ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

0 Τα 50 καλύτερα μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκευθείς (No 41-36): Αχαΐα - Ηλεία


Η λίμνη Τσιβλού
  Η δυτική Πελοπόννησος με την all time classic ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του Χελμού στην Αχαΐα και τις ατέλειωτες παραλίες με τις» λιμνοθάλασσες» της Ηλείας μας επιφυλάσσει πολλούς καλά «κρυμμένους» θησαυρούς.




41. Σπήλαιο Λιμνών


Το Σπήλαιο των Λιμνών
Από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, το Σπήλαιο των Λιμνών σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό με τις κλιμακωτές σε τρία επίπεδα λίμνες του. Μια ειδική ξύλινη πλατφόρμα διανύει μια απόσταση 500 μέτρων πάνω από το νερό, με τον ειδικό φωτισμό να δίνει άλλη διάσταση στις μυστηριακές στοές και τα περάσματα μέσα στο βράχο.

40. Φαράγγι Βουραϊκού


Το πιο εντυπωσιακό σημείο στο Φαράγγι του Βουραϊκού
Μπορείτε να το εξερευνήσετε χωρίς στάλα ιδρώτα, παίρνοντας τον οδοντωτό από το Διακοφτό και ανηφορίζοντας μέχρι τα Καλάβρυτα. Οι πιο γενναίοι μπορείτε να το πάρετε με τα πόδια. Ώρα να ’χετε. Μέσα από το φαράγγι κι αφού περάσετε 13 συνολικά τούνελ, σε 5 περίπου ώρες θα βρεθείτε στη γραφική Ζαχλωρού, μάλλον το ωραιότερο χωριουδάκι της περιοχής.
 

Ο Οδοντωτός θα σας ξεναγήσει σε όλο το φαράγγι
  Από εκεί, το ανηφορικό μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο, χτισμένο στην κοιλότητα ενός απόκρημνου βράχου του Χελμού, για να βρεθείτε σε 4 περίπου ώρες στα Καλάβρυτα. Αν η διαδρομή σάς φαίνεται βουνό -που όντως είναι!-, πάρτε τον οδοντωτό από το Διακοφτό ως τη Ζαχλωρού και διανύστε με τα πόδια την επίπεδη διαδρομή ως τα Καλάβρυτα.

Φτάνοντας στη Ζαχλωρού
 

Το γραφικό γεφυράκι στη Ζαχλωρού

Το Μέγα Σπήλαιο


39. Δάσος Στροφυλιάς


Πανοραμική άποψη της λίμνης του Πρόκοπου
Μια λωρίδα γης με πλάτος γύρω στα 1.250 μέτρα, εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας της Καλογριάς, όπου εναλλάσσονται καταπράσινες εκτάσεις, μικρές λίμνες και ξέφωτα που αποτελούν καταφύγιο για πολλά ζώα. «Ομπρελοειδή» πεύκα, κουκουνάρια, ρείκαι και βελανίδια καλύπτουν μια αχανή έκταση 20.000 στρεμμάτων κάνοντας το δάσος της Στροφυλιάς ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.


Το δάσος της Στροφυλιάς

       
Γύρω από το δάσος απλώνεται ένα μοναδικής οικολογικής αξίας οικοσύστημα που εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ. και περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη λίμνη του Πρόκοπου και τη λιμνοθάλασσα του Πάπα, η οποία αποτελεί από παλιά πολύ σημαντικό φυσικό ιχθυοτροφείο και τροφοδοτούσε – όπως λέγεται – το Βατικανό επί Ενετοκρατίας με λαχταριστές τσιπούρες.

38. Πλανητέρο


Το Πλανητέρο
Ο Αροάνιος ποταμός στο Πλανητέρο (αριστερά) και η Αγία Λαύρα με το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού (δεξιά)
Δίπλα στο ομώνυμο χωριό θα δείτε τις πηγές του Αροάνιου ποταμού μέσα σε ένα δάσος γεμάτο αιωνόβια πλατάνια. Πουθενά δε θα συναντήσετε περισσότερα! Η φύση στα καλύτερά της, με τον άνθρωπο να έχει εφαρμόσει τις αρχές της ήπιας αξιοποίησης. Στο Πλανητέρο λειτουργούν νερόμυλοι και σύγχρονα ιχθυοτροφεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε ολόφρεσκα ποταμίσια ψάρια.

Από εδώ μπορείτε να:
- Επισκεφθείτε την ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας. Εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση του ’21 για να μην ξεχνιόμαστε.


Μη φύγετε αν δεν:
- Επανακτήσετε δυνάμεις μετά το σκι με τσάι του βουνού και λουκουμάδες στο καφενείο Σταθμός δίπλα στο σταθμό του οδοντωτού στα Καλάβρυτα.


37. Λίμνη Τσιβλού


Η κουκλίστικη λίμνη Τσιβλού
Μια από τις 3 φυσικές λίμνες του Μωριά (οι άλλες δύο είναι η Στυμφαλία και η Λίμνη του Καϊάφα), η Τσιβλού προέκυψε το 1913 ύστερα από κατολίσθηση που έφραξε τον ποταμό Κράθη, εξαφανίζοντας τον ομώνυμο οικισμό αλλά δημιουργώντας ένα τοπίο καρτποσταλικής ομορφιάς που σήμερα δίνει ζωή και ομορφιά στα γύρω χωριά Ζαρούχλα, Περιστέρα και Αγία Βαρβάρα. Το μικρό μέγεθός της - μόλις 200 στρέμματα – αγκαλιασμένο από τις πλαγιές του Χελμού, την κάνει τη χαρά του φωτογράφου.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ. και τα ήπια μονοπάτια που τη στεφανώνουν είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορία.

Ηλεία

  36. Λίμνη του Καϊάφα
Η Λίμνη του Καϊάφα
Λίγο νοτιότερα από το δάσος της Στροφυλιάς, το σκηνικό σχεδόν επαναλαμβάνεται, με μια στενή, πευκόφυτη λωρίδα γης να είναι το μοναδικό σύνορο της Λίμνης του Καϊάφα από τη θάλασσα. Η πρόσφατη καταστροφική φωτιά επηρέασε πολύ το τοπίο που, όμως, παραμένει ειδυλλιακό με το γραφικό νησάκι της Αγίας Αικατερίνης να βοηθάει πολύ. Η ιαματική πηγή Καϊάφα προσφέρεται και για θεραπευτικές βουτιές.

 http://www.thea.gr/

 Δείτε και αυτό:  (Νο 50-47): Κορινθία-Αρκαδία
 Δείτε και αυτό: (Νο 46-42): Μεσσηνία-Λακωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...