ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

0 Σκι στην Ελλάδα (μέρος 2ο)


Οι τελευταίες εξελίξεις από τα χιονοδρομικά σε Μέτσοβο, Περτούλι και Πήλιο



Πήλιο: Σκι με τους Κενταύρους


Το νυχτερινό σκι και το κεφάτο πάρτι που συνήθως ακολουθεί όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες στην πίστα Πυλώνες, η υψηλής προστιθέμενης αξίας φυσιολατρική εμπειρία της κατάβασης στη χαραγμένη μέσα σε δάσος από άγριες λεύκες και οξιές πίστα Πανόραμα, η δυνατότητα για après ski χαλάρωση και people watching στο snow bar του χιονοδρομικού (το μοναδικό στον κόσμο που είναι τόσο κοντά στη θάλασσα):

Μερικές μόνο από τις προσεκτικά σχεδιασμένες εμπειρίες που προσφέρει αυτό το εξαιρετικά οργανωμένο και ιδανικό για αρχάριους (επίσης ζευγάρια και χομπίστες) Χ.Κ., που έρχεται να ορθώσει το αισθητικό ανάστημα της προνομιακής τοποθέτησής του ανάμεσα στα best seller πηλιορείτικα χωριά απέναντι στο «ντεφό» του σχετικά χαμηλού ύψους του (μόλις 1.470μ.). Αν και στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος, καθώς κανένας από τους επισκέπτες του δεν φιλοδοξεί να έρθει εδώ για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στο σλάλομ ή στην κατάβαση πλαγιάς (σ.σ.: το προτιμούν όμως και έμπειροι σκιέρ λόγω της καλής κλίσης που έχουν οι πίστες του), προτιμώντας τη μοναδική εμπειρία μιας χαλαρής κατάβασης δίπλα στη θάλασσα με θέα το Άγιον Όρος και την άμεση επιστροφή μπροστά από το αναμμένο τζάκι της παραδοσιακής πέτρινης σουίτας του.

Με ιστορία 40+ χρόνων, από το 1967 που οι άνθρωποι του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου το δημιούργησαν στην κορυφή Αγριόλευκες, στη βορινή πλευρά του βουνού, παραμένει από τα πιο πολυσυλλεκτικά χιονοδρομικά και οι εγκαταστάσεις του είναι κάτι παραπάνω από άρτιες περιλαμβάνοντας parking 800 θέσεων κοντά στις πίστες, δύο σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια και ξενώνες, σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, ιατρείο και baby lift. Ημερήσιες κάρτες μπορείτε να εφοδιαστείτε και από σημεία πώλησης στο Βόλο.

Tip με νόημα: Μπορεί ο θρυλικός Μουτζούρης -το τρενάκι του Πηλίου που κατασκεύασε ο μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο και συνδέει τα Λεχώνια με τις Μηλιές- να μην κάνει διαδρομές το χειμώνα, αλλά η γύρω περιοχή έχει πολλά ακόμη χειμερινά καλούδια να προσφέρει στους υποψιασμένους επισκέπτες. Από τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της Βυζίτσας και την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών στις petite Μηλιές ως το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και το ιστορικό καφενείο Θεόφιλος (με τη μεγάλη τοιχογραφία του ομώνυμου λαϊκού ζωγράφου) στη Μακρινίτσα.

Αποστάσεις: από Αθήνα 346χλμ., από Θεσσαλονίκη 239χλμ., από Βόλο 27χλμ.
Υψόμετρο: 1.471μ.
Αναβατήρες: 3 εναέριοι, 1 συρόμενος, 1 baby lift
Πίστες: 3 κόκκινες, 1 μαύρη, 1 πράσινη • 1 lang-lauf
Ωράριο: καθημερινά 09:00 - 16:00
Website: www.skipilio.gr
Επικοινωνία: 24280 74048



Περτούλι: Οι Άλπεις της διπλανής πόρτας

Cross country ski ή διαδρομές με snowmobiles στα λευκοντυμένα αλλά πάντα φιλόξενα περτουλιώτικα Λιβάδια, νυχτερινά υπαίθρια πάρτι με δυνατές μουσικές και τεράστιες δάδες να φωτίζουν τον περιβάλλοντα χώρο και beyond ski δραστηριότητες (από έλκυθρα, χιονορακέτες και mountain bikes μέχρι 4x4 και ιππασία, πάντα ανάλογα με την εποχή και τον καιρό).

Όλα αυτά με φόντο την ελβετικού τύπου γαλήνη μιας πανοραμικής φύσης που γνωρίζει ότι η επιβλητική παρουσία της και μόνο (άγριες βουνοκορφές, ορεινοί χείμαρροι που σχηματίζουν ρυάκια, πυκνό δάσος από πανύψηλα έλατα, ειδυλλιακά ξέφωτα) αρκεί για να προσελκύσει και να ενθουσιάσει τους χειμερινούς ταξιδευτές. Πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά στην περίπτωση του συγκεκριμένου λιλιπούτειου –αλλά πολύ καλά οργανωμένου– χιονοδρομικού κέντρου, προνομιακά τοποθετημένου μόλις 40χλμ. από τα Τρίκαλα και 10χλμ. από την Ελάτη (αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων weekenders) με το σταθμό βάσης του να βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170μ. πάνω σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά που αντικρίζει την κορυφή του επιβλητικού Κόζιακα. Στην περίπτωση του Περτουλίου και του χιονοδρομικού του, προφανώς δεν είναι ο αριθμός και το μήκος των πιστών που κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά η δυνατότητα που σου δίνουν οι άνθρωποι που το τρέχουν να βιώσεις το χειμερινό όνειρο ευεξίας χωρίς το άγχος για το αν θα βρεις θέση στο parking ή ξαπλώστρα έξω από το σαλέ.

Παρά το μικρό του συγκριτικά μέγεθος, το Χ.Κ. είναι πλήρως εξοπλισμένο, καθώς διαθέτει τρεις πίστες συνολικού μήκους 1.800μ., τρία καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού, σχολή με έμπειρους δασκάλους, ιατρείο, δύο σαλέ (ένα στη βάση καθώς και ένα δεύτερο σαλέ στο σταθμό κορυφής) και τη δυνατότητα για tour στη χιονισμένη πλαγιά του χιονοδρομικού πάνω στον εναέριο αναβατήρα χωρίς να είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός σας με στολές, χιονοπέδιλα κ.λ.π.

Tip με νόημα: Μπορεί τα Μετέωρα και η λίμνη Πλαστήρα να είναι μια ανάσα μακριά (και τα δύο γνωστά και μη εξαιρετέα), η πραγματική, ωστόσο, πρόκληση για τον ταξιδιώτη εδώ κρύβεται στην εξερεύνηση των πιο απομακρυσμένων χωριών του Ασπροποτάμου με τα παλιά αρχοντικά (Χαλίκι, Ανθούσα, Τζούρτζια), τα πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια (με παλιότερο του Μίχου στην Ανθούσα) και τις βυζαντινές μονές (highlight αυτή του Τίμου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους).

Αποστάσεις: από Αθήνα 375χλμ., από Θεσσαλονίκη 256χλμ., από Τρίκαλα 40χλμ.
Υψόμετρο: 1.170μ. ως 1.340μ.
Αναβατήρες: 1 εναέριος, 1 συρόμενος, 1 baby lift
Πίστες: 1 κόκκινη, 1 μπλε, 1 πράσινη
Ωράριο: Καθημερινά 09:30 - 15:30
Επικοινωνία: 24340 91545, 24340 91297

Μέτσοβο: Χιόνι επί δύο


Αρχοντικά με σκαλιστές πέτρες και ξύλινη επένδυση, βαριές σκεπές και περίτεχνα χαγιάτια, γραφικά καλντερίμια, πέτρινες βρύσες, ήθη και έθιμα καλά φυλαγμένα, αυθεντικά φιλόξενοι άνθρωποι. Η σκαρφαλωμένη στις νότιες απολήξεις της βόρειας Πίνδου χιονισμένη πολιτεία του Μετσόβου κρύβει πολλά περισσότερα από την cult γραφικότητα για την οποία προδιαθέτει τον επισκέπτη η πρώτη επαφή. Τη χειμερινή ευεξία έρχονται να ολοκληρώσουν τα τρία (μικρά, αλλά νοικοκυρεμένα και λειτουργικά) χιονοδρομικά της πόλης.

Το πρώτο και το παλαιότερο βρίσκεται στην τοποθεσία Καρακόλι, πρωτολειτούργησε το 1968 υπό την ευθύνη του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό το ίδιο καθεστώς. Διαθέτει δύο πίστες –μία εύκολη και μία δύσκολη– οι οποίες εξυπηρετούνται από έναν εναέριο αναβατήρα, ενώ στη βάση του χιονοδρομικού στα 1.340μ. λειτουργεί και μια καφετέρια-σνακ μπαρ. Το δεύτερο και μεγαλύτερο –με έξι συνολικά πίστες– θα το συναντήσετε στο οροπέδιο Πολιτσιές, δίπλα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μέσα σε ένα δάσος από έλατα, πεύκα και οξιές

. Εδώ θα βρείτε καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού για σκι αλλά και snowboard, σχολή σκι, εστιατόριο και καφέ-μπαρ, πίστα με χιονοτσουλήθρες (το δυνατό του σημείο μαζί με την πίστα «Πολιτσώρα»), δύο κατασκευασμένες από συνθετικό τάπητα πίστες για all year ski και τη βάση του snow truck (όχημα με δύο βαγόνια) που ανάγει την περιήγηση στις χιονισμένες πλαγιές σε must do εμπειρία. Δύο χιονοστρωτήρες, ένα εκχιονιστικό καθώς και σύστημα τεχνητής χιόνωσης εγγυώνται την «παντός καιρού» –ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό δίπλα στον περίφημο αυχένα της Κατάρας– λειτουργία του.

Tip με νόημα: Μια επίσκεψη στο Κατώγι Αβέρωφ, ένα πολυδιάστατο πλέον θεματικό οινικό πάρκο που εντυπωσιάζει δικαίως τον επισκέπτη με τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα κελάρια και τους χώρους παραγωγής του οινοποιείου, είναι σχεδόν τόσο απογειωτική για τις αισθήσεις εμπειρία, όπως και η καθιερωμένη μίνι εξερεύνηση της άκρως φωτογραφίσιμης τεχνητής λίμνης των πηγών Αωού.


Χιονοδρομικό Προφήτη Ηλία

Αποστάσεις: από Αθήνα 420χλμ., από Θεσσαλονίκη 230χλμ., από Μέτσοβο 4χλμ.
Υψόμετρο: 1.360μ. ως 1.620μ.
Αναβατήρες: 3 συρόμενοι
Πίστες: 2 μαύρες, 2 κόκκινες, 2 μπλε
Λειτουργία: Σαββατοκύριακα και αργίες 09:00-16:00
Επικοινωνία: 26560 41095

Χιονοδρομικό Κέντρο στη θέση Καρακόλι

Αποστάσεις: από Αθήνα 420χλμ., από Θεσσαλονίκη 230χλμ., από Μέτσοβο 1,5χλμ.
Υψόμετρο: 1.340μ. ως 1.520μ.
Αναβατήρες: 1 εναέριος
Πίστες: 1 μπλε, 1 κόκκινη
Λειτουργία: Σαββατοκύριακα και αργίες 09:00 - 16:00
Επικοινωνία: 26560 41435

 http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...