ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

0 Πύλες Παλιάς Πόλης: Τί μυστικά κρύβουν τα ονόματά τους;


http://rodius.blogspot.com/

Από πού πήραν οι πύλες της Παλιάς Πόλης της Ρόδου το όνομά τους και σε τι εξυπηρετούσαν τους Ιππότες; «Ξεκλειδώσαμε» τα κρυμμένα μυστικά τους...
Περισσότερες από δέκα πύλες, είσοδοι από τη Νέα στην Παλιά Πόλη... το χτες και το σήμερα. Τα ονόματά τους έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτίνουν φόρο τιμής είτε σε κάποιον Άγιο, είτε σε κάποιον Μέγα Μάγιστρο.
ΠΥΛΗ D'AMBOISE Η πιο εντυπωσιακή από εκείνες της Παλιάς Πόλης που οδηγεί στο παλάτι από τη λεωφόρο Δημοκρατίας της Νέας Πόλης. Ονομάστηκε έτσι από τον Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών Emery d' Amboise. Είναι πλαισιωμένη από δύο επιβλητικούς προμαχώνες και φέρει το θυρεό του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών και το οικόσημο των d' Amboise.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΥΛΗ (ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ) Για την πλέον άμεση πρόσβαση στην Πλατεία Ιπποκράτους με το σιντριβάνι-meeting point της Παλιάς Πόλης, θα χρησιμοποιήσετε φυσικά την Πύλη της Θάλασσας ή Πύλη του Λιμανιού. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και «πολυσύχναστες» πύλες. Πιθανότατα οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι προσφέρει πρόσβαση στη θάλασσα και το λιμάνι. Δεξιά και αριστερά της μπορεί κανείς να διακρίνει δύο τεράστιους πύργους με πολεμίστρες, στο πάνω εξωτερικό τμήμα της, ενώ πάνω από το τόξο της, βρίσκεται ο θυρεός του τάγματος. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ανάγλυφες οι μορφές της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Πέτρου.
ΠΥΛΗ ΤΑΡΣΑΝΑ Ή αλλιώς πύλη «Ναυστάθμου». Οι μεγάλες διαστάσεις του ανοίγματός της οδήγησαν τους αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι εντός των τειχών λειτουργούσε ένα ναυπηγείο (μέχρι τον 15ο αιώνα) και τα πλοία που φτιάχνονταν ή επισκευάζονταν εκεί μετακινούνταν μέσω αυτής από και προς το λιμάνι. Σημαντική λεπτομέρεια: πρόκειται για μία από τις εισόδους οχημάτων στην Παλιά Πόλη!
ΠΥΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ονομάστηκε έτσι από την εκκλησία της Παναγιάς του Μπούργκου, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά της και από την οποία σώζονται μόνο τρεις αψίδες. Αποτελούσε κύρια είσοδο στο Μπούργκο, τη συνοικία δηλαδή του λαού, των εμπόρων και των Εβραίων. Από εδώ θα μπείτε για να φτάσετε στην πλατεία με τους Ιππόκαμπους, ένα από τα κλασικά σημεία συνάντησης στη Μεσαιωνική Ρόδο.
ΠΥΛΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Κοντά στον ομώνυμο ξενώνα, η πύλη που είναι γνωστή και ως « Πύλη των Μύλων» -καθώς στο παρελθόν υπήρχαν αρκετοί στην περιοχή- οδηγεί κατευθείαν στο εμπορικό λιμάνι από την παλιά εβραϊκή συνοικία. Στο επάνω μέρος της, μπορεί κανείς να δει το θυρεό του τάγματος καθώς και ένα οικόσημο - κατά πάσα πιθανότητα του Μαγίστρου d' Aubusson.
ΠΥΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Πρόκειται για μια πολύ κεντρική και σημαντική πύλη, από την οποία θα περάσετε δεκάδες φορές, μιας και είναι η συνηθέστερη είσοδος στην Παλιά Πόλη από το Μανδράκι. Μπορείτε να μπείτε με αυτοκίνητο για να πάτε στην Πλατεία Σύμης, όπου βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης και η Δημοτική Πινακοθήκη.
ΠΥΛΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Επιλέξτε την, εάν θέλετε να βρεθείτε κατευθείαν στο νότιο τμήμα της Παλιάς Πόλης! Καταλήγει στον ομώνυμο πύργο -εξού και το όνομα- ενώ η κατασκευή της χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Πήρε την τελική μορφή της από τον Μάγιστρο d' Aubusson. Από εδώ μέχρι την πύλη της Κοσκινούς το τείχος είναι ιδιαίτερα παχύ, με εσωτερικές ενισχύσεις και πύργους.
ΠΥΛΗ ΚΟΣΚΙΝΟΥΣ (ΠΥΛΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ) Η πύλη της Κοσκινούς, που πιθανότατα ονομάστηκε έτσι επειδή οδηγούσε στο δρόμο για το ομώνυμο χωριό, βρίσκεται στο νότιο τμήμα των τειχών. Ονομάζεται, επίσης, πύλη του Αγίου Ιωάννη, λόγω της γειτνίασής της με τον ομώνυμο πύργο, ή Κόκκινη Πύλη, εξαιτίας των μεγάλων σφαγών που έγιναν εδώ κατά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Στο σημείο αυτό κατ' εξαίρεση, εκτός από το θυρεό του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών υπάρχει και αυτός του Μεγάλου Μαγίστρου J. De Milly. Δεν είναι ιδιαίτερα... «διάσημη», καθώς χρησιμοποιείται κυρίως από ντόπιους που μένουν στην περιοχή. Εδώ διακρίνεται ολοκάθαρα το λιγότερο τουριστικό πρόσωπο της Μεσαιωνικής Πόλης.

travelstyle.gr
http://rodius.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...