ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

0 Η «άγνωστη» Κάτω Σιλεσία

Τέσσερις ώρες από τη Βαρσοβία, έξι ώρες από την Πράγα, έξι ώρες από το Βερολίνο, η περιοχή της Κάτω Σιλεσίας στην Πολωνία υψώνεται απέναντι από τη Γερμανία και την Τσεχία και αποτελεί κατά μία έννοια το γεωγραφικό «κέντρο» της Ευρώπης.

Μεσαιωνικές υπαίθριες αγορές, αναγεννησιακά κάστρα και mountain spa κυριαρχούν στην περιοχή. Ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες της Πολωνίας κατευθύνονται σε δύο βασικούς προορισμούς, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία, η Κάτω Σιλεσία, στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και από ιστορικής και από ψυχαγωγικής άποψης.

Υπό την αυτοκρατορία της Αυστρο-Ουγγαρίας κι έπειτα της Πρωσίας, η Κάτω Σιλεσία είχε γερμανικό εθνοτικά χαρακτήρα μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, τα γερμανικά σύνορα μετακινήθηκαν ακόμη δυτικότερα και η περιοχή πέρασε υπό τον έλεγχο του πολωνικού κράτους. Ένα μικρό τμήμα της Σιλεσίας, σήμερα ανήκει στην Τσεχία.


Η πρωτεύουσα της Κάτω Σιλεσίας –το Wroclaw– έχει επιλεγεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη με τρένο από τις βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η σύνδεση μεταξύ των βασικών της πόλεων γίνεται με λεωφορείο. Μονοπάτια για ποδήλατο και πεζοπορία συνδέουν πολλά από τα μικρότερα χωριά της.

Μάιο με Σεπτέμβριο είναι η καλύτερη περίοδος για να την επισκεφθεί κανείς, ωστόσο η πολιτιστική και ευρύτερη δραστηριότητα στην περιοχή την κάνει προσιτή όλες τις εποχές του χρόνου. Το Wroclaw φιλοξενεί το κινηματογραφικό φεστιβάλ New Horizons ( www.nowehoryzonty.pl/?lang=en ) κάθε Ιούλιο, που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε ανεξάρτητες παραγωγές. Υπάρχει επίσης το διεθνές φεστιβάλ τέχνης δρόμου Buskerbus ( www.buskerbus.com/en ), που «ταξιδεύει» σε όλη την ευρύτερη περιοχή το Σεπτέμβρη, καθώς και μια σειρά μουσικών φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και αν βρεθείτε στην Κάτω Σιλεσία Το Δεκέμβρη, μην παραλείψετε μια βόλτα στις χριστουγεννιάτικές αγορές που φιλοξενούνται στα κέντρα των πόλεων.

Wroclaw
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Το καλύτερο μέρος για να μείνετε στην Κάτω Σιλεσία είναι το Wroclaw. Οι city developers βάζουν τις τελευταίες… πινελιές στον εκμοντερνισμό της πόλης, μια διαδικασία που ξεκίνησε ήδη από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η διαδικασία επιταχύνθηκε λόγω των αναγκών φιλοξενίας του ποδοσφαιρικού Euro 2012.

Το ένα μάτι στην αναδόμηση της πόλης ήταν στραμμένο στο παρελθόν της και το άλλο στο μέλλον της. Το Rynek, η μεσαιωνική υπαίθρια αγορά και πλατεία του Wroclaw αποκαταστάθηκε σε όλη της τη χρωματιστή αρχική «δόξα», με προσόψεις που ποικίλουν από το γοτθικό μέχρι το baroque της Αναγέννησης. Ανοιχτά καφέ, φοιτητικά μπαράκια, και μπουτίκ ρούχων βρίσκονται παντού στην πλατεία, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ζωντανή ατμόσφαιρα.

«Τεμαχισμένη» από τους διάφορους παραπόταμους του ποταμού Odra και ταυτόχρονα ενοποιημένη από δεκάδες γέφυρες, το Wroclaw είναι η «Βενετία της Ανατολής». Το παλιότερο κομμάτι της πόλης, λίγο βορειότερα του Rynek, είναι πρακτικά… νησί. «Βαρύ», με ναούς γοτθικού ρυθμού που αποκαλύπτουν το μεσαιωνικό ρόλο του Wroclaw σαν μεσαιωνικό θρησκευτικό κέντρο και μυτερά καμπαναριά που είναι τα πιο ψηλά σημεία της πόλης. Η καλύτερη στιγμή για να περπατήσετε το νησί, είναι Κυριακή μεσημέρι, οπότε και ο δυνατός ήχος από τις καμπάνες είναι λες και χτυπάει ίσια στο στήθος σου.

Swidnica
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μία περίπου ώρα δυτικά του Wroclaw, κοντά στο τριεθνές των πολωνικών, τσεχικών και γερμανικών συνόρων, βρίσκεται η Swidnica. Σε αντίθεση με το Wroclaw, η πόλη δεν υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου και τα σοκάκια της είναι γεμάτα με όμορφα πεπαλαιωμένες και φθαρμένες αρχιτεκτονικές δημιουργίες. Μια βόλτα στους δρόμους της Swidnica, που εκτείνονται και στις τέσσερις κατευθύνσεις από την κεντρική πλατεία της πόλης, είναι μια πρώτης τάξεως ματιά στην καθημερινότητα της επαρχιακής Πολωνίας. Σταματήστε είτε σε μια piekarnia, ή φούρνο, για μια φρέσκια φρατζόλα ψωμί, ή αλλιώς cukarnia, είτε σε ένα ζαχαροπλαστείο για ένα γευστικότατο κομμάτι κέικ.

Η Swidnica είναι καλή περίπτωση πόλης για να πάρετε μια καλή δόση από το βαθύ και περίπλοκο ιστορικά παρελθόν της Κάτω Σιλεσίας, που αγγίζει τα όρια της κρίσης ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, η Swidnica είχε μετατραπεί σε έπαθλο στη μάχη μεταξύ των καθολικών Αυστριακών Αψβούργων και των Πρώσων προτεσταντών. Η Πρωσία κέρδισε κι έτσι η πόλη έμεινε γερμανική για αιώνες.

Η Εκκλησία της Ειρήνης, ένα ογκώδες, εντυπωσιακό ξύλινο οικοδόμημα του 17ου αιώνα και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Swidnica. Η εκκλησία χτίστηκε σε διάλειμμα λίγων χρόνων ειρήνης για να συμβολίσει την προτεσταντική και καθολική συνύπαρξη. Το εμφανώς παραμελημένο γερμανικό νεκροταφείο είναι απομεινάρι της εποχής που η πόλη πέρασε από τα γερμανικά στα πολωνικά χέρια. Έχετε υπ’ όψη σας μερικές βασικές λέξεις στα πολωνικά, καθώς η χρήση αγγλικών δεν είναι ακριβώς διαδεδομένη στην πόλη…

Boleslawiec
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Boleslawiec θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πολιτιστική – καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Κάτω Σιλεσίας. Η αγγειοπλαστική, παράδοση της πόλης από τα μεσαιωνικά χρόνια, είναι και σήμερα ενεργή, με τα χαρακτηριστικά μπλε αγγεία να πωλούνται και διεθνώς.

Μια γερμανική παράδοση που συνεχίστηκε από τους Πολωνούς, όλα τα αγγεία του Boleslawiec φτιάχνονται στο χέρι, αλλά σε αλυσίδα παραγωγής, σχολαστικά διακοσμημένα με επίσης χειροποίητα σχέδια, ενώ κάθε ένα από τα τοπικά εργαστήρια έχει και τις ολόδικές του «πατέντες».
Μην ξεχάσετε να σταματήσετε και να βγάλετε μια ωραία φωτογραφία με μια τεράστια στάμνα, καθώς και να πιείτε ένα καφεδάκι στο καφέ που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην πόλη!

Klodzko
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ενώ το Wroclaw είναι η δεύτερη «Βενετία», το Klodzko μοιάζει περισσότερο με δεύτερη Πράγα. Με τις μπαρόκ ρυθμού εκκλησίες του, τις γέφυρες με τα αγάλματα και τους πολυάριθμους λοφίσκους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τη σύνδεση. Η ανακαινισμένη κεντρική πλατεία και αγορά της πόλης, είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από ανοιχτά καφέ και μπαρ για παγωτό.

Ένα φρούριο του 17ου αιώνα «κοιτάζει» την πόλη από ψηλά. Έργο του Πρωσικού στρατού που χρησιμοποιήθηκε αργότερα και από τους ναζί, πρόκειται για πραγματικό λαβύρινθο, και πάνω και κάτω από το έδαφος. Από ψηλά έχετε θέα στην κοιλάδα του Klodzko και στα γύρω βουνά. Το φρούριο είναι ανοιχτό 9-6 το καλοκαίρι και 9-3 όλες τις υπόλοιπες περιόδους.

Polanica Zdroj
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Γύρω από το Klodzko και διασπασμένες σε μεγάλη έκταση, βρίσκονται διάφορες πόλεις με το συνθετικό «zdroj» στο όνομά τους. Zdroj στα πολωνικά σημαίνει υγεία, και κάθε μία από αυτές τις πόλεις είναι, μεταξύ άλλων, προσδιορισμένη και ως «health spa». Μην πάει όμως ο νους σας σε μάσκες προσώπου με αγγούρια και μανικιούρ. Κατασκευασμένα στη βάση ενός δικτύου υπόγειων ποταμών που κατεβαίνουν από το βουνό και αφρίζουν με μεταλλικό νερό, αυτά τα «σπα υγείας» έχουν στόχο να σας ξανανιώνουν, να καταπολεμούν ασθένειες, να αναζωογονούν το σώμα.
Ο θεμέλιος λίθος της Polanica Zdroj είναι η αίθουσα κατανάλωσης, όπου το βουνίσιο μεταλλικό νερό καταναλώνεται κατευθείαν από την πηγή. Από υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι προβλήματα στη χώνεψη, η φήμη για τις δυνατότητες ίασης που δίνει τούτο το νερό ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί καταλύουν εκεί λόγω ιατρικών οδηγιών, είναι επίσης και πολύ καλή περίπτωση για όμορφα σαββατοκύριακα. Μονοπατάκια και ποδηλατόδρομοι που ενώνουν μικρά πολωνικά και τσεχικά χωριά, και μικρές ορεινές πόλεις, το καλύτερο μέσο εξερεύνησης της περιοχής είναι η πεζοπορία ή έστω το ποδήλατο.

Kliczkow
Φωτογραφία: http://kliczkow.com.pl
Περιοχή με έντονες μεσαιωνικές ρίζες, είναι λογικό να είναι γεμάτη κάστρα. Και όντως, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Υπάρχουν πάνω από 10 μεσαιωνικά και αναγεννησιακά συγκροτήματα κατοικιών, σε διάφορες καταστάσεις αποσύνθεσης ή και αναπαλαίωσης.

Το κάστρο Kliczkow είναι ένα από τα πλέον χρηστικά και λειτουργικά της Κάτω Σιλεσίας. Η κάποτε ατομική κατοικία ευγενούς έχει ανακαινιστεί και είναι πια ένα σύγχρονο ξενοδοχείο και spa, με δωμάτια που είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να συνδέουν αισθητικά το 17ο αιώνα με τη σύγχρονη εποχή. Τα σκοτεινό , υπόγειο κελάρι κρασιού του κάστρου για παράδειγμα, έχει γίνει spa, με αίθουσα μασάζ. Ο παλιός στάβλος έχει μετατραπεί σε πισίνα. Το δε εσωτερικό παρεκκλήσι με τους τοίχους από μαόνι, έχει γίνει… μπαρ.

Ο κήπος του κάστρου εκτείνεται προς το δάσος του Bory Dolnoslaskiet, ενώ επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να ενοικιάσετε ποδήλατο και να κάνετε το γύρο των κοντινών μικρών χωριών.
 http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...