ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

0 Ακόμα και τα ψάρια χρησιμοποιούν εργαλεία, επιβεβαιώνει

Το C.schoenleinii χρησιμοποιεί το βράχο ως αμόνι για να σπάσει ένα δίθυρο μαλάκιο (Πηγή: Scott Gardner)  
Το C.schoenleinii χρησιμοποιεί το βράχο ως αμόνι για να σπάσει ένα δίθυρο μαλάκιο

Στην αρχή νομίζαμε ότι είναι ανθρώπινο προνόμιο, αργότερα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι το κάνουν και οι πίθηκοι, ορισμένα πουλιά, ακόμα και τα χταπόδια. Τώρα, οι φωτογραφίες που τράβηξε ένας δύτης στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας δείχνουν ότι και τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιούν κάποια υποτυπώδη εργαλεία.

Το Choerodon schoenleinii, ένα ψάρι στην οικογένεια του γύλου, φωτογραφήθηκε να κρατά ένα οστρακοειδές στο στόμα του και να το χτυπά πάνω σε ένα βράχο μέχρι να σπάσει το κέλυφός του.

Οι εικόνες που συνέλεξε ο επαγγελματίας δύτης Σκοτ Γκάρντερ είναι τα πρώτα ντοκουμέντα για τη χρήση εργαλείων από ψάρια, αναφέρει αυστραλιανή ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Coral Reefs.

Σύμφωνα με τον Κούλουμ Μπράουν, μέλος της ομάδας στο Πανεπιστήμιο Μακουάρι του Σίδνεϊ, οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν προηγούμενες ανέκδοτες αναφορές που δεν ήταν μέχρι σήμερα δυνατό να διασταυρωθούν.

Ορισμένοι επιστήμονες πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το χτύπημα ενός δίθυρου μαλάκιου στο βράχο συνιστά πραγματική χρήση εργαλείου.

Σχολιάζοντας την είδηση στο περιοδικό Science, η Ελισαμπέτα Βισαλμπέργκι του Ινστιτούτου Γνωστικών Επιστημών και Τεχνολογιών της Ρώμης αναφέρει ότι, σύμφωνα με έναν αυστηρότερο ορισμό, η χρήση εργαλείων αφορά ζώα που μπορούν να κρατούν ή να μεταφέρουν το εργαλείο, το οποίο σε αυτή την περίπτωση είναι ο βράχος.

Το C.schoenleinii, υποστηρίζει η ερευνήτρια, δεν χρησιμοποιεί πραγματικά εργαλεία αλλά ένα «πρωτο-εργαλείο», όπως κάνουν για παράδειγμα και οι γλάροι όταν αφήνουν τα οστρακοειδή να πέσουν από μεγάλο ύψος για να σπάσουν.

Ο Δρ,Μπράουν, από την πλευρά του, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός για το τι συνιστά χρήση εργαλείων.

Υποστηρίζει όμως ότι δεν είναι λογικό να ισχύουν για τα ψάρια οι κανόνες που διατυπώθηκαν για τις συμπεριφορές των πρωτευόντων θηλαστικών ή των πτηνών: τα ψάρια δεν έχουν άκρα για να πιάνουν και να μεταφέρουν εργαλεία, ενώ η διαβίωση στο νερό θέτει φυσικούς περιορισμούς που δεν ισχύουν στον αέρα.

«Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσεις ένα σφυρί κάτω από το νερό» λέει ο ερευνητής.

Η δημοσίευση της ομάδας του ξεκινά με τον ορισμό: «χρήση εργαλείων είναι η χρήση ενός εξωτερικού αντικειμένου ως λειτουργικής επέκτασης του χεριού ή του στόματος».

Το έξυπνο ψάρι της Αυστραλίας χρησιμοποιεί τον βράχο ως αμόνι, συμπεριφορά που καλύπτεται από τον παραπάνω ορισμό. 
http://obelix7.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...