ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

0 Τάιγκα-το μεγαλύτερο χερσαίο οικοσυστήμα του πλανήτη

Τάιγκα-ένα οικοσύστημα κωνοφόρων κυρίως δασών, που αποτελεί το 29% των δασικών εκτάσεων του πλανήτη. Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο οικοσύστημα και καλύπτει: στη Βόρια Αμερική το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και της Αλάσκας, την βόρεια Σκανδιναβία, ένα μεγάλο μέρος της Ρωσίας-κυρίως τη Σιβηρία-το βόρειο Καζακστάν, τη βόρεια Μογγολία και τη βόρεια Ιαπωνία. Οι μεγαλύτερες περιοχές βρίσκονται στη Ρωσία και στον Καναδά.



Δάσος ερυθρελάτης στην Αλάσκα
Έχει το χαμηλότερο ετήσιο μέσο όρο θερμοκρασίας μετά την τούνδρα. Το κλίμα είναι υποαρκτικό, με μεγάλο εύρος θερμοκρασίας μεταξύ των εποχών, αλλά οι μεγάλοι και κρύοι χειμώνες είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. 
Το καλοκαίρι είναι σύντομο και διαρκεί έναν έως τρεις μήνες και σίγουρα όχι πάνω από τέσσερις. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου, αλλά υπάρχουν περιοχές της τάιγκα-στη Σιβηρία και στην Αλάσκα-που η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει στους -10 βαθμούς. 
Το χειμώνα, που διαρκεί από 5-7 μήνες, η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Σε μεγάλο μέρος της τάιγκα το -20 είναι μια τυπική θερμοκρασία, για μια χειμωνιάτικη μέρα, και οι +18 βαθμοί, για μια καλοκαιρινή μέρα. 
Οι βροχοπτώσεις είναι λίγες και κυμαίνονται από 200-750 mm όλο το χρόνο.
Φωτογραφία  Kallerna
Το Εθνικό Πάρκο Helvetijarvi στη Φιλανδία
Η τάιγκα αποτελείται κυρίως από κωνοφόρα δέντρα, που είναι χαμηλότερα από αυτά στα δάση των νοτιότερων περιοχών. Το πεύκο, η ερυθρελάτη, το έλατο κυριαρχούν. 
Επίσης υπάρχουν μικρά πλατύφυλλα φυλλοβόλα δέντρα, όπως σημύδες, ιτιές και λεύκες, κατά κύριο λόγο στις περιοχές που ο χειμώνας δεν είναι πολύ κρύο. Στις νοτιότερες περιοχές υπάρχουν βελανιδιές, σφενδάμια, φτελιές, διάσπαρτα ανάμεσα στα κωνοφόρα.
Φωτογραφία  Borya
Τάιγκα στην ανατολική Σιβηρία
Μια μεγάλη ποικιλία ζώων φιλοξενούνται στα δάση της τάιγκα. Στα αρκτικά δάση του Καναδά ζουν 85 είδη θηλαστικών, 130 είδη ψαριών και 32.000 είδη εντόμων. Τα έντομα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ως επικονιαστές , αποικοδομητές και ως μέρος της τροφικής αλυσίδας. Αποτελούν τροφή για τα περισσότερα από 300 είδη πουλιών που ζουν στα δάση της τάιγκας.
Φωτογραφία  Arthur Chapman
Yukon, Καναδάς-μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια περνούν μέσα από την τάιγκα, όπως ο Ob, Yenisei, Lena και Mackenzie
Οι κρύοι χειμώνες και τα σύντομα καλοκαίρια κάνουν την τάιγκα ένα δύσκολο οικοσύστημα για τα ερπετά και τα αμφίβια, που εξαρτώνται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μόνο λίγα είδη. Μερικά πέφτουν σε υπόγεια χειμερία νάρκη.
Η τάιγκα είναι το σπίτι μερικών μεγάλων φυτοφάγων θηλαστικών, όπως η άλκη και ο τάρανδος-καριμπού, το ελάφι, το ζαρκάδι. Υπάρχει επίσης μια σειρά από τρωκτικά είδη, όπως κάστορες, σκίουροι, λαγοί και αρουραίοι.
Φωτογραφία  Bobisbob
Αρσενική άλκη
Όλα αυτά τα είδη έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες της τάιγκα.
Μερικά μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως η αρκούδα, τρώνε πολύ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να πάρουν βάρος και περνάνε τον χειμώνα πέφτοντας σε χειμερία νάρκη. Για άλλα ζώα η γούνα τους ή το φτέρωμά τους αποτελούν την προστασία τους από το κρύο.
Φωτογραφία  Arsen
Η καφέ αρκούδα-από τα μεγαλύτερα σαρκοβόρα της τάιγκα
Πολλά από τα άγρια ζώα της πανίδας της τάιγκα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ο κυριότερος λόγος είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, λόγω της υλοτομίας.
Φωτογραφία  Colchicum
Πευκοδάσος στη Ρωσία
Τα δάση της τάιγκα απειλούνται από:
 την ανθρώπινη δραστηριότητα-πρακτικές υλοτομίας κατά τις οποίες κόβονται τα δέντρα ολόκληρων περιοχών, με τη χρήση μεγάλων μηχανημάτων. Το έδαφος διαταράσσεται, το μεγαλύτερο μέρος της βιομάζας της περιοχής αφαιρείται, μαζί με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
τις κλιματικές αλλαγές-Ο αριθμός των ημερών με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-20 έως -40 βαθμούς Κελσίου) έχουν μειωθεί συστηματικά. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση του αριθμού των εντόμων, που καταστρέφουν τα δέντρα. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη νερού, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ανάπτυξης των δέντρων σε ξηρές περιοχές. Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
την αύξηση των εντόμων, που καταστρέφουν τα δέντρα.
Φωτογραφία  Xxxl
Χιονισμένο δάσος κοντά στο Archangelsk στη Ρωσία
Πολλά έθνη λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των δασών, απαγορεύοντας την υλοτομία, την εξόρυξη, την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και άλλες μορφές ανάπτυξης.
Φωτογραφία  Gierszep
Το Εθνικό Πάρκο Pukaskwa στο Οντάριο
Πηγή
http://aksioperierga.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...