ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

0 Η Εσθονία πέρα απ' το Ταλίν

Σε διάστημα μόλις μιας γενιάς, η μικροσκοπική Εσθονία, βγήκε από τη ρωσική σφαίρα επιρροής και άπλωσε τα… χέρια της προς την Ευρώπη. Ο έρωτας όμως φαίνεται πως ήταν αμοιβαίος. Οι Ευρωπαίοι λάτρεψαν τις ομορφιές του Ταλίν, ωστόσο έχει πολλά να προσφέρει και η υπόλοιπη Εσθονία.

Ενώ οι κλασικές ομορφιές της πρωτεύουσας της Εσθονίας ( http://bit.ly/P5ctzM ) είναι σε γενικές γραμμές, κάθε άλλο παρά άγνωστες στο πλατύ ταξιδιωτικό «κοινό», τα 1500 νησιά και νησάκια της βορειότερης βαλτικής χώρας, αποτελούν έκπληξη για τους λιγότερο μυημένους στα «μυστικά» της χώρας. Το ίδιο και η πλούσια πανίδα της και οι βόλτες μέσα στις ελώδεις εκτάσεις στα εθνικά πάρκα, οι απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές, τα εντυπωσιακά παλιά κάστρα, τα γεμάτα ενέργεια και κέφι μουσικά φεστιβάλ και μια φοβερή κουζίνα που έλκει την καταγωγή της από τη μίξη του σκανδιναβικού με το βαλτικό πνεύμα.


Το Ταλίν ( www.tourism.tallinn.ee/eng ) δεν πρέπει να το χάσετε για κανέναν λόγο, αλλά μην παραλείψετε και τις άλλες πόλεις, αλλά και τα μέρη που περιμένουν να σας μαγέψουν (όπως περιγράφονται από το Lonely Planet), έξω από τα όρια των μεγάλων αστικών κέντρων.

Tartu: για τους λάτρεις των πόλεων
Η δεύτερη πιο φημισμένη πόλη της Εσθονίας είναι το Tartu (με πληθυσμό 100.000 κατοίκων), που διεκδικεί τον τίτλο της πνευματικής πρωτεύουσας της χώρας ( www.visittartu.com ) – οι ντόπιοι μιλούν για ένα ιδιαίτερο «πνεύμα του Tartu», που δημιουργείται από το ρετρό, σε στυλ 19ου αιώνα αισθητικό αποτύπωμα με τα ξύλινα σπίτια και τα αρχοντικά οικήματα, αλλά και από τα πανέμορφα πάρκα και τις όχθες του ποταμού που το διατρέχει. Το Tartu είναι η πρώτη πόλη της Εσθονίας σε φιλοξενία πανεπιστημιακών, με τους φοιτητές να αποτελούν το 1/5 του συνολικού πληθυσμού. Αυτό προσδίδει μια θορυβώδη ζωτικότητα στο κατάφυτο και γραφικό περιβάλλον της, ενώ δίνει κι έναν «κουλτουριάρικο» τόνο, πρωτόγνωρο για το μέγεθος της πόλης.

Pärnu: για τους λάτρεις της παραλίας
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ντόπιες οικογένειες, μεθυσμένα νιάτα και Φινλανδοί που κάνουν τις διακοπές τους, ενώνονται σε μια συλλογική «σπονδή» στον ηλιόλουστο καιρό, την ώρα που βολτάρουν αμέριμνοι στις πανέμορφες παραλίες, τα τεράστια πάρκα, και στο γραφικό ιστορικό κέντρο του Pärnu, του μεγαλύτερου και πιο γνωστού εσθονικού παραθαλάσσιου θέρετρου. Σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη, το Pärnu είναι συνώνυμο με τη χαρά κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Ένας Εσθονός, με μια αρκετά μεγάλη δόση υπερβολής το ονόμασε «Εσθονικό Miami», συνήθως όμως αποκαλείται με το πιο πεζό αλλά και πιο ρεαλιστικά ορθό όνομά του, δηλαδή «καλοκαιρινή πρωτεύουσα του έθνους».

Saaremaa: Γι’ αυτούς που αγαπούν τα νησιά
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Είναι το μεγαλύτερο από τα 1500 και πλέον νησιά που εκτείνονται πέρα από τις εσθονικές ηπειρωτικές ακτές. Το Saaremaa, χτυπάει το… καμπανάκι στο μυαλό του ταξιδιώτη και τον καλεί επίμονα να το επισκεφτεί. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν συνοριακή ζώνη, άρα ήταν σχεδόν απροσπέλαστο. Η υποχρεωτική απομόνωση δημιούργησε τους όρους για μια απείραχτη εξοχή – οι αγροτικές παραδόσεις έτσι κι αλλιώς ευδοκιμούν στην περιοχή, ενώ τα μυροβόλα πευκοδάση και τα άλση διεγείρουν την καρδιά των ντόπιων. Μολονότι το περιβάλλον είναι γεμάτο από ήρεμα χωριουδάκια, αχυρένιες σκεπές και ανεμόμυλους, η ζωή του νησιού δε μοιάζει παγωμένη στο χρόνο. Οι μακρές καλοκαιρινές ημέρες δημιουργούν ρεύμα προς τις παραλίες, προς διάφορα τοπικά φεστιβάλ χορού και γερές δόσεις από τη θρυλική τοπική μπύρα. Επιπλέον, κομψοί Εσθονοί, δοκιμάζουν τα νέα spa στην πιο γνωστή και τουριστική πόλη του νησιού, το Kuressaare (πράγμα που δίνει στο νησί την ανεπίσημη ονομασία «Spa-remaa»).

Lahemaa: Για τους φυσιολάτρες
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Στα 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Ταλίν (στο δρόμο για τα ρωσικά σύνορα), το Εθνικό Πάρκο Lahemaa ( www.visitestonia.com/en/holiday-destinations/national-parks/lahemaa ) αποτελεί την τέλεια απόδραση από το περιβάλλον της μεγάλης πόλης. Η Lahemaa, η «γη των κόλπων», είναι ένας μικρόκοσμος που συνενώνει τα φυσικά κάλλη ολόκληρης της χώρας: μια έκταση ακτών με μικρές χερσονήσους και όρμους, συν μια πλούσια ενδοχώρα με πευκοδάση, καφέ αρκούδες, λύγκες και λύκους. Οι επισκέπτες λαμβάνουν πρωτόγνωρα ζεστή φιλοξενία, σε ανακαινισμένα αρχοντικά του 18ου αιώνα, σε ξενώνες και κινητές κατασκηνώσεις κοντά στην ακρογιαλιά, ενώ υπάρχει και εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών μες στο δάσος για περιπατητές, ποδηλάτες και ιππείς.

Muhu: για τους οπαδούς της χλιδής
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Στο νησί Muhu, το Pädaste Manor ( www.padaste.ee ) είναι πιθανότατα το πιο πολυτελές μέρος για να καταλύσετε σε ολόκληρη την Εσθονία– ενώ διεκδικεί με αξιώσεις και τον τίτλο του καλύτερου μέρους για να επιδοθεί κανείς σε «βιαιοπραγίες» γαστριμαργικού τύπου, αγγίζοντας τα όριά του στο θέμα του φαγητού. Σε μια περιποιημένη έκταση κοντά σε όρμο, το θέρετρο αποτελείται από ένα εκπληκτικά αναπαλαιωμένο αρχοντικό - έπαυλη (δωμάτια για διαμονή και εστιατόριο), ένα carriage house (με περισσότερα δωμάτια, ιδιωτικό σινεμά και κέντρο σπα), καθώς κι ένα ξεχωριστό οίκημα «πάνω στη θάλασσα» με brasserie και υπαίθριο χώρο στην ταράτσα του.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εκπληκτική, από τη χρήση της τεχνολογίας για το κάθε τι, μέχρι την πανέμορφη επίπλωση με αντίκες, τα τοπικά πανέμορφα κεντήματα, μέχρι τα βότανα, τη λάσπη και το μέλι που χρησιμοποιούνται στις τοπικές θεραπείες με spa. To «Alexander», το εστιατόριο του συγκροτήματος, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις όλων των καταλόγων με τα καλύτερα εστιατόρια της Εσθονίας.
http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...