ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

0 Σέριφος: ένα τυπικό κυκλαδονήσι με αμέτρητες, πανέμορφες παραλίες

Η Σέριφος είναι ένα τυπικό κυκλαδονήσι, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την παραδοσιακή νησιώτικη φυσιογνωμία του. Προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και είναι γεμάτο γαλήνια λιμανάκια, κάτασπρα χωριά και χρυσές αμμουδιές που εναλλάσσονται με άγριους ορεινούς όγκους, γυμνούς λόφους και μοναδικά τοπία.

Aνάμεσα στη Κύθνο και τη Σίφνο, σε ένα ονειρεμένο σκηνικό στη μέση του Αιγαίου, αλλά σε μικρή σχετικά απόσταση από την Αθήνα, βρίσκεται η Σέριφος ( http://bit.ly/Ngagwt ), ένα νησί με γυμνούς λόφους, εύφορες κοιλάδες, όρμους και απέραντες ακτές, αλλά και γραφικούς οικισμούς με κάτασπρα κυκλαδίτικα σπίτια.


Πρωτεύουσα του νησιού είναι η μαγευτική Χώρα, με τα όμορφα λευκά σπίτια της σκαρφαλωμένα σε έναν κατακόρυφο βράχο, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτα δρομάκια, να αποτελούν μέρος μόνο της ομορφιάς, μιας από τις πιο εντυπωσιακές πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Τα ασπρισμένα σπίτια «αγκαλιάζουν» το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή (στα 251 μέτρα) του απόκρημνου βράχου, αφήνοντας ανάμεσα τους να ξετυλιχθεί ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια που καταλήγουν στην κορυφή του λόφου, στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου.

Στην Πάνω Χώρα, μέσα στο κάστρο, το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου δεσπόζει πάνω από την όμορφη πλατεία, απ’ όπου ξεκινούν δρόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις. Χαμηλότερα, η πολύβουη πλατεία των Μύλων περικλείεται από μαγαζάκια και μπαράκια κάθε είδους, ενώ τα «λείψανα» των παλιών ανεμόμυλων, στέκουν για να θυμίζουν δραστηριότητες του παρελθόντος. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Στην Κάτω Χώρα, δίπλα από τον κλιμακωτό παλιό δρόμο, «κρύβεται» το θεατράκι του Συνδέσμου Σεριφίων με μαγευτική θέα στο Αιγαίο, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο, φιλοξενεί αντικείμενα όπως υφαντά, φυλαχτά, κεραμικά και οικιακά σκεύη και εργαλεία.

Το νησί έχει τρεις κύριους ασφαλτοστρωμένους δρόμους: Ο πρώτος οδηγεί από το Λιβάδι στη Χώρα. Μετά τη Χώρα ο δρόμος διακλαδίζεται. Ένας δρόμος καλύπτει το βόρειο και το ανατολικό τμήμα του νησιού (βόρειος περιφερειακός) και ο άλλος το νοτιοανατολικό (νότιος περιφερειακός). Και οι δύο διακλαδώσεις επιστρέφουν κυκλικά από τα νότια στο Λιβάδι.

Εκτός από τα 72 θαυμάσια ακρογιάλια της, η Σέριφος προσφέρει τη δυνατότητα για πληθώρα δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού στα 7 σηματοδοτημένα μονοπάτια της, καταδύσεις με φόντο παλιά ορυχεία (Μεγάλο Λιβάδι) ή το ναυάγιο του Β’ ΠΠ (Καλό Αμπέλι) κ.ά.,

Πέρα από τη Χώρα
Επίνειο της Χώρας είναι το Λιβάδι, ενώ άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος.

Το Λιβάδι, στα νοτιοανατολικά, αποτελεί την πύλη υποδοχής των επισκεπτών, καθώς είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού και έχει εξελιχθεί σε κέντρο της οικονομικής και τουριστικής κίνησης με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια, μπαράκια και καταστήματα και με τη μεγαλύτερη παραλία με αλμυρίκια σ’ όλο της το μήκος.
Τα Λιβαδάκια είναι ένας νέος οικισμός δίπλα στο Λιβάδι, με αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια παραλιακά και αμφιθεατρικά και με άμεση πρόσβαση στην ωραία παραλία, αλλά και το μοναδικό camping του νησιού, ενώ κοντά στο Λιβάδι βρίσκεται και ο Ράμος, που αναπτύσσεται επίσης γοργά.

Ο παλαιότερος, πέρα από τη Χώρα, παραδοσιακός οικισμός είναι το χωριό–φάντασμα, ο Πύργος, γειτονιά του γραφικού χωριού Παναγιά. Κατοικήθηκε από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι πρόσφατα που ερήμωσε (προ πενταετίας, περίπου). Παρά ταύτα ομόθυμα δεν το εγκαταλείπουν και δεν χάνουν ευκαιρία να τον ξαναζωντανέψουν, όπως με το ετήσιο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου ή ιδιωτικές γιορτές και επετείους.

Στον μυχό ενός καταγάλανου κόλπου στα βόρεια, η Γαλανή είναι ένα ακόμη παραδοσιακό χωριό του νησιού, αμφιθεατρικά χτισμένο, με απίστευτη γραφικότητα, δίκτυο κλιμακωτών πεζόδρομων και όμορφη θέα. Από εδώ ξεκινάει και μονοπάτι που καταλήγει στον πανέμορφο όρμο της Συκαμιάς με την εντυπωσιακή παραλία.

Αρκετά κοντά, το χωριό Κένταρχος (ή Καλίτσος), με τα ίδια κτιριολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, έχει σπίτια και αυλές με θέα τη θάλασσα και ένα καλντερίμι με πετρόχτιστα σκαλοπάτια, που καταλήγει μέσα από την κατάφυτη ρεματιά στη σκιερή αμμουδιά του ομώνυμου κόλπου.

Τα ίχνη της μεταλλευτικής δραστηριότητας που άλλοτε οδήγησε στην οικονομική άνθηση του νησιού, είναι ορατά ακόμη, στο πλούσιο σε ορυκτά Μεγάλο Λιβάδι και στον Κουταλά. Πριν τον οικισμό του Μεγάλου Λιβαδιού, βρίσκεται η μεγάλη μεταλλική σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος που στέκει εκεί αγέρωχη εδώ και χρόνια, μέσα στη θάλασσα. Υπάρχει επίσης ακόμα σύστημα σιδηροτροχιών, βαγονέτα και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στις εργασίες εξόρυξης.
Άλλοι οικισμοί του νησιού είναι το Μεγάλο Χωριό, ο Αβεσσαλός, η Συκαμιά, ο Πλατύς Γιαλός και ο Αϊ Γιάννης.

Παραλίες
Η Σέριφος, είναι νησί με παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα: Βραχώδεις ακτές, παραλίες με βότσαλο και χρυσές αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, είναι προσβάσιμες οδικώς, από γραφικά μονοπάτια, ή μέσω θαλάσσης.

Γνωστές παραλίες είναι το κοσμοπολίτικο Λιβάδι, τα Λιβαδάκια, το Καλό Αμπέλι, το Γάνεμα και η Βαγιά στον νότο, το Μαλλιάδικο, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Αβεσσαλός στα δυτικά, η Συκαμιά, ο Πλατύς Γιαλός και τα Δυο Γιαλούδια στα βόρεια και η Ψιλή Άμμος, ο Άγιος Σώστης, ο Άγιος Ιωάννης και η Λια στα ανατολικά.
Φωτογραφία: http://www.serifos.gr
Για το χάρτη του νησιού και για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.serifos.gr/htmlsite/greek/map.asp .

Πώς να πάτε
Καθημερινά από τον Πειραιά με συμβατικό οχηματαγωγό σε 4 ώρες και 15 λεπτά, ή ταχύπλοο οχηματαγωγό σε 2 ώρες και 15 λεπτά.

Τι να φάτε
Στη Σέριφο θα βρείτε φρεσκότατο ψάρι και άλλους θαλασσινούς μεζέδες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μαραθοτιγανίτες, λιαστές ντομάτες, τα τοπικά λουκάνικα και πηχτή στο τσουκάλι, αλλά και φάβα σε πανηγύρι, σκεπασταριά και τα τοπικά τυριά, μυζήθρες και ξυνομυζήθρες. Γνωστό είναι και το τοπικό κρασί.
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...