ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

0 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΣΕΡΡΕΣ: Η ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΧΙΝΟΥ


Στα μέσα του 15ου αιώνα η "λίμνη των Σερρών" (δηλαδή η λίμνη Αχινού) ήταν κατά το πλείστον φέουδο της Μάρως, της χριστιανής Ελληνοσερβίδας μητριάς του Μωάμεθ του Πορθητή, της Δέσποινας Χατούν, όπως την αποκαλούσε ο ίδιος ο Μωάμεθ, που τιμητικά την είχε εγκαταστήσει στην Έζιοβα, τη σημερινή Δάφνη, όπου και ο ομώνυμος "Πύργος".

Προφανώς, κατά τα χρόνια εκείνα η λίμνη καταλάμβανε έκταση μεγαλύτερη και από αυτήν που εμφανίζεται στον διπλανό Αυστριακό χάρτη του 19ου αιώνα, οπότε κάλυπτε ολόκληρη την νοτιοανατολική πεδιάδα Σερρών (περίπου 250.000 στρ), από την Αμφίπολη έως την Κάτω Καμήλα, όπου οι εκβολές του ποταμού Στρυμόνα.


Η Κερκινίτης λίμνη του Αχινού, παλιός ναυπηγικός χώρος του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου,επικοινωνούσε με τη θάλασσα της Αμφίπολης κατεβάζοντας τις τριήρεις μέχρι τα πέρατα του κόσμου

.Σε χάρτη του 1927, η λίμνη "Ταχινού" περιορίζεται μέχρι τον σημερινό οικισμό Αχινού, όπου και οι εκβολές του Στρυμόνα. Η κοίτη του ποταμού μετατοπίζεται δυτικότερα, περνώντας έξω από το χωριό Φυτόκι (Ανθή), όπου μέχρι και σήμερα (1998) υπάρχουν κάποια ίχνη του. Εκτεταμένα έλη και τέλματα καλύπτουν την περιοχή από Αχινό μέχρι Κουμαριά.




(Φωτ.: Άποψη της λίμνης από
τα υψώματα της Ζίχνης, σε χαλκογραφία του 1831.

Η τέως λίμνη Αχινού ταυτίζεται με την Κερκινίτιδα λίμνη που αναφέρει ο Αρριανός (95-165 μ.Χ.) στην "Αλεξάνδρου Ανάβαση". Στην περιοχή αυτή βρίσκεται σήμερα το αρδευτικό δίκτυο.
(Φωτ.: Άποψη της λίμνης από τα υψώματα της Ζίχνης, σε χαλκογραφία του 1831.



Στο διπλανό χάρτη του 1910, η κυρίως λίμνη περιορίζεται μέχρι τον σημερινό οικισμό Πεπονιάς, όπου ήταν οι εκβολές του Στρυμόνα. Από την Πεπονιά μέχρι την Κουμαριά ο Στρυμόνας ακολουθούσε περίπου τη σημερινή του κοίτη, διαμέσου εκτεταμένων ελωδών εκτάσεων.

Έπειτα ήρθε η αποξήρανση της, ήρθε και η διευθέτηση του Στρυμώνα και το μεγάλο Φράγμα της Κερκίνης. Τα νερά τραβήχθηκαν. το χώμα στέριωσε και η γη πύκνωσε ανθρώπους ζωντανούς που ψάχνουν με δύναμη τα σωθικά της Πρόσφυγες από την Μ. Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη.
 
 Καθέλκυση της βυθοκόρου "AHINOS" (23/8/1931) στο λιμάνι του Πεθελινού που είχε κατασκευάσει η Monks-Ulen για τις ανάγκες των έργων. Η αποξήρανση της λίμνης Αχινού έχει αρχίσει. Αλλες δύο βυθοκόροι ("STRYMON" και "KERKINI") χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό.




Πέρασμα της λίμνης Αχινού, στην περίοδο 1916-1918. Η λίμνη ήταν αβαθής, με ποικίλη βλάστηση, ένας θαυμάσιος υγροβιότοπος. Τοπία παρόμοιου φυσικού κάλλους υπάρχουν σήμερα στο παραλίμνιο - παραποτάμιο δάσος που αναπτύχθηκε στο δέλτα του Στρυμόνα κατά την είσοδό του στην τεχνητή λίμνη Κερκίνη.


ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...