού” δελφινιών στην περιοχή Taiji της Ιαπωνίας. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν οδηγηθεί σε σφαγή περίπου 35 σταχτοδέλφινα ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των δελφινιών που επιλέγονται για ενυδρεία και ζωολογικά πάρκα ανά τον κόσμο.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου πλήρωμα της ακτιβιστικής ομάδας Sea Shepherd Conservation Society βρίσκεται ως παρατηρητής στην περιοχή και μεταδίδει καθημερινά εικόνες και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. Στο πλαίσιο συνεργασίας που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, το Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με μέλη της Οργάνωσης Sea Shepherd και ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τη δράση τους στο ...θέμα της σφαγής των δελφινιών τόσο στη Ιαπωνία, όσο και στα νησιά Φερόε.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση στην περιοχή Taiji της Ιαπωνίας είναι ιδιαίτερα τεταμένη με καθημερινές αντεγκλήσεις και κυνηγητά μεταξύ ψαράδων - ιαπωνικής ακτοφυλακής και ακτιβιστών (που έχουν συρρεύσει από όλον τον κόσμο)..... Η ένταση μεγάλωσε ακόμα περισσότερο με τη δράση μίας πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας Ευρωπαίων ακτιβιστών με τον τίτλο “Black Fish”, οι οποίοι πριν μερικές μέρες καταδύθηκαν και έκοψαν τα δίχτυα έξι κλωβών όπου κρατούνταν φυλακισμένα δελφίνια, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να ελευθερώσουν κάποια από αυτά.

Όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα πολλών οργανισμών και ΜΜΕ είναι στραμμένα αυτές τις μέρες στην Taiji, γεγονός που ίσως έχει ήδη οδηγήσει στην απελευθέρωση δελφινιών που δεν είχαν επιλεγεί για κάποιο ενυδρείο.










Χαρακτηριστική η εικόνα που απαθανάτισε παρατηρητής στις 21 Σεπτεμβρίου. Μαυροδέλφινα & σταχτοδέλφινα μετά τη σφαγή τους(πηγή: http://seashepherds.spruz.com/)

 
Για όσους δεν γνωρίζουν αυτή την πρακτική ή δεν έχουν παρακολουθήσει το διάσημο ντοκιμαντέρ “The Cove”, παρακάτω παρουσιάζεται μια σύντομη περιγραφή με όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη βάρβαρη πρακτική.
Το 2003, αποκαλύφθηκε ότι ολόκληρες ομάδες δελφινιών οδηγούνται σε κόλπους στην περιοχή Taiji της Ιαπωνίας. Εκεί, συγκεντρώνονται οι εκπαιδευτές δελφινιών από όλο τον κόσμο οι οποίοι επιλέγουν τα καλύτερα δελφίνια και τα στέλνουν σε φυλακές – ενυδρεία. Τακτική, η οποία ουσιαστικά καταδικάζει τα δελφίνια σε αργό θάνατο μέσα σε τσιμεντένια κλουβιά, χάριν του κέρδους και με πρόσχημα τη μελέτη της άγριας ζωής. Το παράδειγμα άλλωστε των παραστάσεων στο Αττικό πάρκο με δελφίνια που έχουν μεταφερθεί από την…Λιθουανία για να ικανοποιήσουν το φιλοθέαμον ελληνικό κοινό είναι χαρακτηριστικό και δεν περιποιεί τιμή για κανένα εμπλεκόμενο.
















Στην πόλη Taiji,  τα δελφίνια που δεν επιλέγονται για τα ενυδρεία, ακολουθούν αναπόφευκτα τον δρόμο της άμεσης θανατικής καταδίκης. Οδηγούνται σε ένα απομονωμένο κόλπο, κρυμμένο πίσω από βράχια και προστατευόμενο από συρματοπλέγματα ώστε να μην πλησιάζει κανείς. Σε εκείνο τον κόλπο τα δελφίνια σφαγιάζονται, με μαχαιριές σε όλο τους το σώμα.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο λόγος αυτής της σφαγής ήταν για να πωληθεί το κρέας των νεκρών δελφινιών για βρώση. Ωστόσο, το κρέας των δελφινιών δεν είναι και τόσο δημοφιλές στην Ιαπωνία, κυρίως για λόγους υγείας (στο κρέας τους έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές υδραργύρου, πάνω από τα επιτρεπτά όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).  Πιστεύεται λοιπόν ότι ο κύριος λόγος της σφαγής των δελφινιών είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά και στους αλιείς της τοπικής κοινωνίας. Το όλο θέμα έκανε γνωστό παγκοσμίως το 2009 ο ακτιβιστής Ric ‘OBarry, με το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ “The Cove”.

Στις 14 Οκτωβρίου η διεθνής κοινότητα αντιδρά με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες και προξενεία της Ιαπωνίας ανά τον κόσμο – Ευχόμαστε να έχουν αποτέλεσμα και προτρέπουμε συλλόγους, φιλοζωικές οργανώσεις & ευαισθητοποιημένους πολίτες σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις        archipelago.gr   


Για να μάθετε περισσότερα για το θέμα επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.savejapandolphins.org/
http://www.seashepherd.org/
http://www.thecovemovie.com/
http://www.wdcs.org


http://ostria-gr.blogspot.com/

0 Ο καρκίνος είναι ανθρωπογενής ασθένεια

Μια νέα επιστημονική έρευνα που εξέτασε σχεδόν χίλιες αρχαίες μούμιες από την Αίγυπτο και τη Νότια Αμερική, διαπίστωσε ότι ελάχιστοι άνθρωποι εκείνης της εποχής έπασχαν από καρκίνο, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, όταν σχεδόν ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε αυτή τη νόσο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος ουσιαστικά δεν υπήρχε στον αρχαίο κόσμο και ότι συνεπώς είναι μια ασθένεια που «δημιούργησε» ο άνθρωπος με το σύγχρονο καρκινογόνο πολιτισμό του. Όμως αυτή η εκτίμηση δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς άλλους επιστήμονες και αναμένεται να «πυροδοτήσει» νέες διαμάχες.
    Η νέα μελέτη, υπό την καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ του Κέντρου Βιοϊατρικής Αιγυπτιολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και τον καθηγητή Μάικλ Ζίμερμαν του αμερικανικού πανεπιστημίου Βιλανόβα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα καρκίνου “Nature Reviews Cancer”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το New Scientist, εκτιμά.... ότι το μοντέρνο στιλ ζωής και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι οι κύριες αιτίες του καρκίνου, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί μια «φυσική» νόσος, με δεδομένο ότι γνωρίζει τρομακτική επέκταση μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Σήμερα πια ο καρκίνος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
    Σύμφωνα με την Ντέηβιντ, «στην αρχαιότητα ο καρκίνος ήταν εξαιρετικά σπάνιος. Δεν υπάρχει τίποτε στο φυσικό περιβάλλον που να μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Συνεπώς πρόκειται για μια ανθρωπογενή νόσο, που οφείλεται στην μόλυνση και στις μεταβολές στο στιλ ζωής και τη διατροφή μας. Ο καρκίνος είναι μια μοντέρνα αρρώστια που προκαλείται από τη μοντέρνα ζωή».
    Οι βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν μουμιοποιημένα σώματα που δημιουργήθηκαν μέχρι και πριν από 3.000 χρόνια, καθώς επίσης απολιθώματα και αρχαία ιατρικά κείμενα, κυρίως ελληνικά. Μόνο σε πέντε περιπτώσεις βρήκαν στα δείγματα των αρχαίων ιστών ίχνη όγκων και μάλιστα οι περισσότεροι ήσαν μάλλον καλοήθεις, ενώ σαφής περίπτωση καρκίνου εντοπίστηκε μόνο σε μια μούμια ενός αγνώστου ατόμου που έζησε περίπου το 200 μ.Χ. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, εξίσου σπάνια είναι τα ίχνη καρκίνου σε αρχαία απολιθώματα, ενώ κάποιες ενδείξεις σε οστά από Νεάντερταλ αμφισβητούνται έντονα αν όντως παραπέμπουν σε καρκίνο.
    Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων που μετέπειτα έγιναν μούμιες, ήταν μεταξύ των 25 και των 50 ετών, αρκετά για να εμφανιστεί στο μεταξύ ο καρκίνος. Όπως είπαν, δεν ισχύει συνεπώς το αντεπιχείρημα ότι οι αρχαίοι δεν ζούσαν αρκετά για να προλάβουν να πάθουν καρκίνο, ενώ απέρριψαν και τον ισχυρισμό ότι οι όγκοι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, καθώς αντίθετα φαίνεται να διατηρούνται καλύτερα από τους υγιείς ιστούς.
    «Χτενίζοντας» εξάλλου διαχρονικά την ιατρική φιλολογία, μόνο μετά τον 17ο αιώνα, όπως είπαν οι ερευνητές, άρχισαν να υπάρχουν περιγραφές καρκίνου του μαστού και άλλων μορφών της νόσου.
    Από την άλλη όμως, έντονος είναι ο αντίλογος, καθώς υπάρχουν στη φύση πολλές αιτίες καρκινογένεσης, όπως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, η φυσική ραδιενέργεια του υπεδάφους, η μόλυνση από ιούς κ.α., ενώ επίσης έχει αποδειχτεί ότι πολλοί καρκίνοι προκαλούνται λόγω γενετικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι οι άνθρωποι «πνίγονται» μέσα σε μια «θάλασσα» καρκινογόνων ουσιών, όσο ότι κάνουν λανθασμένες επιλογές σχετικά με τη ζωή τους (κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης κλπ.).
    Από την άλλη, επεσήμανε ο Γιοακίμ Σουτς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο, στη Λυόν της Γαλλίας, το 90% των ανθρώπων πεθαίνουν σήμερα από καρκίνο μετά τα 90 τους, συνεπώς, όπως είπε, «αν εξέταζε κανείς και σήμερα τα σώματα 1.000 συγχρόνων ανθρώπων που πέθαναν πριν τα 50 τους, δεν θα έβρισκε πολλά ίχνη καρκίνου».


http://ostria-gr.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...