Η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσιάζει αύξηση το
2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ), εκ της
οποίας το μερίδιο της ελληνικής φέτας το 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί
των συνολικών γαλλικών εισαγωγών φέτας, ενώ το 2010 στο 34% περίπου
(αύξηση 4%).
Αυτά αναφέρονται σε έρευνα αγοράς του τομέα τυροκομικών προϊόντων στη
Γαλλία, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας
Παρισίων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε συνέχεια των κυριότερων εξαγωγών λευκών τυριών -τύπου «φέτας», η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με σταδιακή αύξηση σε 9.168.696 ευρώ το 2012 σε σχέση με τα 7.255.737 ευρώ το 2010. Η Ιταλία θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας λευκών τυριών -τύπου «φέτας» προς τη Γαλλία με την αξία των εξαγωγών της το 2011 να κυμαίνεται σε 5.035.948 ευρώ ενώ το 2012 διαπιστώνεται μικρή πτώση στα 4.398.724 ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει επίσης προς τη Γαλλία κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και κασέρι.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Τελωνείων της Γαλλίας, η αξία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων στο διάστημα 2010-2012, παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 9,46%. Συγκεκριμένα, το 2010 η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 1.059.073.627 ευρώ, το 2011 σε 1.144.372.753 ευρώ και το 2012 σε 1.159.367.380 ευρώ. Οι εισαχθείσες ποσότητες διαμορφώθηκαν σε 277.093.841 τόνους το 2010, 272.216.775 το 2011 και 280.313.402 το 2012, αντίστοιχα.
Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης τυροκομικών ειδών προς τη Γαλλία είναι οι: Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη χωρών εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων προς τη Γαλλία, με συνολική αξία 8.375.841 ευρώ το 2010 και 10.307.566 ευρώ το 2012, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 23 %. Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας προς τη Γαλλία παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 30% (9.720.152 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (7.452.387 ευρώ).
Επίσης, ως προς τη φέτα η αξία εισαγωγών της Γαλλίας παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ). Οι εισαγωγές του κεφαλοτυριού το 2010 κυμάνθηκαν στο επίπεδο των 43.273 ευρώ και το 2012 μειώθηκαν κατακόρυφα στα 12.236 ευρώ. Αντίθετα, η αξία εξαγωγών κεφαλοτυριού από τη Γαλλία παρουσίασε σταδιακή άνοδο της τάξεως του 23% κατά το διάστημα 2010-2012, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται το 2012 σε 116.357 ευρώ από 72.120 ευρώ το 2010.
Η Γαλλία θεωρείται η «χώρα του τυριού» με το εύρος των ειδών του να υπερβαίνει τα 400. Όσον αφορά τη μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο (το 92% των Γάλλων καταναλώνει τυροκομικά προϊόντα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 24 κιλά), ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών να προσεγγίζει τα 30 κιλά.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε συνέχεια των κυριότερων εξαγωγών λευκών τυριών -τύπου «φέτας», η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με σταδιακή αύξηση σε 9.168.696 ευρώ το 2012 σε σχέση με τα 7.255.737 ευρώ το 2010. Η Ιταλία θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας λευκών τυριών -τύπου «φέτας» προς τη Γαλλία με την αξία των εξαγωγών της το 2011 να κυμαίνεται σε 5.035.948 ευρώ ενώ το 2012 διαπιστώνεται μικρή πτώση στα 4.398.724 ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει επίσης προς τη Γαλλία κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και κασέρι.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Τελωνείων της Γαλλίας, η αξία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων στο διάστημα 2010-2012, παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 9,46%. Συγκεκριμένα, το 2010 η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 1.059.073.627 ευρώ, το 2011 σε 1.144.372.753 ευρώ και το 2012 σε 1.159.367.380 ευρώ. Οι εισαχθείσες ποσότητες διαμορφώθηκαν σε 277.093.841 τόνους το 2010, 272.216.775 το 2011 και 280.313.402 το 2012, αντίστοιχα.
Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης τυροκομικών ειδών προς τη Γαλλία είναι οι: Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη χωρών εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων προς τη Γαλλία, με συνολική αξία 8.375.841 ευρώ το 2010 και 10.307.566 ευρώ το 2012, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 23 %. Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας προς τη Γαλλία παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 30% (9.720.152 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (7.452.387 ευρώ).
Επίσης, ως προς τη φέτα η αξία εισαγωγών της Γαλλίας παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ). Οι εισαγωγές του κεφαλοτυριού το 2010 κυμάνθηκαν στο επίπεδο των 43.273 ευρώ και το 2012 μειώθηκαν κατακόρυφα στα 12.236 ευρώ. Αντίθετα, η αξία εξαγωγών κεφαλοτυριού από τη Γαλλία παρουσίασε σταδιακή άνοδο της τάξεως του 23% κατά το διάστημα 2010-2012, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται το 2012 σε 116.357 ευρώ από 72.120 ευρώ το 2010.
Η Γαλλία θεωρείται η «χώρα του τυριού» με το εύρος των ειδών του να υπερβαίνει τα 400. Όσον αφορά τη μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο (το 92% των Γάλλων καταναλώνει τυροκομικά προϊόντα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 24 κιλά), ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών να προσεγγίζει τα 30 κιλά.
http://www.newsbomb.gr/prionokordela/galloys#ixzz2R4x5oMbb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου