ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

0 Καθολική πλέον η εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών σε ολόκληρο το Νομό Πρέβεζας.

 Καθολική είναι πλέον η εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. 

Στις αρχές του χρόνου (11-1-2012) είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με σχετικό χάρτη , όπου φαινόταν η εξάπλωση του εντόμου σε όλο το...
δυτικό παραλιακό τμήμα του Νομού από την Πάργα μέχρι και το Κανάλι.

Τα τελευταία ευρήματα των γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αφορούν την παρουσία του εντόμου στην περιοχή της Πρέβεζας καθώς και σε φοίνικες στην πόλη της Φιλιππιάδας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μετακινηθεί και προς την ενδοχώρα του Νομού.

Με απόφαση που εξέδωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις 4-10-2012, χαρακτηρίζει πλέον ως προσβεβλημένη περιοχή ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Το πλήρες κείμενο της Απόφασης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Υπενθυμίζουμε εν συντομία μερικές βασικές συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες φοινικοειδών, που έχουμε δημοσιεύσει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας:


1. Οι κάτοχοι φοινικοειδών που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα στα δέντρα τους θα πρέπει να επικοινωνούν με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, στο τηλέφωνο 26820 24768. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η κάμψη των νεότερων φύλλων προς τα κάτω (όψη "ομπρέλας). Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους κατόχους είναι φαγώματα στα φύλλα, η εύρεση κουκουλιών του εντόμου στο έδαφος γύρω από το φοινικόδεντρο ή και σκαθαριών στον κορμό και στις μασχάλες των φύλλων.
Για όλα τα παραπάνω έχουμε δημοσιεύσει αναλυτικά άρθρα με φωτογραφίες, τα οποία μπορεί να δείτε εδώ και εδώ .

2. Για την προστασία των δέντρων συνιστώνται ψεκασμοί με τα εγκεκριμένα σκευάσματα (χημικά ή βιολογικά). Σημειώνουμε ότι η καταπολέμηση του ρυγχοφόρου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με επιμέλεια και σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 20-30 μέρες) καθ' όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του εντόμου, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

 3. Απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών προς φύτευση τόσο εντός του Νομού όσο και από το Νομό Πρέβεζας προς άλλες περιοχές.

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
http://www.epirus-ellas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...