ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

0 Paranormal Activity 2 Trailer (Θρίλερ)

0 Οι μυστηριώδεις λίθοι Moeraki

Οι λίθοι Moreaki είναι μεγάλοι και σφαιρικοί λίθοι που βρίσκονται στο μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας Koekohe στο Otago της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ Moeraki και Hampden, συγκεκριμένα στο σημείο που σκάει το κύμα.
To πιο εντυπωσιακό σε αυτούς τους λίθους είναι το

ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος και η ιδιαίτερα σφαιρική μορφή τους.
Οι λίθοι Moeraki είναι συμπήξεις που δημιουργούνται από την τσιμεντοποίηση του Παλαιοκαινικού πηλόλιθου του σχηματισμού Moeraki, από την παράκτια διάβρωση του οποίου δημιουργήθηκαν.
Και αν κάπου χαθήκατε με τους γεωλογικούς όρους, απολαύστε τις παρακάτω εικόνες
!















http://i-diadromi.blogspot.com/

Από που πήραν το όνομά τους οι 12 μήνες του χρόνου

ntlf.com

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ :

Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι αυτό τον αποκαλούσαν και…
Janus bifrons δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο που σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ :...

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι. 


Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες έχει 366 και ονομάζεται δίσεκτο από το bis sextus (δις έκτη) δηλαδή δύο φορές η 24η του μήνα που ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου.

Εμείς, τον λέμε Φλεβάρη επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες της γης, δηλαδή αναβρύουν πολλά νερά, τον λέμε και Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει λιγότερες μέρες.



ΜΑΡΤΙΟΣ :

Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου. Ήταν πατέρας του Ρέμου και του Ρωμύλου και γενάρχης των Ρωμαίων. Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.


Οι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά ονόματα, όπως «ανοιξιάτης» επειδή φέρνει την άνοιξη, «γδάρτης», «παλουκοκαύτης» και «πεντάγνωμος» επειδή ο καιρός είναι άστατος, «βαγγελιώτης» από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, «πενταγιόματο» (δηλ. πέντε γεύματα) στην ορεινή Πελοπόννησο.



Την 1η του Μάρτη, τα παιδιά δένουν στο χέρι τους το «μάρτη» ή «μαρτιά» ένα κορδόνι από κόκκινη και άσπρη κλωστή, για να μη τα κάψει ο μαρτιάτικος ήλιος.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ :

Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη.
Τον λέμε Ανοιξιάτη, Λαμπριάτη από τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και Αϊγιωργίτη από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Την Πρωταπριλιά συνηθίζουμε να λέμε αθώα ψέματα και να κάνουμε ανώδυνες φάρσες, ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τη δυτική Ευρώπη και που έγινε περισσότερο γνωστό περί το 1880 μέσω της «Εφημερίδας» του Κορομηλά.


ΜΑΪΟΣ :

Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.Είναι ο μήνας των λουλουδιών και την 1η Μαΐου πλέκουμε στεφάνια με λουλούδια και τα κρεμάμε στις εξώπορτες μέχρι τις 24 Ιουνίου που τα καίμε στις φωτιές του Άι- Γιάννη.


Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα αργίας και διεκδικήσεων των εργατών γι αυτό την ονομάζουμε και «Εργατική Πρωτομαγιά». Τη 2η Κυριακή του Μαΐου είναι η «Γιορτή της Μητέρας».



Κατά το τριήμερο 21-23 γίνονται «Τα Αναστενάρια» προς τιμή των Αγίων Κωνασταντίνου και Ελένης. Στο τελετουργικό τους περιλαμβάνουν εκστατικούς χορούς, πομπικές περιφορές εικονισμάτων αλλά κυρίως πυροβασία δηλαδή περπάτημα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.


Τον λένε και Κερασάρη γιατί τότε βγαίνουν τα κεράσια.



ΙΟΥΝΙΟΣ :

Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο. Αυτός ανέτρεψε τον βασιλιά Ταρκύνιο τον Υπερήφανο το 510 π.Χ., εγκαθίδρυσε τον θεσμό της Υπατείας, θεμελίωσε τη Δημοκρατία και έγινε ο πρώτος Ύπατος της Ρώμης.


Στις 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο.



Λέγεται θεριστής γιατί κατά τη διάρκεια του γίνεται ο θερισμός του σταριού, ορνιαστής ή ρινιαστής γιατί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση των ήμερων συκιών με ορνιούς δηλαδή καρπούς άγριας συκιάς.



ΙΟΥΛΙΟΣ :

Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.Ήταν εξαιρετικά ευφυής πολιτικός, στρατιωτικός, νομοθέτης, ρήτορας, ιστορικός, ανέβηκε σε όλα τα αξιώματα και άφησε σημαντικό έργο.


Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Quintilis επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.



Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης αλλά οι ατέλειες που είχε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες που δεν είχαν καταμετρηθεί και το έτος 46 ονομάστηκε «έτος σύγχυσης» διότι είχε 445 ημέρες.



Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως της Αγίας Κυριακής στις 7, της Αγίας Μαρίνας στις 17 που είναι προστάτιδα των παιδιών, του Προφήτη Ηλία στις 20, της Αγίας Παρασκευής στις 26 που προστατεύει τα μάτια, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27.

Τον λέμε και Αλωνάρη επειδή κατά τη διάρκειά του γίνεται το αλώνισμα του σταριού.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ :

Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός. Η ηγεμονία του ήταν η αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου για την αυτοκρατορία που έγινε γνωστή ως Pax Romana. 


Δημιούργησε μεγάλο έργο, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες,συγκρότηση μόνιμου στρατού κ.λπ. Ο Οκταβιανός ήταν ανηψιός του Ιούλιου Καίσαρα και εξίσου σημαντική προσωπικότητα με εκείνον. Του αφιέρωσαν τον μήνα Sextilis (έκτος) των Ρωμαίων στον οποίο έδωσαν 31 ημέρες (γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο), παίρνοντας μία ημέρα από τον Φεβρουάριο ο οποίος έτσι έμεινε με 28 ημέρες.


Τον Αύγουστο γίνονταν παλαιότερα προγνώσεις του καιρού με τα «μερομήνια», δηλαδή το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για να προβλέψουν τον καιρό όλης της χρονιάς. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα της 1ης Αυγούστου θα ήταν ο καιρός που θα επικρατούσε το Σεπτέμβρη, της 2ης Αυγούστου του Οκτώβρη κ.λπ.
Τον Αύγουστο τον λέμε και Συκολόγο γιατί τότε ωριμάζουν τα σύκα αλλά και Δριμάρη από τις δρίμες (ξωτικά) που τις 6 πρώτες μέρες του Αυγούστου επηρεάζουν τα νεράκαι τότε δεν πρέπει να κολυμπάς ή να πλένεις ρούχα.


Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας με τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ :

Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Όταν όμως καθιερώθηκε το ιουλιανό ημερολόγιο με πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο ο Σεπτέμβριος έγινε ένατος.


Η 1η του Σεπτέμβρη θεωρείται η αρχή του εκκλησιάστικού έτους, αποτελεί την Αρχή της Ινδίκτου, από την λατινική λέξη indictio (επιβολή φόρου), την οποία εισήγαγε ο Καίσαρας Αύγουστος όταν διέταξε να γίνει γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και να εισπραχθούν φόροι την 1η του Σεπτέμβρη. 



Η Ινδικτιώνα είναι τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή από το 3 π.Χ. Η 23η του Σεπτέμβρη, γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, καθορίστηκε ως Πρωτοχρονιά και ως Αρχή της Ινδίκτου. 


Η Εκκλησία σ’ αυτή την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε τη γιορτή της σύλληψης του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας, ενώ το 462 μ.Χ. η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για πρακτικούς λόγους.
Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες.


Λέγεται και Τρυγητής γιατί τότε γίνεται ο τρύγος των αμπελιών ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Στις 2 του Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών.



Στις 14 του Σεπτέμβρη είναι η μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στις 23 του μήνα είναι η φθινοπωρινή ισημερία και η νύχτα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα έως την εαρινή ισημερία.



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ :

Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρα ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.


Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε απόκλιση μίας ημέρας κάθε 128 χρόνια από το πραγματικό τροπικό έτος και έτσι το 1582 καταμετρήθηκαν 10 ημέρες απόκλισης, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος θέσπισε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και την 4η Οκτωβρίου αυτού του έτους την διαδέχτηκε η 15η Οκτωβρίου αντί της 5ης για να αφαιρεθούν οι 10 ημέρες οι οποίες είχαν καταμετρηθεί χωρίς ωστόσο να έχουν διανυθεί και να επανέλθει η εαρινή ισημερία στην 21η Μαρτίου.



Τον Οκτώβριο τον λέμε και Βροχάρη για τις ευεργετικές για τους γεωργούς βροχές του. Ακόμα τον ονομάζουμε Σποριά ή Σπαρτό γιατί αρχίζει η σπορά στους αγρούς, αλλά και Άι-Δημητριάτη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.


Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των χρυσανθέμων.



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ :

Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem. 


Είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο μήνας που αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς ενώ τελειώνει η σπορά και τα κοπάδια κατεβαίνουν στα χειμαδιά τους να ξεχειμωνιάσουν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη βασιλεύει η Πούλια (πλειάδες) γεγονός που σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα.


Τον λέμε Κρασομηνά γιατί ανοίγονται τα καινούργια κρασιά, Ανακατωμένο γιά τον άστατο καιρό του, Χαμένο γιατί είναι μεγάλες οι νύχτες του και οι μικρότερες στη διάρκεια του έτους οι μέρες του, αλλά και Αρχαγγελίτη από τη μεγάλη γιορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου.



Έχει πάρα πολλές θρησκευτικές γιορτές όπως του Αγίου Μηνά, των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Ακινδύνων, του Αγίου Φιλίππου, του Αγίου Ανδρέα, τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Αγίας Αικατερίνης κ.λπ.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ :

Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα. Είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτές, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ελευθερίου και άλλες με μεγαλύτερη την γιορτή της γέννησης του Χριστού, τα Χριστούγεννα στις 25 του μήνα.


Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Δεκέμπρη, Άι-Νικολιάτη.


Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο μια και ο ήλιος έχει τώρα τη μεγαλύτερη απόκλιση νότια του Ισημερινού. Στις 22 του μηνός είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε η απόκλιση του ήλιου νότια του Ισημερινού αρχίζει να λιγοστεύει και έτσι αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα και να μικραίνει η νύχτα.


Κατά την παράδοση στις 25 του μήνα ξεχύνονται οι καλλικάντζαροι στον επάνω κόσμο και παραμένουν μέχρι τα Φώτα οπότε εξαφανίζονται με τον αγιασμό των υδάτων. Είναι δαιμόνια τα οποία βγαίνουν από τη γη αυτό το δωδεκαήμερο που τα νερά είναι αβάπτιστα για να πειράξουν τους ανθρώπους. Φοβούνται τις φωτιές και τα κουδούνια, γι αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές και τραγουδάνε χτυπώντας κουδούνια.


http://tapantaedo1.blogspot.com/

0 Ιστορικές φωτογραφίες

6/12/1889 - EIFEL
Φωτογραφίες με πολύ ιστορία που τις ακολουθεί.......
Ιστορικές  φωτογραφίες

17/12/1903 - WRIGHT

Ιστορικές  φωτογραφίες

18/4/1906 - SAN FRANCISCO

Ιστορικές  φωτογραφίες

6/5/1920 - LENIN

Ιστορικές  φωτογραφίες

6/5/1937 - NEW JERSEY

Ιστορικές  φωτογραφίες

28/11/1943 - STALIN, ROOSVELT, CHURCHILL

Ιστορικές  φωτογραφίες

6/6/1944 - NORMANDIA

Ιστορικές  φωτογραφίες

2/5/1945 - BERLIN

Ιστορικές  φωτογραφίες

6/8/1945 - HIROSHIMA

Ιστορικές  φωτογραφίες

11/6/1963 - SAIGON

Ιστορικές  φωτογραφίες

22/11/1963 - DALLAS

Ιστορικές  φωτογραφίες

9/10/1967 - CHE

Ιστορικές  φωτογραφίες

16/5/1968 - VIETNAM

Ιστορικές  φωτογραφίες

20/7/1969 - APOLLO

Ιστορικές  φωτογραφίες

8/6/1972 - VIETNAM

Ιστορικές  φωτογραφίες

8/9/1976 - MAO

Ιστορικές  φωτογραφίες

28/1/1986 - CHALLENGER

Ιστορικές  φωτογραφίες

9/11/1989 - BERLIN

Ιστορικές  φωτογραφίες

11/9/2001 - NEW YORK

Ιστορικές  φωτογραφίες

9/4/2003 - BAGDAD


http://i-diadromi.blogspot.com/

0 Λοβοί βανίλιας

Είναι σημαντικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής τέχνης και όχι τυχαία καθώς η αληθινή βανίλια έχει τόση δυναμική "προσωπικότητα", που μπορεί να απογειώσει απλές καθημερινές γεύσεις.
Αν βάλουμε δύο λοβούς σε ένα δοχείο με μισό κιλό ζάχαρη και ...την αφήσουμε για δεκαπέντε μέρες, θα φτιάξουμε μια ζάχαρη που έχει ένα
εξαίσιο άρωμα, ακόμα κι αν τη χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες,
Έτσι δίνουμε μια διαφορετική γεύση στον καφέ, στη φυσική λεμονάδα ή πορτοκαλάδα, στο κέικ, στην κρεμούλα ή στο ρυζόγαλο.
Θα τη βρείτε στα καλά μπαχαράδικα και φροντίστε οι λοβοί να είναι μαλακοί και να μη σπάνε εύκολα.
Γεωργία Ζαβιτσάνου.


http://i-diadromi.blogspot.com/

0 Παράξενα φρούτα !


* Χέρι του Βούδα (Κίνα, Ιαπωνία)
Αν πας στην Κίνα ή την Ιαπωνία και πεις του μανάβη "βάλε ένα χεράκι", θα καταλάβει ότι δε θες βοήθεια να σηκώσεις τα ψώνια, αλλά να αγοράσεις ένα κιλό από το Χέρι του Βούδα!
Πρόκειται για ένα αρωματικό εσπεριδοειδές, του οποίου ο καρπός είναι χωρισμένος σε τμήματα που θυμίζουν δάχτυλα.
Το φρούτο αυτό αποτελείται από μια χ...οντρή φλούδα και λίγη σάρκα στο εσωτερικό - χωρίς χυμό ή σπόρια.
Οι ντόπιοι δεν το προτιμούν τόσο για τροφή, αλλά για να
αρωματίσουν δωμάτια και ντουλάπες, γιατί η μυρωδιά του είναι μοναδική!.
Επίσης έχει και λατρευτική χρήση, μια και συνηθίζουν να το προσφέρουν στις λειτουργίες των βουδιστικών ναών.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Βούδας προτιμάει εκείνα τα φρούτα που έχουν "κλειστά " δάχτυλα που συμβολίζουν την προσευχή.
*  Μανγκοστάνη ή γαρκινία (Ταΐλάνδη)
Η μανγκοστάνη ή γαρκινία θεωρείται η "βασίλισσα των ταιλανδέζικων φρούτων" χάρη στην κομψή, μυρωδάτη λευκή σάρκα που περικλείεται σε μια χοντρή μοβ φλούδα.
Πατρίδα της είναι η Ινδονησία, αλλά καλλιεργείται κατά κόρον στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης και μπορεί κανείς να τη γευτεί από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Λένε πως αν επισκεφτείς την Ταΐλάνδη και δε δοκιμάσεις το πολυτελές αυτό φρούτο, είναι σαν να μην έχεις πάει ποτέ αυτό το ταξίδι.
Διάφοροι θρύλοι συνοδεύουν τη φήμη του: για παράδειγμα, ότι η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας έδινε αμοιβή 100 λίρες σε όποιον της έφερνε το πεντανόστιμο αυτό φρούτο! (και μιλάμε για πολλά λεφτά εκείνη την εποχή...)
*  Αστερόφρουτο ή καραμπόλα (Φιλιππίνες)
Εμείς όταν λέμε "καραμπόλα" εννοούμε τη σύγκρουση πολλών αυτοκινήτων.
Στις Φιλιππίνες, καραμπόλα ή αλλιώς "αστερόφρουτο" ονομάζουν ένα τροπικό φρούτο που συνεχώς κερδίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών σε πολλές αγορές του κόσμου.
Το αστερόφρουτο πήρε το όνομά του από το σχήμα του καρπού όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ η γεύση του είναι κάτι μεταξύ δαμάσκηνου, ανανά και λεμονιού!
Δεν είναι μόνο η γλύκα που μας κερδίζει, αλλά και η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C που περιέχει - άρα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.
* Ραμπουτάν = μαλλιαρό ( (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες)
Ραμπουτάν το όνομά του και λούσιμο - χτένισμα  η ανάγκη του, αφού αυτή η λέξη στις χώρες Ινδονησία, Μαλαισία και Φιλιππίνες σημαίνει "μαλλιαρό" - ναι, σωστά το φανταστήκατε, τέτοια είναι η φλούδα του.
Σίγουρα κερδίζει το βραβείο του πιο περίεργου φρούτου του κόσμου.
Η κατακόκκινη φλούδα του καλύπτεται από ατίθασα πλοκάμια, ενώ η σάρκα του είναι κολλώδης και υγρή.
Η γεύση του δεν αρέσει σε όλους - σίγουρα, όμως, τους κερδίζει με την εμφάνισή του.
* Ακί (Τζαμάικα)
Το ακί είναι το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα (με λίγα λόγια, τέτοιο τρώει και ο Γιουσείν Μπολτ). Κατέφθασε στο νησί το 18ο αιώνα από τη Δυτική Αφρική, πιθανόν μέσα στα αμπάρια κάποιου πλοίου που μετέφερε σκλάβους.
Από τότε, αξιοποιείται σε πολλές  σπεσιαλιτέ της περιοχής.
Με το που το βλέπεις, σου ρχεται να το καταβροχθίσεις ολόκληρο, αν και δε θα πρεπε!
Μόνο τα εσωτερικά κιτρινωπά κομμάτια σάρκας τρώγονται, ενώ αν κάνεις λάθος και φας τα κόκκινα κομμάτια στο κέντρο, θα είναι το τελευταίο πράγμα που γεύτηκες, αφού είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη.
* Κιουάνο/Kiwano
Το επίσημο όνομά του είναι Cucumis metuliferus αλλά είναι ευρύτερα γνωστό με το χαϊδευτικό του: αφρικανικό πεπόνι με κέρατα ή κιουάνο (kiwano).
Πρόκειται για τον καρπό μιας περικοκλάδας που συγγενεύει με το αγγούρι και το πεπόνι. Περισσότερο μοιάζει με το δεύτερο, μόνο που στη φλούδα του ξεχωρίζουν εξογκώματα - κερατάκια.
Αν και τρώγεται, το φρούτο αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο ως διακοσμητικό σε υψηλής αισθητικής πιάτα. Η σάρκα του είναι ρευστή και γευστική. Αν και η πατρίδα του είναι η Αφρική, καλλιεργείται επίσης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στη Χιλή, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
* Καρπούζι ....τετράγωνο
Αυτά είναι τα καλά νέα για τις νοικοκυρές που αγοράζουν καρπούζια και δεν ξέρουν πώς να το χωρέσουν στο ψυγείο τους.
Φρόντισε γι αυτές ένας Ιάπωνας αγρότης, αφού σκέφτηκε να καλλιεργήσει... τετράγωνα καρπούζια για εξοικονόμηση χώρου.
Για να το πετύχει, έβαλε τους σπόρους του φρούτου σε ένα γυάλινο κουτί και καθώς το καρπούζι μεγάλωνε, έπαιρνε το σχήμα της "μήτρας" που το φιλοξενούσε.
Τα καρπούζια αυτά κάνουν θραύση στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στους εύπορους καταναλωτές, αφού κοστίζουν 83 δολάρια το κομμάτι παρακαλώ!


http://i-diadromi.blogspot.com/
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...