ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

0 Πολυβιταμίνες: τις χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες για να ανταπεξέλθει στις σωματικές και ψυχολογικές λειτουργίες της καθημερινότητας. Πόσες από αυτές όμως χρειάζονται...συμπλήρωμα;


Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Συνολικά το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται 13 βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να λειτουργήσει αρμονικά. Άρα με μία γρήγορη... ματιά θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι, όταν δεν υπάρχει επαρκές «απόθεμα» βιταμινών, τα σκευάσματα πολυβιταμινών πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα;


Οι απαιτούμενες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός περιλαμβάνουν τις (βιταμίνες) A, C, D, E, K και Β. Η ομάδα Β μάλιστα εμπεριέχει τις θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ.

Η πλειονότητα των βιταμινών υπάρχει στα τρόφιμα άρα μήπως οι πολυβιταμίνες είναι πλεονεξία; Το click@Life «ζυγίζει» τα υπέρ και τα κατά των πολυβιταμινών και σας τα παρουσιάζει.

Τι κάνουν οι πολυβιταμίνες;
Τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος εκτελούν χημικές αντιδράσεις προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός. Η βιταμίνη είναι ένα μόριο που το σώμα χρειάζεται για να πραγματοποιήσει ορισμένες αντιδράσεις. Επειδή όμως το σώμα αδυνατεί να δημιουργήσει επαρκή μόρια βιταμίνης για τον εαυτό του, ο οργανισμός θα πρέπει να τα συμπληρώσει μέσω της διατροφής ή των πολυβιταμινών.

Τα υπέρ...
Υπάρχουν κάποιες πολυβιταμίνες που οι ειδικοί προτείνουν σε αρκετούς ανθρώπους. Για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά φολικό οξύ για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους και αυτό γιατί, αν και η συγκεκριμένη βιταμίνη παράγεται καθημερινά από τον οργανισμό, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μίας εγκύου.

Επίσης οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αλλά και ειδικές κατηγορίες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, την οποία ο άνθρωπος λαμβάνει κυρίως από τον ήλιο, χρειάζονται να συμπληρώνουν τα ελλειμματικά ποσοστά του οργανισμού τους με βιταμίνες.

Αλλά και στην περίπτωση των παιδιών χρειάζονται πολυβιταμίνες προκειμένου να έχουν μία υγιή και δυνατή ανάπτυξη. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση καλύτερη πηγή βιταμινών είναι φυσικά τα τρόφιμα και ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

...και τα κατά
Αν όμως μία βιταμίνη είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες παίρνει κανείς τόσο το καλύτερο; Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν ο οργανισμός λαμβάνει υπερβολικές δόσεις πολυβιταμινών, περισσότερες δηλαδή από όσες χρειάζεται, τότε αυτό είναι επιβλαβές. Για παράδειγμα σε εγκύους δεν ενδείκνυται η χορήγηση βιταμίνης Α γιατί ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο. Επιπλέον ποσότητα μεγαλύτερη από 10mg βιταμίνης B6 σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης των άκρων ενώ υπερβολικές δόσεις βιταμίνης C ενδέχεται να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ποσότητα ή το είδος της κάθε βιταμίνης, που χρειάζεται ο οργανισμός ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής του καθενός.
Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ιατρικές παθήσεις, τα παιδιά, οι μητέρες που θηλάζουν ή άτομα με ιδιαίτερα περιοριστικές δίαιτες, όπως είναι οι χορτοφάγοι, μπορεί να χρειαστούν όλες τις διαφορετικές ποσότητες βιταμινών σε τακτά χρονικά διαστήματα ίσως και σε καθημερινή βάση.

Κάνοντας...αλχημίες
Η λήψη μεγάλης ποσότητας από μία συγκεκριμένη βιταμίνη ή διάφορες βιταμίνες δεν είναι καλή ιδέα. Και αυτό γιατί συγκεκριμένες ομάδες βιταμινών μπορεί να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση άλλων. Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος παρεμβαίνει στον τρόπο απορρόφησης του χαλκού και του σιδήρου. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ομάδες βιταμινών άρα η μείξη τους, όπως είναι κατανοητό, δεν συνίσταται ή τουλάχιστον δεν συνίσταται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Άρα ποιο είναι το συμπερασμα;
Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική αλλά αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η διατροφή καλύπτει το σύνολο των σκευασμάτων των πολυβιταμινών. Εάν βέβαια λόγω ειδικών συνθηκών, επιβάλλεται κάποιος να λαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες πολυβιταμινών, αυτό πρέπει να γίνει με την ειδική γνώμη και σύσταση του αρμόδιου γιατρού.
Σε περίπτωση που ο «ασθενής» αποφασίσει όμως να μην πάρει τις απαιτούμενες βιταμίνες αυτό ίσως έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, λόγω της αβιταμίνωσης που θα προκληθεί. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κάποιος δείξει «υπερβάλλοντα ζήλο» στη λήψη πολυβιταμινών, αυτό πολύ πιθανόν να προκαλέσει εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι βιταμίνες είναι μεν ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό αλλά η λήψη τους, εάν και εφόσον απαιτείται, πρέπει πάντα να γίνεται έπειτα από ιατρική παραίνεση, ειδικά αφού ένας υγιεινός τρόπος ζωής με μία ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον άνθρωπο αν πλήρες μείγμα φυσικών «πολυβιταμινών».
http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...