ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

0 Νέα ζωή για ξενοδοχείο του 19ου αιώνα



Ενα ξενοδοχείο του 19ου αιώνα ξαναζεί στη σύγχρονη Αθήνα. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Εμπορικόν», ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα της εποχής αυτής με τη συγκεκριμένη χρήση, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης: Επί της οδού Αιόλου 27, στην μικρή πλατεία της Αγίας Ειρήνης.



Το σημαντικό μάλιστα είναι, ότι μετά από την αποκατάστασή του το κτίριο θα ξαναγίνει ξενοδοχείο, που θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, σύμφωνα με την έγκριση που έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το τετραώροφο κτίριο είναι κηρυγμένο διατηρητέο από το υπουργείο ....

Πολιτισμού και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, γεγονός που εμπόδισε την κατεδάφισή του, όχι όμως και την εγκατάλειψη καθώς η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται τραγική:



Στην πρόσοψη οι σοβάδες έχουν πέσει, ορισμένα από τα διακοσμητικά στοιχεία, που ήταν ιδιαίτερα πλούσια _ γιρλάντες, γύψινες παραστάσεις με γυναικείες μορφές, μαρμάρινες παραστάδες, εξώστες και ελικοειδή φουρούσια, κορινθιακά επίκρανα _ έχουν υποστεί φθορές ή και έχουν εξαφανισθεί ενώ ο κεντρικός εξώστης του δεύτερου ορόφου έχει καταρρεύσει.



Κατεστραμμένη είναι και η στέγη, τα ξύλινα κλιμακοστάσια, τα πατώματα, οι οροφογραφίες που κοσμούσαν τους χώρους του και ο ζωγραφικός διάκοσμος. Παρ΄ όλα αυτά το οικοδόμημα μπορεί να επισκευαστεί και να επανέλθει στην αρχική του μορφή, όπως προκύπτει από την αρχιτεκτονική και τη στατική μελέτη, τις οποίες υπογράφει επιστημονική ομάδα με τον πολιτικό μηχανικό κ. Αργύρη Σταθόπουλο και την αρχιτέκτονα κυρία Σταυρούλα Δαμούλου.



Υπόγειο, ισόγειο (με δύο χώρους εκατέρωθεν της εισόδου όπου ανέκαθεν λειτουργούσαν καταστήματα), τρεις όροφοι και ένα μεταγενέστερο δώμα αποτελούν το κτίριο. Η κεντρική του είσοδος οδηγεί μέσω μιας μαρμάρινης σκάλας στο πατάρι όπου βρισκόταν η υποδοχή του ξενοδοχείου και από εκεί ξεκινά η ξύλινη κλίμακα για τους ορόφους.



Υστερα από την αποκατάστασή του όμως, το ξενοδοχείο θα διαθέτει πλέον 12 δωμάτια (αντί των 19 που είχε αρχικώς), στο ισόγειο θα διαμορφωθεί εστιατόριο και μπαρ ενώ στο δεύτερο όροφο προβλέπεται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ο γενικός χρωματισμός της όψης του κτιρίου εξάλλου, θα γίνει σε ανοιχτό ροδί (κατά προσέγγιση του χρώματος που προϋπήρχε), τα ανάγλυφα διακοσμητικά θα είναι λευκά, η ξύλινη είσοδος και τα γαλλικού τύπου κουφώματα θα είναι ανοιχτό γκρι, το μεταλλικό στέγαστρο και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα γκρι σκούρο.



Από τη στιγμή πάντως που θα ξεκινήσουν οι εργασίες θα απαιτηθεί περί το ένα έτος για την ολοκλήρωσή τους ώστε να επανενταχθεί το ξενοδοχείο στη ζωή της πόλης.



http://www.tovima.gr

http://www.kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...