ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

0 Προορισμός: Ανατολικό Πήλιο



Νταμούχαρη

Το Πήλιο είναι ο τόπος των μύθων, της οργιώδους βλάστησης και μιας φύσης που χαρίζει απλόχερα τα δώρα της όλες τις εποχές. Περιηγηθείτε μαζί μας στο ανατολικό κομμάτι του που διαθέτει μερικούς από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς του βουνού και σίγουρα κάποιες από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του Αιγαίου.



Ηot Spots
Κεραμίδι: εδώ, στο βορειότερο χωριό του νομού Μαγνησίας, ο δρόμος τελειώνει!  Όσοι αποφασίσετε να έρθετε, θα ανακαλύψετε ένα όμορφο χωριό, στα όρια Πηλίου –Μαυροβουνίου, με τρεις γειτονιές χτισμένες σε διαφορετικά επίπεδα. Ο πυκνός οικιστικός ιστός και οι στέγες από κεραμίδι ή σχιστόλιθο χαρίζουν από μακριά μια εντυπωσιακή εικόνα. Στην κεντρική πλατεία (Λ. Μελά) θα βρείτε καφενεία κάτω από τα πλατάνια. Ένα πέτρινο γεφυράκι οδηγεί στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου (1787).

Πουρί: είναι χτισμένο σε μια δασωμένη πλαγιά και κάθε σπίτι του έχει απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο και το Χορευτό. Ένα πέτρινο καλντερίμι διασχίζει κατακόρυφα ολόκληρο τον οικισμό και οδηγεί στην κεντρική πλατεία που είναι χτισμένη σε επίπεδα. Στο πρώτο κυριαρχεί ο τεράστιος πλάτανος, στο δεύτερο μια μεγάλη  φλαμουριά και στο τρίτο ο ναός του Αγίου Δημητρίου (1743), μια τρίκλιτη βασιλική με επιβλητικό καμπαναριό. Τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα με σκεπές από κεραμίδι ή πηλιορείτικη πλάκα και έχουν αυλές και μπαλκόνια γεμάτα γαρδένιες και ορτανσίες.

Νταμούχαρη
Ζαγορά: πλούσιο και ιστορικό χωριό, το μεγαλύτερο του Πηλίου (έχει περισσότερους από 2.500 κατοίκους). Διατηρείται ζωντανό όλο το χρόνο, αφού εδώ όλοι ασχολούνται με τα μήλα, τα κεράσια και τα κάστανα. Η Ζαγορά έχει τέσσερις γειτονιές: την Αγία Παρασκευή, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και του Σωτήρα, που αναπτύχθηκαν γύρω από τις ομώνυμες εκκλησίες. Ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Κυριακή έχουν τα πιο εντυπωσιακά σπίτια και πυργόσπιτα. Σε όλες τις γειτονιές θα βρείτε πλατείες, περίτεχνες κρήνες και  πετρόχτιστες εκκλησίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ελληνομουσείο και τη Βιβλιοθήκη και να ανακαλύψετε τους θησαυρούς που φυλάσσονται εκεί.

Νταμούχαρη

Νταμούχαρη
Μούρεσι: προσφέρει εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο και τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής. Επειδή είναι κρυμμένο κάτω από τον κεντρικό δρόμο, δεν θα αντιληφθείτε τις ομορφιές του αν δεν το περπατήσετε. Το ωραιότερο σημείο είναι η πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τις μεγάλες φλαμουριές. Ανακαινίστηκε το 1776 και έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αν και δεν είναι παραθαλάσσιο, τα τελευταία χρόνια επειδή το Μούρεσι βρίσκεται σε κομβικό σημείο, πριν από την Τσαγκαράδα και στο  δρόμο για τον Αη Γιάννη και τη Νταμούχαρη, πολλοί επιχειρηματίες έχουν φτιάξει ξενώνες –οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολύ καλή επιλογή διαμονής.

Χορευτό
Νταμούχαρη: Υπήρξε το μοναδικό σχετικά ασφαλές λιμάνι στο Ανατολικό Πήλιο. Ένας τόπος γλυκός, μελαγχολικός και άγριος, χωρισμένος από μια γλώσσα γης στα δυο: την Παλιά και τη Νέα Νταμούχαρη. Η εικόνα της Νταμούχαρης έχει αλλάξει από παλιά. Ανάμεσα στις ελιές, τα σπίτια έγιναν περισσότερα και πλήθος κόσμου γεμίζει το καλοκαίρι τις ταβέρνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα καφέ και τα τουριστικά μαγαζάκια στο κεντρικό καλντερίμι. Όσο για τον απόηχο των γυρισμάτων του μιούζικαλ Mamma Mia, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες ντόπιοι, δεν λέει να σβήσει με τίποτα... Στον βραχώδη λόφο που φτάνει τα 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου που θεωρείται βυζαντινό κτίσμα.  Στον εσωτερικό περίβολό του υπάρχουν ερείπια κτισμάτων του 19ου αιώνα. Μια από τις αγαπημένες ιστορίες των ντόπιων αφορά την Κλεοπάτρα,
Ελληνορουμάνα αριστοκράτισσα που την παντρεύτηκε και την έφερε εδώ ο καπετάνιος του βρετανικού στόλου Απόστολος Βαϊνόπουλος, κτίζοντάς της το 1911 ένα μεγάλο σπίτι. Eκείνη, μην αντέχοντας στη μοναξιά και την απομόνωση, έπαθε κατάθλιψη και πέθανε.


Τσαγκαράδα
Τσαγκαράδα: Άγιος Στέφανος, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή, Ταξιάρχες. Τέσσερις συνοικίες χτισμένες σε μεγάλη απόσταση η μια με την άλλη, χαμένες μέσα στο πράσινο, πρωταγωνιστούν στον τουριστικό χάρτη του Πηλίου. Ξενοδοχεία, ξενώνες, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια, ΑΤΜ και κέντρο πληροφόρησης, η έδρα του δήμου Μουρεσίου – όλα εδώ βρίσκονται. Ξεκινήστε με έναν καφέ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, εκεί όπου κυριαρχεί ο θεόρατος πλάτανος. Η ομώνυμη εκκλησία χτίστηκε το 1719. Περπατώντας στο σοκάκι πλάι στο ξενοδοχείο «Χαμένος Μονόκερος» θα φτάσετε στο εντυπωσιακό κτίριο της Νανοπουλείου σχολής που σήμερα στεγάζει το δημοτικό σχολείο. Άλλο ένα εντυπωσιακό κτίριο είναι η Αχιλλοπούλειος σχολή, του 1864. Το 2001 αναστηλώθηκε και σήμερα είναι έδρα του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί ένα ψηφιακό λαογραφικό μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η άλλη πλατεία της Τσαγκαράδας, που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, καθώς εκεί λειτουργούν και ταβέρνες, είναι των Ταξιαρχών. Ο ναός χτίστηκε το 1786 και έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο κέντρο της μικρής πλατείας θα θαυμάσετε τη μαρμάρινη κρήνη με τους τέσσερις κρουνούς. Στο τέλος της συνοικίας των Ταξιαρχών, στο καλντερίμι που οδηγεί στο Ξουρίχτι και τις Μηλιές, βρίσκεται το μονότοξο γεφύρι της Τσαγκαράδας, πάνω στο ρέμα του Μυλοπόταμου. Το σημείο είναι υπέροχο: υπάρχει ξύλινο κιόσκι και αξίζει να καθίσετε για να αφουγκραστείτε τους ήχους του δάσους.

Τσαγκαράδα

Παραλίες

Οβριός: ωραιότατη παραλία που απέχει από το Πουρί περίπου 8χλμ. Χωρίζεται στα δύο από το ρέμα της Λαγωνίκας, το οποίο πριν συναντήσει την ακτή σχηματίζει μια μικρή λίμνη και πιο πάνω ένα μικρό καταρράκτη. Στο νότιο άκρο υπάρχουν καλύβες ψαράδων και στη βόρεια πλευρά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι Νικόλα.

Χορευτό: η μεγάλη παραλία είναι και από τις πιο γνωστές στο βορειοανατολικό Πήλιο. Το νότιο τμήμα της συνορεύει με το μικρό λιμανάκι και έχει βράχια και βότσαλα. Το βόρειο έχει αμμουδιά.

Φακίστρα

Αι Γιάννης
Πετρομέλισσο-Κουλούρι: βρίσκονται κάτω από το Βένετο και το Κεραμίδι.

Κεραμίδι: τρεις παραλίες υπάρχουν κοντά στο Κεραμίδι και είναι οι βορειότερες του Πηλίου. Λίγο πριν τη είσοδο του χωριού ξεκινάει δεξιά ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Αι Γιάννη, με βραχάκια και χοντρή άμμο, στην Αγκάλη, και στο Καμάρι, το «επίνειο» του Κεραμιδιού.
Άγιοι Σαράντα: ωραία αμμώδης παραλία στα σύνορα της περιοχής του κεντρικού Πηλίου με το Χορευτό. Στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες και ταβέρνες.

Αι Γιάννης-Πλάκα: η τεράστια παραλία με το λευκό βότσαλο και τα σκιερά πλατάνια το καλοκαίρι γεμίζει από κόσμο. Δεκάδες αυτοκίνητα διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο, τα καφέ και οι ταβέρνες είναι μονίμως γεμάτα, όπως και τα ξενοδοχεία. Το ωραιότερο σημείο είναι η είσοδος από το δρόμο του Μουρεσίου, με τη ρεματιά και την ξύλινη γέφυρα. Εκεί θα δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Περπατώντας στη βόρεια άκρη του Αι Γιάννη σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε στην υπέροχη παραλία της Πλάκας με πολύ ψιλό βότσαλο.

Παπά Νερό: μετά το κάμπινγκ του Αι Γιάννη, στην νότια πλευρά, βρίσκεται η υπέροχη, μεγάλη παραλία. Ο μεγάλος πεζόδρομος που έγινε πριν από λίγα χρόνια απέτρεψε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Έχει ψιλό βότσαλο, ομπρέλες-ξαπλώστρες, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή μικρά ξενοδοχεία.

Νταμούχαρη: πολλοί περιπατητές έρχονται εδώ από την Τσαγκαράδα απολαμβάνοντας το εξαιρετικό παλιό μονοπάτι και κάνουν μπάνιο στην άγρια παραλία του νότιου ορμίσκου με τις λευκές κροκάλες, την ταβέρνα και  τα παλιά κτίσματα. Φυσικά μπορείτε να έρθετε και από τον ασφαλτόδρομο, να παρκάρετε και μετά να φτάσετε στη Νέα Νταμούχαρη με τα πόδια.

Φακίστρα: αξίζει το περπάτημα των 20’  για να απολαύσετε την άγρια ομορφιά της ερημικής παραλίας με το λευκό βότσαλο και τα τιρκουάζ νερά (ο δρόμος που έρχεται από την Τσαγκαράδα τελειώνει στο πάρκινγκ και από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια).

Μυλοπόταμος:  Η πιο διάσημη παραλία του κεντρικού Πηλίου. Παρόλο που το καλοκαίρι είναι γεμάτη κόσμο, δεν χάνει την υποβλητική της ομορφιά. Έχει πρασινογάλαζα νερά, λευκό βότσαλο, άμμο και έναν εντυπωσιακό τρύπιο βράχο.

Μυλοπόταμος

Must see & do

• Στο Βόρειο Πήλιο, όπως και σε άλλα σημεία του βουνού, θα βρείτε πολλά μανιτάρια (αρκεί να ξέρετε να τα διαλέγετε). Ρωτήστε τους ντόπιους πού να τα ψάξετε και φροντίστε να βγείτε στο δάσος μετά από βροχή και ημέρες με ομίχλη και υγρασία.

• Η ακτογραμμή του Βόρειου Πηλίου (κυρίως οι παραλίες βόρεια του Χορευτού) κρύβουν στα απόκρημνα βράχια τους πολλές σπηλιές.  Μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνο αν έχετε σκάφος και κάποιον ντόπιο να σας καθοδηγήσει.

• Στο Βόρειο Πήλιο επίσης, τα γεφύρια έχουν γίνει πλέον ένα με τη φύση! Δύο από τα ομορφότερα γεφύρια θα ανακαλύψετε στο ρέμα της Λαγωνίκας, βόρεια από το Πουρί. Είναι το γεφύρι του Πόρου και του Διακουμή. Και τα δυο είναι μονότοξα και εικάζεται πως έχουν κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα. Λίγο μετά την παραλία του Οβριού, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη προς το Κερασόρεμα με λίγο ψάξιμο θα βρείτε το πέτρινο γεφύρι που περνάει πάνω από το ρέμα. Στο χωματόδρομο που οδηγεί από το Φυτόκο στη μονή Σουρβιάς θα βρείτε τα άλλα δυο γεφύρια που βρίσκονται στο ρέμα της Καλλιακούδας.

• Τα μήλα της Ζαγοράς πουλιούνται σε όλη την Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό), αξίζει όμως να τα αγοράσετε από τον τόπο όπου παράγονται. Οι κάτοικοι της Ζαγοράς ασχολήθηκαν με τη γεωργία από τις αρχές του 20ού αιώνα. Περισσότερο από όλα επένδυσαν στα περίφημα μήλα της περιοχής. Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε ήδη από το 1916, για να προωθήσει αρχικά τα φιρίκια και μετά τα starking delicious – γνωστά πλέον ως Ζαγορίν. Την εποχή της συγκομιδής (μέσα Σεπτεμβρίου-μέσα Οκτωβρίου) όλο το χωριό ασχολείται αποκλειστικά με το προϊόν αυτό που αξίζει …χρυσάφι!

Νταμούχαρη

Μούρεσι
Photo: courtesy flickr.com    

• Μη φύγετε από τη Ζαγορά αν δεν επισκεφθείτε και το κουκλίστικο καφενείο-πωλητήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Ιδρύθηκε  πριν από 17 χρόνια, με σκοπό να προωθήσει τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Οι γυναίκες του χωριού παράγουν σπιτικά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ αλλά και καλλυντικά, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά. Πιάστε το μοναδικό τραπεζάκι στην βεράντα μπροστά από το πωλητήριο και δοκιμάστε επιτόπου ένα από τα πεντανόστιμα γλυκά τους, συνοδεύοντας τον ελληνικό καφέ σας.
• Το καλοκαίρι, όσο κρατάει η υλοτόμηση, οι καρβουνάδες του Πηλίου παίρνουν άδειες υλοτομίας ή απλά αγοράζουν τα ξύλα και στήνουν τα εποχικά τους καμίνια μέχρι τον Οκτώβριο, που αρχίζουν οι πρώτες βροχές.

• Από τη Ζαγορά οδηγώντας προς Χορευτό και μετά το ψυγείο του Συνεταιρισμού, σε περίπου 4.5 χλμ. δεξιά υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στην εγκαταλελειμμένη Μονή των Ταξιαρχών (1χλμ.) Είναι δίπλα στο ρέμα του Καλοκαιρινού, με αιωνόβια κυπαρίσσια γύρω της. Πρέπει να ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα ή παλιότερα.

• Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την Τσαγκαράδα είναι να περπατήσετε από την πλατεία των Ταξιαρχών προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Μια υπέροχη διαδρομή κάτω από πανύψηλα δέντρα, που περνάει δίπλα από τα πέτρινα σπίτια του χωριού και κατάφυτες ρεματιές. Ακολουθήστε τη σήμανση (χρωματιστά βέλη στις διακλαδώσεις). Το μονοπάτι σε άλλα σημεία του είναι χωμάτινο και σε άλλα λιθόστρωτο.

Άγιοι Σαράντα

Διαδρομές με αυτοκίνητο

Χάνια- Ζαγορά- Χορευτό- Πουρί: είκοσι χιλιόμετρα στενού δρόμου με στροφές χωρίζουν τα Χάνια από τη Ζαγορά. Στη θέση Καράβωμα, ο δρόμος δεξιά οδηγεί στην Τσαγκαράδα και ολοκληρώνει το λεγόμενο «κύκλωμα» του Πηλίου. Εδώ θα στρίψετε αριστερά και μετά από 5χλμ. θα βρεθείτε στη Ζαγορά. Θα διασχίσετε τις συνοικίες της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Κυριακής και στα σύνορα με τη γειτονιά του Αγίου Γεωργίου θα πάτε δεξιά. Κατηφορίζοντας σε στενό δρόμο γεμάτο στροφές, σε 8χλμ. φτάνετε στο Χορευτό. Εδώ αξίζει να δείτε το ναό του Αγίου Νικολάου (1651) με ένα υπέροχο τέμπλο του 1725, και φυσικά την τεράστια παραλία.

Εκτός δρόμου: στο Βόρειο Πήλιο οι χωματόδρομοι δεν είναι παίξε γέλασε. Θα χρειαστείτε ένα καλό εκτός δρόμου όχημα ή ελαφριά μοτοσυκλέτα, ενημερωμένο χάρτη ή GPS, επιμονή και υπομονή. Προτιμήστε να έρθετε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν έχουν στεγνώσει οι λάσπες ή το φθινόπωρο, πριν από τις βροχές. Προτείνουμε την εύκολη διαδρομή Φυτόκο - Μονή Σουρβιάς - Κερασιά, που περνάει από υπέροχα σημεία δίπλα στο φαράγγι του ρέματος της Καλιακούδας, τον κακοτράχαλο χωματόδρομο που ενώνει τη Ζαγορά με τα Χάνια και προσφέρει υπέροχες εναλλαγές τοπίων (βουνό-θάλασσα), και την 30χλμ. διαδρομή από το Πουρί στον Οβριό και την Άνω Κερασιά: έχει δύσκολα περάσματα με φυτευτή πέτρα και λάσπη αλλά διασχίζει συγκλονιστικά τοπία με εκκλησάκια, τη Μονή Φλαμουρίου, ρεματιές, οξιές και προσφέρει θέα στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα.

Χάνια - Κισσός – Μούρεσι – Τσαγκαράδα: από τα Χάνια οδηγείτε προς Ζαγορά-Τσαγκαράδα. Στη διακλάδωση που οδηγεί προς Ζαγορά συνεχίζετε προς Τσαγκαράδα, απολαμβάνοντας 5 χιλιόμετρα δασικού ασφαλτόδρομου με θέα στη Ζαγορά, το Χορευτό, τις Σποράδες και φτάνετε στη Μακρυρράχη, ένα πολύ ζωντανό χωριό οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και κυρίως τα λουλούδια. Συνεχίζοντας περνάτε από το σκιερό και δροσερό Μεγάλο Ρέμα για να φτάσετε στο Ανήλιο (4 χλμ.) που το χειμώνα «σχεδόν δεν το χτυπά ποτέ ο ήλιος». Συνεχίζετε προς το Μούρεσι βρίσκοντας αριστερά τη διακλάδωση προς τον  Άγιο Δημήτριο απ’ όπου μπορείτε να καταλήξετε στον Αι Γιάννη (περίπου 6,5 χλμ.). Επόμενη διακλάδωση στον κεντρικό δρόμο είναι αυτή προς τον Κισσό. Σε άλλα  5 χλμ. περίπου φτάνετε στο Μούρεσι.

• Από εδώ μπορείτε να κατηφορίσετε τον γεμάτο στροφές δρόμο προς τη Νταμούχαρη και τον Αι Γιάννη, το απόλυτο, τουριστικό-οικογενειακό θέρετρο της περιοχής με τις παραλίες Παπά Νερό και Πλάκα. Η Τσαγκαράδα απέχει από το Μούρεσι 2 χιλιόμετρα και θα κάνετε αρκετή ώρα να διασχίσετε της τέσσερις συνοικίες της, χαμένες μέσα σε έναν απίστευτα εύφορο τόπο.

Ζαγορά




Photos: courtesy flickr.com    

Διαδρομές πεζοπορίας

Το Πήλιο είναι ιδανικό για περπάτημα-ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν εξαιρετικά μονοπάτια και μοναδικής τέχνης καλντερίμια, αρκετά από τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Από τις δεκάδες διαδρομές πεζοπορίας προτείνουμε:
Πουρί-Παλιά Μιτζέλα-Οβρυός: Συνολική απόσταση 9χλμ., διάρκεια 3 ώρες και 30΄
Πουρί – Χορευτό: Συνολική απόσταση 5.5χλμ., διάρκεια 1 ώρα και 45΄
Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη-Αι Γιάννης: Συνολική απόσταση 5χλμ., διάρκεια 1 ώρα και 45΄
Κισσός-Μούρεσι-Αι Γιάννης: Συνολική απόσταση 5,6 χλμ., διάρκεια 2 ώρες και 30’
http://www.thea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...