ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

1 Τα 50 καλύτερα μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκευθείς (Νο 25-18): Ήπειρος



Η Δρακολίμνη της Γκαμήλας
Φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, γεφύρια, εθνικοί δρυμοί, αλπικές βουνοκορφές και μερικά από τα πιο γραφικά και καλοδιατηρημένα χωριά της Ελλάδας. Η Ήπειρος τα έχει όλα σε υπερθετικό βαθμό. 


Ιωάννινα

25. Χαράδρα Βίκου


Η χαράδρα του Βίκου

 

 

 

 
Αν δεν διασχίσεις τη χαράδρα του Βίκου, δε λέγεσαι φαν του βουνού και της αδρεναλίνης. Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, όπως έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αρχίζει από τα τελευταία σπίτια του χωριού Βίτσα, στο γεφύρι του Κόκκορου, και μέσω του μονοπατιού που περνάει άλλοτε από τη δεξιά και άλλοτε από την αριστερή κοίτη του ποταμού φτάνει ως τη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Η διαδρομή είναι πολύ κουραστική και, αν αποφασίσετε να τη διανύσετε, το καλύτερο μέρος για ανάπαυλα είναι η θέση Κλήμα. Αν πάλι δεν είστε της περιπέτειας, απολαύστε τη θέα που κόβει την ανάσα από την Αγ. Παρασκευή στο Μονοδένδρι.

Το γεφύρι του Κοκκόρου



Το γεφύρι του Κοκκόρου (αριστερά), το γεφύρι του Βοϊδομάτη (κέντρο), η Αγ. Παρασκευή στο Μονοδένδρι


24. Σκάλα του Βραδέτου


Η σκάλα του Βραδέτου με τα 1.200 σκαλοπάτια, το ωραιότερο πετρόκτιστο μονοπάτι στο Ζαγόρι

     

     

Photo: courtesy panoramio.com
Στα 1.340 μ., το Βραδέτο, γνωστό και ως Μπαλκόνι του Ζαγορίου, είναι το ιδανικότερο σημείο για να αποτυπώσετε την εικόνα του τοπίου. Για να βρεθείτε εδώ ανεβαίνετε την εντυπωσιακή φιδωτή σκάλα από ξερολιθιά που συνδέει το Καπέσοβο με το Βραδέτο και, με μήκος 1500 μ., καλύπτει μια υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 250 μ.


23. Δρακολίμνη


Η Δρακολίμνη Γκαμήλας
Photo: courtesy wikipedia.com   

     

Photo: courtesy flickr.com

     

     
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθείτε στη μυθική ομορφιά της Δρακολίμνης Γκαμήλας είναι μια διαδρομή σχεδόν 5 ωρών πεζοπορίας, με αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο. Στο χείλος της χαράδρας του Αώου και σε υψόμετρο 2.100 μ., η αλπική αυτή λίμνη δανείζεται το όνομά της από την παρουσία ενός σπάνιου είδους αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο. Για να τη δείτε από κοντά θα διανύσετε 3 ώρες βατού μονοπατιού μέχρι το καταφύγιο και μιάμισης ώρας στη συνέχεια μέχρι τη Δρακολίμνη.


22. Γκαμήλα


Η Γκαμήλα χαμένη στα σύννεφα




Όψεις της Γκαμήλας και τα μονοπάτια της περιοχής

Η ψηλότερη κορυφή στην περιοχή που φτάνει τα 2.497 μ. υψόμετρο. Η ονομασία δεν είναι τυχαία, αφού προκύπτει από το σχήμα της. Την καλύτερη άποψη προς την Γκαμήλα θα την έχετε παίρνοντας με τα πόδια το μονοπάτι για τη Δρακολίμνη. Διαφορετικά, η θέα στην κορυφή και τη γύρω περιοχή από την πλατεία του χωριού Λάιστα είναι εξαιρετική.


Η λίμνη των Ιωαννίνων και το Σπήλαιο του Περάματος (κάτω κέντρο)

 

 

 
Από εδώ μπορείτε να:
- Δοκιμάσετε την αντοχή σας στη διαδρομή Βίκου-Μονοδενδρίου. Κατηφορήστε το χτιστό μονοπάτι προς τον Βοϊδομάτη, θαυμάστε τις απίστευτες αποχρώσεις του νερού και ακολουθήστε το δρόμο προς το Μονοδένδρι. Η συνολική διαδρομή είναι γύρω στις 5 ώρες.
- Γνωρίσετε καλύτερα την πόλη των Ιωαννίνων. Πάρτε το καραβάκι που διασχίζει την Παμβώτιδα για το νησάκι της κυρα-Φροσύνης με το Μουσείο του Αλή Πασά.
- Ξεναγηθείτε στο πρώτο σπήλαιο που αξιοποιήθηκε στην Ελλάδα, αυτό του Περάματος, 4 χλμ. έξω από τα Ιωάννινα.


Φθινόπωρο στο Ζαγόρι



Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ένα από τα ελεύθερα ελαφάκια στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Άγριας Ζωής Μπουραζάνι (αριστερά και κέντρο), η ταβέρνα της Καλλιόπης στο Πάπιγκο (δεξιά)

Μη φύγετε αν δεν
:
- Επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Πάρκο Άγριας Ζωής Μπουραζάνι, κοντά στην Κόνιτσα: Επιβιβάζεστε σε οχήματα του πάρκου και βλέπετε από κοντά άγρια ελάφια, αγριοπρόβατα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια. Must και η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον ίδιο χώρο για μεγάλους και παιδιά.
- Δοκιμάσετε ποταμίσια πέστροφα στο χωριό Κλειδωνιά, στην ταβέρνα Βοϊδομάτης.
- Απολαύσετε φρεσκότατο γαλακτομπούρεκο στα Μυστικά της Γιαγιάς στο Μονοδένδρι.
- Παραμιλήσετε με το κοκκινιστό με δαμάσκηνα ή Παπικράσε στο εστιατόριο Καλλιόπη στο Μεγάλο Πάπιγκο.


Οι Καλαρρύτες



Το μονοπάτι προς Συρράκο (αριστερά), η Μονή Κηπίνας στη διαδρομή (κέντρο), το Συρράκο (δεξιά)


21. Διαδρομή Καλαρρύτες-Συράκο


Δύο χωριά τόσο κοντά και τόσο μακριά το ένα στο άλλο, καθώς δεν τα χωρίζει μόνο μια χαράδρα αλλά και τα σύνορα μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου. Τόσο οι αυθεντικά απλοί Καλαρρύτες με το καφενεδάκι στην κεντρική πλατεία όσο και το πιο προσεγμένο και άλλοτε πλούσιο Συράκο είναι χωριά που πρέπει να δείτε αν είστε πραγματικά φυσιολάτρες. Και αφού ο δρόμος δεν τα ενώνει, αξίζει να περπατήσετε στο ευκολοδιάβατο μονοπάτι που περνάει μέσα από το ποτάμι για να βρεθείτε από το ένα στο άλλο. Ειλικρινά, ο μερακλίδικος ελληνικός και το γλυκό του κουταλιού είναι διπλά απολαυστικά μετά τη μισάωρη πεζοπορία μέσα σε ένα τοπίο ευλογημένο.
 



Νομός Θεσπρωτίας

20. Η λίμνη με τα νούφαρα


Η λίμνη με τα νούφαρα


Τριγυρισμένος από βουνά, ο υδροβιότοπος Καλοδικίου με τις ψηλές καλαμιές είναι η χαρά των υδρόβιων πουλιών. Το βόρειο τμήμα καλύπτεται στη μεγαλύτερη έκτασή του από νούφαρα που στα τέλη Μαϊου ανθίζουν φτιάχνοντας εικόνες για βραβεία. Το μονοπάτι γύρω από τον υγρότοπο είναι μιας πρώτης τάξης πεζοπορία για αρχαρίους.
 



Πρέβεζα

19. Ποταμός Αχέρωντας


Ο Αχέροντας



Τα στενά του Αχέροντα (αριστερά), η χαράδρα κάτω από τα Σουλιώτικα Όρη (κέντρο), στη διαδρομή προς τις πηγές (δεξιά)

Το θρυλικό ποτάμι του Κάτω Κόσμου έχει τη δική του μυστηριακή μαγεία που οι τουριστικά εκμεταλλευμένες εκβολές του δε θα σας τη μαρτυρήσουν. Ξεκινήστε την περιήγηση με βαρκάκι από την παραθαλάσσια σπηλιά της Περσεφόνης και συνεχίστε αντίθετα με τη ροή προς το Βουβοπόταμο και τη Γλυκή, εκεί που αναβλύζουν οι πηγές του.


Ο Αχέροντας κοντά στη Γλυκή



Το δέλτα του Αχέροντα (αριστερά), οι χαρακτηριστικές αηδονοφωλιές κρεμασμένες από τις ιτιές στο τελευταίο τμήμα του ποταμού (κέντρο), το εσωτερικό του Νεκρομαντείου (δεξιά)


18. Δέλτα Λούρου-Δέλτα Άραχθου


Στο δέλτα του Λούρου και του Άραχθου




Από αριστερά προς τα δεξιά: Πανοραμική άποψη από τις λιμνοθάλασσες στον Αμβρακικό, η λίμνη Ζηρού, οι καλαμιές του δέλτα, ο Λούρος

Κάθε πότε μπορείτε να δείτε από κοντά ένα διπλό δέλτα κι ένα σύστημα από τρεις μεγάλες λιμνοθάλασσες; Ο Λούρος και ο Άραχθος εκβάλλουν στον Αμβρακικό σχηματίζοντας γύρω τους καλαμιώνες και συστάδες που αποτελούν καταφύγιο για πτηνά και άγρια ζώα και προσφέρουν άφθονα φωτογραφικά καρέ.


Από εδώ μπορείτε να
:
- Ανακαλύψετε την ανεξερεύνητη Λίμνη Ζηρού.
- Επισκεφθείτε τα ερείπια της νεκρόπολης του Αχέρωντα.


 http://www.thea.gr/

 Δείτε και αυτό:  (Νο 50-47): Κορινθία-Αρκαδία
 Δείτε και αυτό: (Νο 46-42): Μεσσηνία-Λακωνία

 Δείτε και αυτό: (No 41-36): Αχαΐα - Ηλεία
 Δείτε και αυτό: (No 35-31): Στερεά Ελλάδα
 Δείτε και αυτό: (Νο 30-26): Θεσσαλία

1 σχόλιο:

  1. προς Θεου μη φαει κανεις στην Καλλιοπη που λεει το αρθρο.Μιλαμε για το χειροτερο φαι σε χωριο και τουλαχιστον μπαγιατικο και αλλοιωμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...