ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

0 Ο λιγνίτης κόβει παιδικές ανάσες

Αυξημένη συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος έχουν δείξει μελέτες σε παιδιά που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικούς σταθμούς, π.χ. Δυτική Μακεδονία. Ειδικώς όταν πρόκειται για τη λειτουργία τους χωρίς αυστηρές προδιαγραφές. 

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη (βλέπε πίνακες), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καταδείχθηκαν οι βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. 


Οι υψηλότερες συχνότητες βρογχίτιδας, ρινίτιδας, οξείας βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, μας θυμίζει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 
 
Η μελέτη του Αριστοτελείου εξέτασε και άλλες γενεσιουργούς αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε ότι η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ' αυτές τις περιοχές. Ομως τα αναπνευστικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα σοβαρότερα συμπτώματα της έκθεσης σε μικροσωματίδια και άλλους ρύπους, όπως δείχνουν μελέτες σε άλλες χώρες, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε -δυστυχώς- μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή καταγραφή των άλλων επιπτώσεων. 
 
Αποκαλυπτική χαρακτηρίζει ο Τάκης Γρηγορίου τη μελέτη που έγινε το 2004 από την Clean Air Taskforce στις ΗΠΑ: 23.600 άτομα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους λόγω των εκλυόμενων μικροσωματιδίων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα. Η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω αυτής της αιτίας εκτιμάται σε 14 χρόνια και η οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων ανέρχεται σε 167,3 δισ. δολάρια ετησίως. 
 
Όταν η έρευνα επαναλήφθηκε το 2010 και λαμβάνονταν υπόψη τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στους ανθρακικούς σταθμούς των ΗΠΑ (τα τελευταία πέντε χρόνια) παρατηρήθηκε:
Απέδωσαν τα μέτρα στις ΗΠΑ
Αν και τα επίπεδα θνησιμότητας και περιστατικών παραμένουν υψηλά, εντούτοις καταγράφηκε μια σημαντική μείωση, που σχετίζεται άμεσα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν στους αμερικανικούς σταθμούς. Τα μέτρα οδήγησαν σε σημαντική μείωση των επικίνδυνων εκπομπών (βλέπε πίνακα). 
 
Οι συγγραφείς των δύο ξένων εκθέσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καταλήγουν ότι ο βασικός λόγος της μείωσης των περιστατικών είναι η μείωση εκπομπών.
Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας, αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...