ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

0 Manul – μια μοναδική γάτα


Η γάτα του Pallas, που ονομάζεται και manul, είναι μια μικρή αγριόγατα. 
Πήρε το όνομά της από τον Γερμανό φυσιοδίφη Peter Simon Pallas, που πρώτος περιέγραψε το είδος το 1776.
Η manul απαντάται στις ασιατικές στέπες σε υψόμετρα που μπορεί να φτάσουν τα 5.000 μέτρα, σε περιοχές της Μογγολίας, της Κίνας και στο Θιβέτ, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Είναι ένα κοντόχοντρο ζώο με μέγεθος που δεν ξεπερνά αυτό μιας οικιακής γάτας, ζυγίζει 2,5-4,5 κιλά κι έχει μεγάλη, πυκνή γούνα.
Φωτογραφία  Jar0d
Είναι μοναχικό ζώο που περνά τη μέρα του σε σπηλιές, σχισμές βράχων ή λαγούμια, απ' όπου βγαίνει το απόγευμα για να κυνηγήσει. Το κυνήγι του βασίζεται στην ενέδρα, σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και σχισμές βράχων, για να κρύβεται. 
Τρέφεται με μικρά τρωκτικά και πουλιά.
Το θηλυκό γεννάει 2-6 γατάκια μετά από κύηση που διαρκεί 66-75 μέρες, συνήθως τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Φωτογραφία  Scottmlidell
Η manul έχει κυνηγηθεί πολύ για τη γούνα της, στην Κίνα, την Μογγολία και τη Ρωσία, παρόλο που το εμπόριο της έχει σταματήσει διεθνώς από τη δεκαετία του 1980. 
Στην Μογγολία υπάρχουν περίπου 1.000 κυνηγοί αυτών των γατών. 
Το κυνήγι της απαγορεύεται σε όλες τις χώρες, εκτός από την Μογγολία όπου δεν υπάρχει καμία νομική προστασία, παρά το χαρακτηρισμό της ως "απειλούμενο" είδος. 
Από το 2009, προστατεύεται νομικά και στο Αφγανιστάν, όπου απαγορεύεται το κυνήγι της, καθώς και το εμπόριο τμημάτων της στο εσωτερικό της χώρας.
Φωτογραφία  muzina_shanghai
Η manul δύσκολα ζει σε συνθήκες αιχμαλωσίας, λόγω λοιμώξεων, γιατί το  ανοσοποιητικό της σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί, λόγω του απομονωμένου περιβάλλοντος στο οποίο ζει.
Είναι μια μοναδική γάτα, αφού κατάγεται από το γένος Fellis, το οποίο εμφανίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια και από αυτό προήλθαν πολλές από τις σύγχρονες μικρές γάτες. Είναι ένα από τα δύο είδη γάτας, που μετά από 12 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, δεν έχει αλλάξει καθόλου. 
Το δεύτερο είδος ήταν η γάτα Martelli, η οποία έχει εξαφανιστεί.
Φωτογραφία  Sturzenegger
http://aksioperierga.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...