ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

0 Ένας ''θησαυρός'' στο Αιγαίο!

Centauria raphanina
Το Αιγαίο!!!!!!! Με τα νησιά του, τις βραχονησίδες του, με τις ομορφιές του, τη θάλασσά του και την ιστορία του, αλλά και την στρατηγική του σημασία για τη χώρα, είναι πρωταγωνιστής της Ελλάδας!
Εκτός των άλλων είναι και βιολογικό φυσικό εργαστήριο  ο κάθε βράχος και το κάθε νησί του Αιγαίου.
Φυτά, βότανα που είναι μοναδικά στον κόσμο φύονται στα νησιά, ανθίζουν φθινόπωρο και άνοιξη και προκαλούν αλλά και προσκαλούν τους επιστήμονες να τα μελετήσουν.
Yuniperum microcarpa
Ένα φυτολόγιο για αυτά τα φυτά είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει,  από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος  Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μετά από έρευνα και μελέτη που κράτησε 25 χρόνια θα διατεθεί όλο το ερευνητικό υλικό για όσους ενδιαφέρονται για τα φυτά του Αιγαίου.
Helichrysum amorginum
Ο Θεόφραστος, πατέρας της Βοτανικής (3ος αιώνας π.Χ.), και ο Διοσκουρίδης, πατέρας της φαρμακογνωσίας (1ος αιώνας μ.Χ.), ήταν μεταξύ των πρώτων που μελέτησαν και κάνουν αναφορά στα φυτά του Αιγαίου.
Από τότε ακολούθησαν πλήθος ερευνητών που  μελέτησαν τη χλωρίδα των νησιών και σήμερα πάντα ανακαλύπτουν νέα είδη αλλά και παλαιά που δεν τα είχαν συναντήσει οι ερευνητές στις αναζητήσεις τους.
Mesebrianthia
Εδώ και έναν χρόνο, με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, έχει συγκροτηθεί μια 8μελής διεθνής επιτροπή (Ελλήνων, Γερμανών, Σκανδιναβών) προκειμένου του χρόνου τέτοια εποχή να έχει συντάξει έναν πλήρη και επικαιροποιημένο κατάλογο των φυτικών ειδών που απαντούν στον ελληνικό χώρο. 
 
Η ερευνητική αυτή ομάδα εργάζεται, εθελοντικά, χωρίς καμία χρηματοδότηση, για να ολοκληρώσει το σχετικό έργο. Η πρωτοβουλία μάλιστα θεωρήθηκε αρκετά σημαντική και πριν από περίπου έναν μήνα στις Πρέσπες υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας  μεταξύ των οκτώ ερευνητών, του προέδρου της Βοτανικής Εταιρείας και του διευθυντή του Βοτανικού Μουσείου και του Βοτανικού Κήπου του Βερολίνου (ερευνητικό κέντρο με παράδοση στη μελέτη της ελληνικής χλωρίδας) προκειμένου το τελευταίο να αναλάβει τη χρηματοδότηση της σχετικής έκδοσης στα αγγλικά. Και μάλιστα όχι απλά ενός καταλόγου αλλά μιας έκδοσης με σχόλια και φωτογραφικό υλικό.
Ophrys
Και επειδή κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί ''προς τι αυτή η μελέτη;; Τι βοηθά τους πολίτες;; Ποιον ενδιαφέρει;;''να πούμε ότι τα  φυτικά είδη είναι ένας φυσικός πόρος που μπορεί να διαχειριστεί ανάλογα ο άνθρωπος, πέραν των άλλων (τροφή, πρώτη ύλη, θεραπευτική), και στην εφηρμοσμένη γεωργία και ανθοκομία.
 
Πολλά είδη της ελληνικής χλωρίδας έχουν συγγένειες με τα καλλιεργούμενα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη γενετική βελτίωσή τους! Μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα αυτά από την Ολλανδία, δραστηριοποιούνται στον τομέα έντονα συλλέγοντας άγριες ποικιλίες, τις μελετούν και τις διατηρούν σε τράπεζες γενετικού υλικού για μελλοντικές έρευνες και εφαρμογές.
Helichrysum amorginum
Ο καθηγητής κ.Τζανουδάκης λέει:''Υπενθυμίζεται ότι το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δηλαδή η απώλεια βιοποικιλότητας, δεν αφορά μόνο τα άγρια και αυτοφυή είδη. Περισσότερο έντονο είναι το πρόβλημα αναφορικά με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες. Τοπικές ποικιλίες προσαρμοσμένες στα κλιματικά δεδομένα κάποιων περιοχών χάνονται είτε λόγω οριστικής εγκατάλειψης του τομέα της γεωργικής παραγωγής (βλ. τουριστικά νησιά) είτε λόγω της επικράτησης μονοκαλλιεργειών με ποικιλίες αυξημένης απόδοσης, αλλά με περισσότερες ανάγκες σε λίπανση και φυτοφάρμακα.
 
Η διατήρηση επομένως των παλαιών καλλιεργούμενων ποικιλιών, καθώς και αυτοφυών ειδών που έχουν συγγένειες με τα καλλιεργούμενα είδη, θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα πολύτιμες για το μέλλον της γεωργίας. Και όχι μόνο. Όταν μάθουμε ποια είδη έχουμε, τότε αρχίζουμε τη μελέτη τους προκειμένου να μάθουμε τη βιολογική πληροφορία που φέρουν και πώς η πληροφορία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των εφηρμοσμένων επιστημών, όπως η ιατρική, η φαρμακογνωσία, η αρωματοποιία, η γεωργία κ.ά.''

Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη έκδοση που αφορά τα φυτά του Αιγαίου είναι το έργο ''Χλωρίδα του Αιγαίου, Flora Aegae'' του αυστριακού βοτανικού K. H. Rechinger που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940!.
Limoniastrum monopetalum
Και μην νομίζετε ότι δεν έχουμε καθυστερήσει...Οι γείτονές μας οι Τούρκοι ήδη έχουν εκδώσει  το έργο ''Η  χλωρίδα της Τουρκίας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου'' με έτος ολοκλήρωσης το 1980, αλλά συνεχίζει να  επικαιροποιείται μεγαλώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού τα όποια καινούργια ευρήματα συγκεντρώνονται και εκδίδονται, με την αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος Ερευνών της Τουρκίας.
 
Οι εκδόσεις αυτές της Τουρκίας, περιλαμβάνουν και χάρτες...............που είναι σημαντικοί για μας...επειδή παρουσιάζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως τμήμα της Μικράς Ασίας και ως επαρχίες της Τουρκίας!!!!!!!!!
 
Να λοιπόν που η μελέτη αυτή είναι και Εθνικής σημασίας για τη χώρα μας.
Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι μια μελέτη των φυτών του Αιγαίου που κατά τη διάρκεια της κρίσης γύρω από τα Ίμια η πολιτική ηγεσία είχε έλθει σε επαφή με την ερευνητική ομάδα της Πάτρας και προμηθεύθηκε φωτογραφικό υλικό που απεδείκνυε ότι ως και το 1995 τα νησιά αυτά δεν τα θεωρούσαν γκρίζες ζώνες ούτε και αυτοί οι Τούρκοι, αφού μέλη της ομάδας προσέγγιζαν την ξηρά με τη βοήθεια πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού μας χωρίς οι γείτονες απέναντι να ενοχλούνται!
 
Έτσι εξυπηρετούνται και εθνικοί στόχοι με την δημοσίευση της μελέτης αυτής, εκτός από τη σπουδαιότητα που έχει αυτή καθαυτή η έρευνα !
Helichrysum amorginum
Στο Αιγαίο υπάρχει ένας θησαυρός! 
Και πόσοι άλλοι υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας!!!!!!!!!!!!!


Οι πληροφορίες είναι από εδώ
http://atenizodas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...