ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

0 Το νησί Στάφα και οι εκπληκτικές σπηλιές του

Στις δυτικές ακτές της Σκωτίας βρίσκονται οι Εβρίδες, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο αποτελεί ένα εκτεταμένο και ποικιλόμορφο αρχιπέλαγος. Από τα περίπου 500 νησιά των Εβρίδων κατοικούνται μόνο τα 44. Το αρχιπέλαγος διαιρείται σε δυο ομάδες: τις Εσωτερικές και τις Εξωτερικές Εβρίδες. 
Το νησί Στάφα (Staffa) ανήκει στις εσωτερικές Εβρίδες. Δεν κατοικείται και είναι από τα μικρότερα νησιά των Εβρίδων (0,13 τετρ. μίλια). Είναι ηφαιστειογενές νησί, γνωστό για τα μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά του. Στις ακτές του νησιού υπάρχουν πολυάριθμες σπηλιές με στήλες βασάλτη, σκαλισμένες από τη βροχή, τα ρεύματα και τη θάλασσα.
Στην ανατολική ακτή βρίσκονται τα σπήλαια Goat και Clamshell. Το Clamshell έχει ύψος 10 μέτρα, η είσοδός του έχει πλάτος 6 μέτρα και το μήκος του είναι 45 μέτρα. Σε μια πλευρά του ξεχωρίζουν οι στήλες βασάλτη. Κοντά σε αυτή τη σπηλιά υπάρχει μια βραχονησίδα, η οποία στην ουσία είναι ένας σωρός από στήλες βασάλτη και η οποία φαίνεται μόνο κατά την άμπωτη.
Στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού βρίσκονται τα σπήλαια  Boat και Mackinnon. Το σπήλαιο Mackinnon, το οποίο είναι το 79ο μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο στον κόσμο,  με εσωτερική σήραγγα επικοινωνεί με το σπήλαιο Cormorant.
Το πιο διάσημο σπήλαιο του νησιού Στάφα είναι το σπήλαιο Fingal. Το Fingal είναι μια μεγάλη θαλάσσια σπηλιά και βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Έχει 20 μέτρα ύψος και 75 μέτρα μήκος και μια μεγάλη τοξωτή είσοδο. Έχει σχηματιστεί πάνω σε βράχια με εξαγωνικές στήλες βασάλτη.
Το μέγεθός του, η φυσική θολωτή οροφή του και οι απόκοσμοι ήχοι που παράγονται από την ηχώ των κυμάτων δίνουν στο σπήλαιο την ατμόσφαιρα ενός φυσικού καθεδρικού ναού. Το όνομα που έχει στην Κελτική γλώσσα είναι "An Uaimh Bhinn", που σημαίνει "Μελωδική σπηλιά".
Το νησί Στάφα δεν είναι εύκολος τόπος για να ζει κάποιος. Το 1772 κατοικήθηκε από μια οικογένεια, αλλά μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα ερήμωσε, προφανώς λόγω του πολύ άγριου χειμώνα. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι κυρίως τα θαλασσοπούλια. Φώκιες, δελφίνια, καρχαρίες, φάλαινες ζουν στα περιβάλλοντα νερά.
 Διοργανώνονται περιηγήσεις που επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τις σπηλιές, αλλά και τα puffins, που φωλιάζουν στο νησί μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.
Πηγές 1 2
http://aksioperierga.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...