ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

3 Τα 50 καλύτερα μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκευθείς (No 18-14): Δυτική Μακεδονία


Βάλια Κάλντα
Η Εγνατία Οδός τους έφερε πιο κοντά σε όλη την Ελλάδα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τρεις από τους ωραιότερους νομούς μας, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Καστοριά.




Γρεβενά

17. Βάλια Κάλντα

Τα χρώματα των εποχών στη Βάλια Κάλντα
Η καρδιά της Βάλια Κάλντα χτυπάει στο Αρκουδόρεμα. Προορισμός σας είναι η Βωβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου, από το οποίο, αφού οπλιστείτε με θάρρος και αντοχή, θα αρχίσετε την πεζοπορία προς το Αρκουδόρεμα. Στόχος σας η περίφημη Κολυμπήθρα, το σημείο όπου μεγάλα βράχια σχηματίζουν μια φυσική στέρνα με νερά γάργαρα και ορμητικά και τόσο παγωμένα που μάλλον η βουτιά δε φαίνεται καλή ιδέα. Προγραμματίστε το ταξίδι σας για εδώ αρχές Απριλίου, όταν υποχωρεί το χιόνι.

16. Αρκουδόρεμα

Το Αρκουδόρεμα με την Κολυμπήθρα (επάνω) και η Βωβούσα (κάτω δεξιά)
Από εδώ μπορείτε να:
- Γνωρίσετε την πολυτραγουδισμένη Σαμαρίνα. Το μεγαλύτερο βλαχοχώρι και το ψηλότερα χτισμένο παραδοσιακό χωριό όλων των Βαλκανίων. Κατηφορίστε μέχρι το Ναό της Μεγάλης Παναγίας, με τον πλάτανο που έχει φυτρώσει στη στέγη του Ιερού.
- Προσπεράσετε τα δελεαστικά ατμοσφαιρικά καφέ του χωριού Σπήλαιο και να πάρετε το μονοπάτι, κάτω από το σχολείο, που σας κατεβάζει στο Φαράγγι της Πορτίτσας με το υπέροχο τοξωτό γεφύρι. Προσοχή γιατί η ανάβαση της επιστροφής δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.
- Δείτε οστά μαμούθ, ρινόκερων και αιλουροειδών που βρέθηκαν στην περιοχή και εκθέτονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς (τηλ. 2462041791, 2462351500)
- Συνεχίσετε την ανάβασή σας προς τις Δρακολίμνες Φλέγγα
Το Περιβόλι (αριστερά) είναι το πιο κοντινό χωριό στην είσοδο για τη Βάλια Κάλντα από Γρεβενά. Η περίφημη γέφυρα και το φαράγγι της Πορτίτσας (δεξιά)
Μη φύγετε αν δεν:
- Δοκιμάσετε νοστιμότατα ψητά στις χασαποτεβέρνες της Βωβούσας με βεράντες που έχουν εξασφαλίσει την καλύτερη θέα προς τον Αώο.
-Εντοπίσετε την ταβέρνα Αετοφωλιά της Πίνδου, στο δρόμο που ενώνει το Σπήλαιο με το Περιβόλι. Ό,τι και αν έχετε ακούσει είναι λίγο. Αξεπέραστη σπεσιαλιτέ το αγριογούρουνο στιφάδο.
- Τιμήσετε την «πρωτεύουσα» των μανιταριών. Το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε τις διαφορετικές ποικιλίες τους είναι το εστιατόριο Αυλαίς στην πόλη των Γρεβενών.
Οι δρακολίμνες Φλέγγα (επάνω), η Αετοφωλιά της Πίνδου (αριστερά), ο πλάτανος στο Iερό του Ναού της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα (κέντρο), στις όχθες μιας από τις λίμνες Φλέγγα (δεξιά)



Καστοριά

15. Λίμνη Καστοριάς

Η μαγική λίμνη της Καστοριάς (επάνω), ο παραδοσιακός οικισμός της Κορέστειας με τα πλίνθινα σπίτια (αριστερά & κέντρο) και δρομάκι στο Ντολτσό (δεξιά)
Η εικόνα της Λίμνης τη νύχτα, με τα χιλιάδες φώτα της πόλης να καθρεφτίζονται στα νερά δύσκολα σβήνει από τη μνήμη. Πόσο μάλλον τα πρωινά καρέ της, μέσα από την ανεπαίσθητη ομίχλη που την καλύπτει με το πρώτο φως του ήλιου. Μια βαρκάδα ή ένας περίπατος στο δρόμο που την αγκαλιάζει διεκδικεί τον τίτλο του πιο αποτελεσματικού φυσικού ηρεμιστικού. Μπορεί σήμερα οι αυλές των σπιτιών να μη φτάνουν ως τις όχθες της, όπου στο τέλος των μικρών παραλίμνιων δρόμων, στις αβγατές, η κάθε οικογένεια έδενε τη βάρκα της, όμως η πόλη της Καστοριάς έχει κερδίσει το στοίχημα και έχει διατηρήσει το χρώμα της. Λαμπρό παράδειγμα η συνοικία Ντολτσό στη νότια παραλία.

Photo: courtesy wikipedia.org

    
Ο παλιός μύλος στο χωριό Ζούζουλη (επάνω), το γεφύρια στη Ζούζουλη (αριστερά) και στο Μπερίκι (δεξιά)

Από εδώ μπορείτε να:
- Επισκεφθείτε την Κορέστεια, τον παραδοσιακό οικισμό με πλίνθινα σπίτια που κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο μέχρι σήμερα.
- Δείτε τα περίφημα πέτρινα γεφύρια του νομού -της Ζούζουλης, του Κουσιουμπλή, της Κορομηλιάς, του Μπερικιού και της Παλιάς Κοτύλης- μέσα στα καταπράσινα τοπία.



Κοζάνη

14. Τα Μπουχάρια του Μικροβάλτου

Τα Μπουχάρια και το περιπατητικό μονοπάτι που τα διασχίζει
Ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο που πολλοί μύθοι έρχονται να εξηγήσουν. Εδώ η διάβρωση του εδάφους στήνει ένα υπέροχο παιχνίδι εντυπώσεων, σχηματίζοντας πελώριες κολώνες από άμμο και βότσαλα που αγγίζουν μέχρι τα 6 μέτρα. Στην τοπική διάλεκτο Μπουχάρι σημαίνει καμινάδα, όπως μοιάζει και το σχήμα τους δηλαδή.
Τα Νοχτάρια
Στην ίδια περιοχή, που επεκτείνεται μέχρι τον ακατοίκητο οικισμό της Πάδης, θα συναντήσετε και τις εντυπωσιακές κωνικές γεωμορφές των Νοχταριών, της ίδιας σύστασης με τα Μπουχάρια, χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο». Τα Μπουχάρια και τα Νοχτάρια συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής το οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς ακολουθώντας το περιπατητικό μονοπάτι.
Photos: credit pindos.blogspot.com
visualphotos.com
Δείτε και αυτό:  (Νο 50-47): Κορινθία-Αρκαδία
 Δείτε και αυτό: (Νο 46-42): Μεσσηνία-Λακωνία

 Δείτε και αυτό: (No 41-36): Αχαΐα - Ηλεία
 Δείτε και αυτό: (No 35-31): Στερεά Ελλάδα
 Δείτε και αυτό: (Νο 30-26): Θεσσαλία
 Δείτε και αυτό: (Νο 25-18): Ήπειρος

3 σχόλια:

  1. είμαστε ενα μέρος με ολες μα όλες τις επιλογές.
    αν αγαπήσουμε αυτον τον ΄τοπο ίσως να γίνει ακόμα κλύτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σωστές οι επιλογές σας και πολύ ωραίες φωτογραφίες. ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...