έρευνες υδρογονανθράκων, στη Βουλή.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών (σ.σ. αυτή είναι η μέθοδος που επιλέγει τελικά η χώρα μας) στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης.
Τα μηνύματα του υπουργείου από τη φάση της διαβούλευσης, δημιουργούν αισιοδοξία ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις εξειδικευμένες εταιρείες στους σεισμικούς θαλάσσιους ελέγχους, και αυτό θα εκδηλωθεί σε περίπου 90 ημέρες, όταν θα κατατεθούν οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων.
«Αυτή θα είναι και η λυδία λίθος επί της οποίας θα αξιολογηθούμε ως χώρα, για το εάν έχουμε ή δεν έχουμε πετρελαϊκό δυναμικό υδρογονανθράκων, από τις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να κάνουν την έρευνα», είπε ο υφυπουργός, θυμίζοντας ότι τα αποτελέσματα των σεισμικών αυτών ελέγχων θα αξιολογηθούν από τον επενδυτή που θέλει να έρθει να βάλει τα λεφτά του για γεώτρηση.
«Ουσιαστικά θα ξέρουμε το δυναμικό μας σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα έχει τελειώσει η συλλογή και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων», πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.
Όσο για τη διεθνώς δοκιμασμένη ερευνητική πρακτική των σεισμικών ελέγχων, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι τα δεδομένα της έρευνας δεν θα είναι αποκλειστικής χρήσης. Τα στοιχεία και οι ερμηνείες από τους ελέγχους σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη θα δοθούν και στο ελληνικό κράτος αλλά, ταυτόχρονα, θα πουληθούν και ως πακέτα πληροφοριών στις πετρελαϊκές εταιρείες. «Με τον τρόπο αυτό η δαπάνη για τις σεισμικές έρευνες επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες», υπογράμμισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος και από τη συμμετοχή του στα κέρδη που θα προέλθουν από τα έσοδα διανομής αυτών των ερευνητικών δεδομένων.
Γιατί όμως αν έχουμε πετρέλαιο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη δεν κάνουμε μόνοι μας όλη τη δουλειά, έρευνα και εξόρυξη; Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική, τα κράτη να μην αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο και τον κίνδυνο αποτυχίας τέτοιων προσπαθειών, και έτσι με διεθνείς διαγωνισμούς παραχωρούν τα δικαιώματά τους σε εξειδικευμένες πετρελαϊκές εταιρείες, διασφαλίζοντας με αυστηρές συμβάσεις τα δικαιώματά τους. Το κέρδος για κάθε χώρα προέρχεται από τη φορολογία της ΑΕ που διενεργεί την έρευνα και από το μίσθωμα ή το ποσοστό επί της παραγωγής που θα έχει συμφωνήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου