ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

0 Γαύδος: εκείνη η κουκίδα που ψάχνετε στο χάρτη


 
Το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, η Γαύδος είναι ένα νησί που «ανοίγει» αποκλειστικά το καλοκαίρι και αυτό που έχει να προσφέρει είναι η ανέγγιχτη ομορφιά και η απόλυτη απομόνωση που μας φέρνει στο μυαλό κάτι από τους εξωτικούς προορισμούς που αγαπάμε.


Με έκταση μόλις 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Γαύδος είναι μία κουκίδα στη μέση του Λιβυκού πελάγους. Το νησί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έζησε η νύμφη Καλυψώ, έχει πρωτεύουσα το Καστρί και μόνιμους κατοίκους περίπου 50. Θαλάσσιος δρόμος μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου, είναι ένας ξέγνοιαστος τόπος καλοκαιρινών διακοπών. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από την προϊστορική περίοδο, ενώ οι περισσότεροι οικισμοί του έχουν εγκαταλειφθεί λίγο μετά τα μέσα του 20ου αιώνα.


Οι συστάδες θαλασσόκεδρου και η θαμνώδης βλάστηση βορειοαφρικανικής προέλευσης ολοκληρώνουν την τροπική εικόνα. Οι παραλίες, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά,  συγκεντρώνουν ταξιδιώτες από διάφορες γωνιές του κόσμου που επισκέπτονται φανατικά τη Γαύδο κάθε καλοκαίρι. Οι περισσότεροι κατασκηνώνουν στις παραλίες απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα κάνοντας το νησί hot spot των απανταχού εναλλακτικών campers που αναζητούν την απόλυτη ελευθερία στις διακοπές τους μακριά από τις μεγαλουπόλεις.

Ο φάρος σύμβολο του νησιού

Τρυπητή
Αξίζει να πούμε ότι μέχρι τα τέλη τις δεκαετίας του ‘90 δεν υπήρχε ρεύμα στο νησί και φυσικά καμία ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη. Η έλλειψη φωτισμού τις βραδινές ώρες κάνει το τοπίο  ακόμα πιο μαγευτικό, αφού το μόνο φως που κυριαρχεί είναι αυτό του φεγγαριού και των αστεριών. Οι μυρωδιές από θυμάρι και ρίγανη θα σας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της διαμονής σας εκεί, ενώ η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας αποτυπώνεται στην παραλία του Αη Γιάννη που είναι η αγαπημένη των γυμνιστών. Δέστε την αιώρα σας ανάμεσα στους θελασσόκεδρους, εξασφαλίστε τη λεγόμενη «καβάτζα» σας, στήστε τη σκηνή σας και νιώστε σαν ναυαγός στο πιο εξωτικό άκρο της Ελλάδας.

Photo: courtesy flickr.com   

Photo: courtesy flickr.com  

      

Παραλίες

Στη βόρεια πλευρά του νησιού θα βρείτε την εξωτική παραλία Σαρακήνικο, αλλά και τον Άη Γιάννη που είναι ίσως η πιο δημοφιλής του νησιού. Μετά από είκοσι λεπτά περπάτημα ανάμεσα σε κέδρους θα βρεθείτε στην παραλία Λαυρακά. Βορειοδυτικά υπάρχουν οι πιο άγριας ομορφιάς παραλίες Πύργος, Μπο και ο Ποταμός με το πορτοκαλί χρώμα στον οποίο θα κάνετε λασπόλουτρο με άργιλο και θα ξεβγαλθείτε με το γλυκό νερό του φαραγγιού. Στα ανατολικά υπάρχουν οι παραλίες Κόρφος, Λακούδι και Καραβέ και άλλες μικρότερες που αντί για την συνηθισμένη άμμο πρωτοτυπούν και έχουν βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, ενώ νότια, η Τρυπητή είναι η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης με σπηλιές και θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.

Κόρφος

Τι να δείτε

• Το φάρο που αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και αποτελούσε φύλακα-άγγελο των πλοίων που περνούσαν από εκεί με προορισμό την Αφρική. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και μέχρι και σήμερα γίνονται προσπάθειες αναπαλαίωσής του.
• Το βενετσιάνικο κάστρο στον οικισμό Κεφαλή.
• Σε πολλά σημεία του νησιού θα δείτε αρχαία ευρήματα της προϊστορικής περιόδου, ρωμαϊκά λείψανα στο Σαρακήνικο αλλά και απομεινάρια ενός ημιτελούς οχυρωματικού έργου της Βενετοκρατίας στην περιοχή Κεφαλή.
• Στον οικισμό Βατσιανά υπάρχει το μικρό Λαογραφικό Μουσείο του νησιού με αξιόλογα εκθέματα από κεραμικά από τη μινωική, μυκηναϊκή και βυζαντινή εποχή.
• Στην Ακτή Λαυρακά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται βυθισμένο το αρχαίο λιμάνι της Γαύδου, ενώ στον Άγιο Γεώργιο υπάρχουν τμήματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου.
• Τη νοτιότερη καρέκλα στην Ευρώπη ύψους 2.5 μέτρων πάνω στον βράχο της Τρυπητής που αγναντεύει το Λιβυκό Πέλαγος.

Οι χαρακτηριστικοί κέδροι του νησιού

Σαρακήνικο

Φαγητό

Η κουζίνα όπως είναι φυσικό στηρίζεται σε παραδοσιακές κρητικές συνταγές και τα ταβερνάκια που θα βρείτε εκεί μπορεί να είναι λίγα σε αριθμό αλλά να είστε σίγουροι ότι οι άνθρωποί τους θα σας περιποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Φρέσκα ψάρια, θαλασσινοί μεζέδες και κρητικά πιάτα, όπως χοχλιοί και γαμοπίλαφο συνοδεύονται με ρακί και ντόπιο κρασί, ενώ το μενού στις ταβέρνες περιλαμβάνει οπωσδήποτε το παραδοσιακό γαυδιώτικο γλυκό παχούντα που παρασκευάζεται από κριθάρι. Οι τιμές είναι ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη που σας περιμένει στη Γαύδο.

Τρυπητή
http://www.thea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...