ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

0 Αμοργός: απέραντο γαλάζιο και άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά

Οι παρθένες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα γραφικά χωριά και το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που μοιάζει σαν ζωγραφιά στο βράχο, καθιστούν το νησί της Αμοργού, ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα νησιά.


Η Αμοργός είναι ένα μακρόστενο νησί το ανατολικότερο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου ( http://bit.ly/nHEtpN ), με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη, στις βόρειες ακτές της και έχει πληθυσμό 1.860 άτομα.


Η ταινία του 1988 «The Big Blue» (Απέραντο γαλάζιο), από το Γάλλο σκηνοθέτη Luc Besson, γυρίστηκε στην Αμοργό κι έκανε το ελληνικό κυκλαδονήσι και τις ομορφιές του, γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία του νησιού ξεκινά από τον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό (3200 - 2000 π.Χ.) και συνεχίζεται μέχρι τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, ενώ τον 7ο έως τον 10ο αιώνα η Αμοργός δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα να ερημώσουν οι παράκτιοι οικισμοί της. Τον 4ο αιώνα το νησί καταλείφθηκε από τον ενετικό στόλο, ακολούθησαν επιδρομές Καταλανών και Τούρκων, ενώ η Αμοργός προσχώρησε αμέσως στην Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821.

Η παραμυθένια Χώρα
Η Χώρα της Αμοργού, η πρωτεύουσα, είναι από εκείνες που δεν έχουν θάλασσα, καθώς βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στην κορυφή ενός βράχου σε υψόμετρο 350 μέτρων, γύρω από το Ενετικό Κάστρο και με θέα μια σειρά ανεμόμυλους που βρίσκονται στο διπλανό λόφο.
Και χωρίς θάλασσα όμως, πρόκειται αναμφίβολα για μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων, με δεκάδες εκκλησίες και εκκλησάκια, με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα λευκά σπιτάκια, διώροφα αρχοντικά, περίτεχνες καμάρες και πέτρινα σκαλάκια με φυσικό νησιωτικό ντεκόρ τις γλάστρες με τους βασιλικούς και τις βουκαμβίλιες.
Στη Χώρα υπάρχει επίσης Αρχαιολογικό της Μουσείο και ένα εντυπωσιακό ρωμαϊκό υδραγωγείο, μαγαζιά με τουριστικά είδη, καφέ και ταβέρνες με πολύ γούστο και τοπικές νοστιμιές.

Το «κρεμαστό» μοναστήρι και η Αγία Άννα
Λίγο πιο μακριά από τη Χώρα, προς τα βόρεια, βρίσκεται το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, «κρεμασμένο» σε ένα βράχο στα 300 μέτρα πάνω από τα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά της μικρής παραλίας Αγία Άννα, στο σημείο όπου γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο γαλάζιο».
Για να επισκεφτείτε το μοναστήρι -που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα- θα χρειαστεί να ανηφορίσετε το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια προς τη Μονή. Όταν όμως φτάσετε εκεί, η θέα και το δέος θα σας κυριεύσουν τόσο, που θα… εύχεστε να γινόσασταν μοναχοί! Οι καλόγεροι του μοναστηριού, υποδέχονται τους επισκέπτες με ένα ποτηράκι ψημένη ρακή Αμοργού, λουκούμια και δροσερό νερό.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ακολουθήστε το ορειβατικό μονοπάτι από τη Χοζοβιώτισσα προς την Αιγιάλη και δείτε τις παλιές σπηλιές ασκητών και μοναδικά ξωκλήσια, αλλά και την ερημική παραλία Χάλαρα, στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού.

Αιγιάλη και Κατάπολα: τα δυο λιμάνια και τα γύρω χωριά
Επίνειο της Χώρας, στις δυτικές ακτές του νησιού, είναι τα Κατάπολα, το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, πλαισιωμένο από τους οικισμούς Κατάπολα, Ξυλοκερατίδι και Ραχίδι. Η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των οικισμών, τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου και ο κάμπος με τα περιβόλια και τις ελιές γοητεύουν τον επισκέπτη.

Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας, βρίσκεται το λιμάνι της Αιγιάλης, το δεύτερο του νησιού και επίνειο των τριών χωριών που κάποτε αποτελούσαν την Αρχαία Αιγιάλη (Θολάρια, Λαγκάδα και Ποταμός). Οι τρεις γραφικοί οικισμοί προσφέρουν υπέροχη θέα προς τον κόλπο και το λιμάνι, ενώ στα Θολάρια, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μπορείτε να θαυμάσετε ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Στην Αιγιάλη, οι βόλτες στον παραθαλάσσιο πεζόδρομο με θέα το ηλιοβασίλεμα είναι «must», όπως και τα βραδινά cocktails μπροστά στην παραλία. Από τη Λαγκάδα, ή από τα Θολάρια, ανοίγονται ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές.

Οι παραλίες του απέραντου γαλάζιου
Ξεκινώντας από το κεντρικό λιμάνι, τα Κατάπολα, εκτός από την ομώνυμη παραλία, μπορείτε να κολυμπήσετε στο Κάτω Ακρωτήρι, στο Μαλτέζι (προσβάσιμο μέσω μονοπατιού ή με βάρκα), στις Πλάκες (με καραβάκι από τα Κατάπολα), τον Άγιο Παντελεήμονα αλλά και έξω από τον κόλπο, στις Φοινικιές και τους Άγιους Σαράντα.
Φωτογραφία: Μαρία Πετειναράκη
Από την απέναντι μεριά, ανατολικά, βρίσκεται η παραλία της Αγίας Άννας (κάτω από το μοναστήρι) και νοτιότερα το Αμμούδι και η εντυπωσιακή βοτσαλωτή παραλία του Μούρου. Στα μέρη της Αρκεσίνης, αξίζει να κολυμπήσετε στα νερά της Παραδείσας και της Καλοταρίτισσας, ενώ στο δρόμο πριν την τελευταία, θα δείτε την τοποθεσία που προσάραξε πριν πολλά χρόνια το φορτηγό πλοίο «Ολύμπια», εκεί όπου πλέον βρίσκεται το σκουριασμένο κουφάρι του.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, μπορείτε περάστε με καραβάκι στο νησάκι Γραμβούσα με την πανέμορφη αμμουδερή παραλία, όπου μπορείτε να φτάσετε με καΐκι από την Καλοταρίτισσα.
Πηγαίνοντας βόρεια θα βρείτε την απάνεμη παραλία του Αγίου Παύλου, ενώ σε απόσταση 300 μέτρων, ακριβώς απέναντι από τον Άγιο Παύλο, μπορείτε να κολυμπήσετε σε μία από τις δύο παραλίες της Νικουριάς, φτάνοντας εκεί με καΐκι.
Φωτογραφία: Μαρία Πετειναράκη
Στην Αιγιάλη, εκτός από την κεντρική παραλία με την ψιλή άμμο, θα ανακαλύψετε και τις μικρότερες αμμουδιές της Φωκιότρυπας, του Λεβρωσού (παραλία γυμνιστών), της Ψιλής Άμμου (με βάρκα ή περπατώντας από την Αιγιάλη) και του Χόχλακα. Βορειότερα της Αιγιάλης υπάρχουν άγριες, παρθένες παραλίες στις οποίες η πρόσβαση γίνεται πολύ δύσκολα με αρκετό περπάτημα, είτε με σκάφος, όπως η Μικρή και Μεγάλη Βλυχάδα, όπου μπορεί να φθάσει κανείς από το χωριό Θολάρια και τα Χάλαρα κάτω από το μονοπάτι που συνδέει τη Χοζοβιώτισσα με την Αιγιάλη, μια ώρα περίπου πεζοπορίας από το χωριό Ποταμός.

Αμοργιανή κουζίνα
Εκτός από τα κλασικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας η Αμοργός είναι γνωστή για το χωριάτικο (μοσχάρι στο φούρνο με λαχανικά και κασέρι), το τυρί της, το εξοχικό (αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με χόρτα ντομάτα και ζυμαρικά) και τον καλόγηρο (μελιτζάνες με μοσχάρι, κασέρι και ντομάτα στο φούρνο). Επίσης ξεροτήγανα (δίπλες), ντόπιο μέλι και φυσικά τη γνωστή σε όλους και πολυαγαπημένη ψημένη ρακή.
Φωτογραφία: Μαρία Πετειναράκη
Πώς θα πάτε:
Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, με προορισμό τα Κατάπολα ή την Αιγιάλη. Η Αμοργός συνδέεται και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπως με την Πάρο, τη Νάξο, την Ίο, τη Σαντορίνη, την Τήνο, την Μύκονο, την Άνδρο, τη Σύρο και τα Δωδεκάνησα.

Πού θα μείνετε:
Επιλέξτε από τον κατάλογο καταλυμάτων στην ιστοσελίδα του νησιού: http://bit.ly/pZ6o1g .

Πού θα φάτε:
Επιλέξτε από τον κατάλογο επιχειρήσεων εστίασης στην ιστοσελίδα του νησιού: http://bit.ly/rnZj86 .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr
 http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...